Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στα 1,2 ευρώ το κόστος του εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι κτηνοτρόφοι

Αποτέλεσμα εικόνας για καταρροικος πυρετοςΕπιβεβαιώθηκε και από κυβερνητικά χείλη το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για την κυκλοφορία εμβολίων κατά του καταρροϊκού πυρετού που θα πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι με δικά τους έξοδα (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από τις 23/4). Τα παραπάνω επιβεβαίωσε τόσο ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ σε πρόσφατες συναντήσεις τους με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν και οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή την προοπτική που θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής σε μια πολύ άσχημη περίοδο για τον κλάδο, μπροστά στον φόβο μιας ακόμα επιδημίας εξετάζουν το ενδεχόμενο.
Νεότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αναφέρουν ότι το κόστος έκαστου εμβολίου (και οι δύο δόσεις που απαιτούνται) θα κυμαίνεται στα 1,2 ευρώ περίπου και θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Σχετικά με την κάλυψη του κόστους για τα εμβόλια κατά του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Δημήτρης Γελαλής σε συνάντηση που είχε με κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και της Θεσπρωτίας (στην Βερδικούσια Ελασσόνας στις 26 Απριλίου) σημείωσε ότι το εμβόλιο για τον ορότυπο C4 θα έρθει σύντομα. Δυστυχώς όπως ανάφερε χρήματα δεν υπάρχουν και αυτό το κόστος θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Το σημαντικό είναι να υπογραφεί πρώτα η συμφωνία με τις εταιρίες ώστε να μην δούμε ξαφνικά να ανεβαίνει το κόστος λόγω ζήτησης. Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής το κόστος του εμβολίου κυμαίνεται από 1 έως 1,2 ευρώ ανά ζώο.
Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Δημήτρης Καμπούρης που συμμετείχε στην συνάντηση εκπροσώπων των κτηνοτρόφων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου τονίζοντας: «τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προμήθεια των εμβολίων. Αν και θέλουμε το κόστος να το αναλάβει το κράτος μας εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Εφόσον έγινε γνωστό αυτό πολλοί κτηνοτρόφοι μας έκαναν γνωστό ότι προκειμένου να σωθούν τα κοπάδια θα προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στον εμβολιασμό».
Σε ερώτησή μας σχετικά με το κόστος των εμβολίων ο κ. Καμπούρης μας ανέφερε: «το κόστος όπως μας έκαναν γνωστό από το ΥπΑΑΤ και για τις δύο δόσεις θα κυμαίνεται περίπου στο 1 ευρώ ανά ζώο. Μαζί με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας αποστείλαμε έγγραφο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με το οποίο εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την προοπτική κάλυψης των εξόδων από εμάς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος ο οποίος επίσης συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων που είδαν τον κ. Αποστόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «είμαστε αντίθετοι στο γεγονός να πληρώσουμε από την τσέπη μας τα εμβόλια αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους κτηνοτρόφους που θέλουν να προστατεύσουν τα ζώα τους και αγωνιούν για την εξέλιξη της νόσου φέτος. Γίνονται πάντως προσπάθειες να μειωθεί το κόστος του εμβολίου».
Τέλος όσον αφορά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού, σε αντίθεση με όσα μας ανέφεραν πριν από μια εβδομάδα υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ (πως ακόμα δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο εργαστηριακά κρούσμα), ο κ. Πεβερέτος μας ανέφερε ότι: «κρούσματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Μακεδονία και στην Λακωνία αλλά επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν απευθύνονται στους κτηνιάτρους – όπως αρκετοί έκαναν και πέρσι – δεν έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά».
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου