Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές για συνεταιρισμούς – ομάδες παραγωγών προανήγγειλε ο Αποστόλου

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τοις ομάδες παραγωγών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την διάρκεια σημερινής συνάντησης στο υπουργείο με εκπροσώπους αγροτών που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Όπως ανέφερε, τηλεγραφικά, ο αναπληρωτής υπουργός το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο θα εστιάζει στην δημιουργία κλαδικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ανά προϊόν και επιφυλάχθηκα για περισσότερα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της γεωργοκτηνοτροφική έκθεση της Λάρισας σήμερα το απόγευμα.
Επίσης, απαντώντας στα κύρια αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών τα οποία αφορούσαν κυρίως την μείωση του κόστους παραγωγής και την πρόσβαση σε φθηνά χρηματοδοτικά εργαλεία, ανέφερε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν σε στοχευμένα μέτρα όπως:
-Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους στάβλους και στις αποθήκες, καθώς και της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
-Ο καθορίζουμε και για τους αγρότες αφορολόγητου καθαρού ατομικού εισοδήματος δώδεκα χιλιάδες που θα μείνει εκτός της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ώστε να φτάσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον να καταλήξουμε στο αγροτικό πετρέλαιο που είναι το κύριο ζητούμενο εδώ και χρόνια του αγροτικού χώρου.
-Επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι το σύνολο των αγροτών.
-Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια.
-Αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών, ιδίως αυτών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία.
-Ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού ώστε να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και η διάθεση των προϊόντων.
Στοχευμένα, επίσης, μέτρα που αφορούν στην τεχνοκρατική στήριξη είναι:
-Η επαναφορά των δημόσιων υπηρεσιών στην ύπαιθρο, με την δημιουργία σύγχρονου δικτύου γεωργικών εφαρμογών και έρευνας απλωμένο στην περιφέρεια και σε κάθε δήμο στο οποίο θα υπηρετούν έμπειροι γεωτεχνικοί, αλλά και όλοι οι γεωτεχνικοί στην αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας, όπως οι αγροτικοί γιατροί, με άμεση έναρξη με τους κτηνιάτρους εκτροφής.
-Ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για την διατήρηση προστασία των συλλογών γενετικού υλικού.
- Η ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων.
Επίσης, στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν για την απορρόφηση και τη σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης όπου υπάρχει μία υστέρηση της τάξης των επτακοσίων εκατομμυρίων και θα διοχετευθούν για την κάλυψη όχι μόνο ζημιών, αλλά κυρίως για την υλοποίηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος για την κτηνοτροφία που θα έχει ως στόχο την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου.


Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας πολιτικής του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας με τους εκπροσώπους των αγροτών που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την επιβίωσή τους, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η ρύθμιση των οφειλών, θέματα φορολογίας και χρηματοδοτήσεων, η τροποποίηση της νέας ΚΑΠ, κ.α., για τα οποία η Πολιτική Ηγεσία δεσμεύτηκε, ότι θα  προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυσή τους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που περιλαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και αποτροπής της καταστροφής του παραγωγικού ιστού της υπαίθρου, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στη γεωργική γη, το αφορολόγητο των 12.000 €, με μη υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, τη μείωση των ενεργειακών τιμολογίων και ειδικότερα τη σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο μέχρι να φτάσει στο μέσο όρο του αντίστοιχου στην ΕΕ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που κυρίως είναι αγρότες κ.α.

«Στη χάραξη της νέας αγροτικής πολιτικής και στην ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, θέλουμε τους αγρότες συνομιλητές», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Πήγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου