Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

51 εκατομμύρια στρέμματα οι βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας 51 εκατομμύρια στρέμματα οι βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας

51 εκατομμύρια στρέμματα οι βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας Σε διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, κατ’ αρχήν προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια, βρίσκεται το θέμα των βοσκότοπων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Β. Αποστόλου, ο οποίος τόνισε πως με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των κτηνοτρόφων.
Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή 24 Απριλίου, με αφορμή την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού Τρικάλων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Παναγιώτας Δριτσέλη.
 
Αναλυτικότερα, επί του θέματος των βοσκίσημων εκτάσεων ο υπουργός είπε τα εξής: «Εμείς, όσον αφορά το ζήτημα ιδιαίτερα της διαχείρισης του μεγάλου προβλήματος της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, των βοσκήσιμων γαιών, επί δύο χρόνια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δυστυχώς δεν μας άκουσαν. Γι’ αυτό, λοιπόν, η πρώτη μας μέριμνα από την ώρα που παραλάβαμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι το μεγάλο ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων. Ξεκινήσαμε άμεσα, με βάση ουσιαστικά έναν κανονισμό ο οποίος ήδη είχε μπει στη διαδικασία να αποδεχθεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά είναι και αυτές που έχουν μια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το μεγάλο προνόμιο που έχει η χώρα μας όσον αφορά την ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκτάσεις.
 
Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή έχουμε μπει σε μια διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, κατ’ αρχήν προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες.
 
Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαμε μια συνάντηση πρόσφατα με τον επίτροπο τον κ. Χόγκαν και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε και κάποια ανοχή, όσον αφορά το χρόνο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι από τη φετινή χρονιά δεν θα έχουμε  πρόβλημα τουλάχιστον στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων.
 
Από εκεί και πέρα, βέβαια, το μεγάλο για εμάς στοίχημα είναι, εάν αυτά τα διαχειριστικά σχέδια αποκτήσουν ένα μόνιμο χαρακτήρα, για να απαντήσουμε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει ο χώρος, και είναι αυτό της κάλυψης των αναγκών του χώρου σε ζωοτροφές».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου