Τρίτη 5 Μαΐου 2015

«Τρώνε» τα βοσκοτόπια λίγος χρόνος, έωλα επιχειρήματα

Εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί εντός των προκαθορισµένων ηµεροµηνιών που πιέζουν ασφυκτικά φαντάζει πλέον το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου για τα βοσκοτόπια, µε αποτέλεσµα να µπαίνουν σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις χιλιάδων κτηνοτρόφων που προσπαθούν να κατοχυρώσουν δικαιώµατα για την περίοδο 2015-2020. Πάντως, ο Βαγγέλης Αποστόλου εµφανίστηκε αισιόδοξος ενηµερώνοντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εµπορίου της βουλής.
 Με τα δεδοµένα που επικρατούν οι παραγωγοί δεν εφησυχάζουν για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει µε τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, δεδοµένου ότι στις 15 Ιουνίου «κλείνουν» οι αιτήσεις, στις 15 Αυγούστου πρέπει να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση, στην οποία θα συµµετέχουν και οι διαχειριστικές αρχές των περιφερειών, κάτι που επίσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιµων γαιών, να έχουν λάβει την τελική τους µορφή. Για επικίνδυνες καθυστερήσεις στο θέµα των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια αλλά και για τις «πράξεις χαρακτηρισµού» σε δασικές περιοχές κάνει λόγο εξάλλου η Ένωση Αγρινίου, που παρακολουθεί το θέµα στενά δεδοµένου ότι χιλιάδες µέλη της είναι κτηνοτρόφοι. Ενδεικτικό της  «χαοτικής κατάστασης» όπως λέει η Ένωση, που επικρατεί και της αδυναµίας του κράτους να φέρει σε πέρας υποθέσεις που κατά βάση είναι απλές, αποτελεί το γεγονός ότι η 9µελής επιτροπή που συγκροτήθηκε προκειµένου να εξετάσει αυτά τα ζητήµατα δεν κατέληξε πουθενά.

Φόβοι για έωλο επιχείρηµα

Πέρα από τις ηµεροµηνίες που δεν περιµένουν, ο δεύτερος λόγος ανησυχίας σχετίζεται µε το βασικό αντεπιχείρηµα της συλλογιστικής Αποστόλου για την ξυλώδη βλάστηση. Ο προβληµατισµός δεν είναι αστήριχτος κι έχει να κάνει µε το αν και κατά πόσον ο εµπλουτισµός του ορισµού των βοσκοτόπων µε ξυλώδη/θαµνώδη βλάστηση µπορεί να δώσει λύση στο πρόβληµα.
Αφού µε βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς 1307/2013 (άρθρο 32 παρ 5) και 639/2014 (άρθρο 8) για τις εκτάσεις µε «καθιερωµένες τοπικές πρακτικές», δηλαδή βοσκότοπους µε ξυλώδη/θαµνώδη βλάστηση, θα εφαρµόζεται συντελεστής µείωσης της επιλεξιµότητας. Όσοι υιοθετούν το επιχείρηµα αυτό πιστεύουν ότι τα διαχειριστικά σχέδια, δεν θα αυξήσουν τις εκτάσεις των επιλέξιµων βοσκοτόπων διότι αυτά καθορίζουν τη βοσκοϊκανότητα/ βοσκοφόρτωση (αριθµό των ζώων σε κάθε βοσκότοπο). Εξάλλου, η ΚΥΑ 117394/ 30-12-2014 που καθορίζει τις «Προδιαγραφές και το Περιεχόµενο των Προσωρινών ∆ιαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στο πλαίσιο της εφαρµογής των διατάξεων του Άρθρου 60 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 Α’)» υιοθετεί το σχέδιο δράσης που εφάρµοσε το 2013-2014 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, φέρνοντας περικοπές στις επιδοτήσεις και καθυστερήσεις.

Αισιοδοξία Αποστόλου
Το σχέδιο µας βασίζεται σ’ έναν κανονισµό, ο οποίος ήδη είχε µπει στη διαδικασία να αποδεχθεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που είναι βοσκήσιµες δεν είναι µόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά είναι κι αυτές που έχουν µια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το µεγάλο προνόµιο που έχει η χώρα µας όσον αφορά την ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, έχουµε ένα πλαίσιο το οποίο µας δίνει τη δυνατότητα να χρησιµοποιήσουµε τέτοιες εκτάσεις, ανέφερε στη βουλή, απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου