Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μικρό καλάθι για τους Θεσσαλούς παρά τις υποσχέσεις για βοσκοτόπια

Ο υπουργός τους υποσχέθηκε να ξαναδεί το θέμα, ώστε να μην προκύψουν απώλειες επιλέξιμων εκτάσεων, λέει ο Ν. Παλάσκας.Με υποσχέσεις για αλλαγές στην ΚΥΑ που κατανέμει τις βοσκήσιμες γαίες έφυγαν από το Μέγαρο της Αχαρνών οι κτηνοτρόφοι της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, μετά τη σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Agronews πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παλάσκας «ο υπουργός μας υποσχέθηκε να ξαναδεί το θέμα καθώς θα καταρτιστούν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ώστε να μην προκύψουν απώλειες επιλέξιμων εκτάσεων, με τα οριστικά δικαιώματα και κατά τις πληρωμές στο τέλος του έτους».
Πάντως οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έφυγαν «κουμπωμένοι» από το υπουργείο, αφού όπως λένε «κρατούν μικρό καλάθι».
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε σήμερα, κατόπιν αιτήματός τους, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και τους βουλευτές Χρήστο Κέλλα, Χρήστο Μπουχώρη, Κώστα Τσιάρα και Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό και παραγωγικό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη φιλοσοφία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων και να δώσει διευκρινήσεις για τα πλεονεκτήματα που δημιουργεί στην ορθολογική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών.
Συγκεκριμένα με τη νέα ΚΥΑ:
• αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις στην έκταση των κατανεμημένων βοσκήσιμων γαιών μεταξύ των κτηνοτρόφων, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής
• τηρούνται οι διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταλογισμών εις βάρος της χώρας μας
•  αποφεύγονται μη ρεαλιστικές λύσεις όπως είναι μετακινήσεις κτηνοτρόφων και ποιμνίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης
• όσοι από τους κτηνοτρόφους των περιοχών που διαθέτουν λιγότερες από τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις, επιθυμούν να κάνουν χρήση βοσκοτόπου μεγαλύτερου από αυτόν που τους αναλογεί, μπορούν οικειοθελώς να αιτηθούν χορήγηση επιπλέον βοσκοτόπου στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα. Αυτοί θα υπόκεινται στους όρους των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και συνεπώς θα πρέπει να αποδεικνύουν και τη μετακίνηση τους
• παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των τιμών των κατανεμημένων εκτάσεων σε νέα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν στη συνέχεια με την εκπόνηση και έγκριση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την υιοθέτηση των τοπικών παραδοσιακών πρακτικών βόσκησης, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και ανακοινωθεί από το Υπουργείο στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.
Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή της ΚΥΑ δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση όσον αφορά το ύψος των κοινοτικών ενισχύσεων που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι.
Τονίστηκε, τέλος, ότι το Υπουργείο επισπεύδει τις διαδικασίες για να εκπονηθούν το συντομότερο δυνατόν τα Προσωρινά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που θα αυξήσουν τις επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες και θα εξασφαλίσουν ορθολογική, δίκαιη και βιώσιμη διαχείρισή τους προς όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Το υπόμνημα των Θεσσαλών
Η παραγωγή φέτας να είναι το κριτήριο για τα βοσκοτόπια
Το επιχείρημα της Agrenda για τα κριτήρια νομής βοσκότοπων, ότι η νέα ΚΥΑ δηλαδή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την παραγόμενη ποσότητα π.χ. Φέτας ανά περιοχή, προϊόντα που δημιουργούν υπεραξίες κι έχουν ζήτηση στο εξωτερικό, επικαλείται η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Μάλιστα αυτό το στηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παλάσκας, με δεδομένο το γεγονός ότι η Θεσσαλία παράγει το 33% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας Φέτας εγχωρίως.
Αναλυτικά το υπόμνημα που θα παραδώσει στο Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής:
Προς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Υπόψη αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου
Ο Σκοπός της επείγουσας επίσκεψης της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο υπουργείο σας, αφορά τα λάθη που περιέχει η νέα ΚΥΑ και τα οποία αν δεν τα κατανοήσετε δεν θα μπορέσετε να τα διορθώσετε.
Η Ομοσπονδία μας εδώ και αρκετά χρόνια φωνάζει για την τακτοποίηση του μεγάλου θέματος της διαχείρισης των βοσκοτόπων το οποίο αποτελεί  μείζον θέμα για την επιβίωσή του κτηνοτρόφου, διότι καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί για την επόμενη πενταετία.
Προσπαθούμε χρόνια τώρα, πάντα με αναπτυξιακές προτάσεις να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Όμως ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι τωρινοί που έχουν αναλάβει αυτόν τον τομέα δεν μας ακούνε.
Αρχικά ζητούμε να διασφαλιστεί στην ΚΥΑ  το χρηματικό ποσό των 450 εκατ. το οποίο έχει οριστεί να απορροφηθεί από τον πυλώνα της κτηνοτροφίας και να μην γίνει καμία  μεταφορά σε κανένα άλλο πυλώνα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αντί για 25 ευρώ το στρέμμα  να πάει στα 31 ευρώ το στρέμμα.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά ότι,
Η νέα ΚΥΑ θα πρέπει να πρεσβεύει την ανάπτυξη όλων των Π.Ο.Π προϊόντων που παράγονται στην χώρα μας και φυσικά έχουν τεράστια ζήτηση και για την εγχώρια κατανάλωση και για  τις εξαγωγές με φυσικό ακόλουθο να κερδίζει η ελληνική οικονομία.
Η κορυφή από τα 21 ΠΟΠ προϊόντα είναι η ΦΕΤΑ όπου καλύπτει το 95%
Η Λάρισα παράγει το 14% ΦΕΤΑ πανελληνίως και η Θεσσαλία το 33%
Την στιγμή που μας μειώνεται τις επιδοτήσεις στις παραγωγικές περιοχές, μας  αποδυναμώνεται και φρενάρετε την παραγωγή των Π.Ο.Π τυροκομικών προϊόντων που έχει αποδειχθεί  ως ο λευκός χρυσός και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και για την οικονομία της χώρας μας. Το λάθος όμως είναι διπλό.
Ταυτόχρονα ενισχύεται και  διπλασιάζεται τις επιδοτήσεις σε περιοχές που δεν παράγουν ΠΟΠ προϊόντα και κατά συνέπεια δεν εξάγουν. Αυτό  αποτελεί τραγική ειρωνεία και
Καταστροφική πορεία για την ελληνική κτηνοτροφία.
Ο κίνδυνος ο οποίος ελλοχεύει είναι μεγάλος. Οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν από την υπερβόσκηση και  τέλος από την ερημοποίηση .
Δεν υπάρχει καμία λογική σ αυτές τις αποφάσεις και θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν, διότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί εντελώς με θύμα τον έλληνα κτηνοτρόφο και ιδιαίτερα τον μετακινούμενο κτηνοτρόφο.
Ακόμη σας τονίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνετε πράξη αυτά που πρεσβεύατε προεκλογικά σε σχέση με την φορολογία.
- Οικογενειακό αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανα παιδί καθώς και
- την κατάργηση των βιβλίων σε παραγωγούς που έχουν τζίρο έως 40.000ευρώ.
Γιατί όπως γνωρίζετε στην χώρα μας υπάρχουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπου δουλεύει όλη η οικογένεια και λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν ως επιχειρήσεις από την μια οι κακές πληρωμές και από την άλλη η υπερφορολόγηση ανεβάζει στα ύψη το κόστος παραγωγής κάνοντας ασύμφορη την επιβίωσή της.
Ενώ όταν ο παραγωγός οφείλει στην πολιτεία θα πρέπει να πληρώνει άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο (αρπαγή καταθέσεων χωρίς την συναίνεσή μας).
-Ζητούμε να καταργηθεί ο Φ.Π.Α στις ζωοτροφές και στα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία εισάγονται και η τιμή τους διπλασιάζεται με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να θεωρούν ποιο συμφέρον να καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για την αγορά τους.
-Ζητούμε  να καταργηθούν όλα τα χαράτσια αρχής γενομένης από τον ΕΝΦΙΑ .
- Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης
Κλείνοντας θα θέλαμε να προσέξετε τον συλλογισμό μας, ούτω σώστε να μπορέσετε να μπείτε στην λογική μας και να μπορέσετε να αφουγκραστείτε τις αγωνίες μας.
Κύριε Υπουργέ,
Μέχρι σήμερα ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος μιας οικογενειακής κτηνοτροφικής επιχείρησης όπως αυτό άνετα μπορεί να υπολογιστεί σε μια οποιοδήποτε άλλη επιχείρηση η οποία μπορεί και δικαιολογεί μέχρι και έξοδα διοίκησης και καλά κάνει.
Για μια κτηνοτροφική επιχείρηση 400 ζωντανών είναι:
Η καθημερινή απασχόληση τεσσάρων τουλάχιστον ατόμων (υπολογισμός μηνιαίου μισθού έστω και στον κατώτατο )
Είναι το κόστος ασφάλισης όλων αυτών των ατόμων στον ΟΓΑ
Είναι τα επιπλέον έξοδα σε εξοπλισμό .
Με το υπάρχον καθεστώς  αυτές οι υποχρεώσεις είναι ανέφικτο να καλυφθούν. Ποιος θα καθόταν λοιπόν σε μια επιχείρηση που θα έπρεπε να δουλεύει πρωί- βράδυ κάθε μέρα όλο τον χρόνο και αντί να εισπράττει για τον ζήλο του να είναι συνεχώς χρεωμένος και κατατρεγμένος. Αυτό αποτελεί μια τεράστια αδικία για τον κτηνοτροφικό κλάδο στην χώρα μας.
Ζητούμε να κινηθείτε άμεσα γιατί αυτό προτάσσει η κατάσταση μας.
Με Τιμή
Ο Πρόεδρος για το ΔΣ, Νικόλαος Παλάσκας
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου