Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Έπιασε 22 λεπτά το καλαμπόκι,ζόρια στις φάρμες λόγω ζωοτροφών

Πιο μεγάλο πρόβλημα προμήθειας ζωοτροφών αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της νησιωτικής Ελλάδας
Μεγάλη ζήτηση για καλαµπόκι και άλλες ζωοτροφές, όπως τριφύλλι και σόγια, δηµιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) των τελευταίων µηνών και οι δυσκολίες που ανακύπτουν κυρίως στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων.
 Πιο μεγάλο πρόβλημα προμήθειας ζωοτροφών αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της νησιωτικής ΕλλάδαςΟι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τοπικούς εµπόρους και ιδιοκτήτες µεγάλων κτηνοτροφικών µονάδων να «σηκώνουν» ό,τι υπάρχει από περσινό καλαµπόκι στις αποθήκες των παραγωγών µε τιµή που φθάνει αυτές τις µέρες τα 22 λεπτά το κιλό. Με την ίδια τιµή έχει ξεκινήσει και η διάθεση κάποιων µικρών ποσοτήτων από τη νέα συγκοµιδή της ποικιλίας Άγκριστερ (υπερπρώιµη – ξερική), η παραγωγή της οποίας γίνεται ανάρπαστη.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι ο προβληµατικός εφοδιασµός της αγοράς µε τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών σε συνδυασµό µε τις οικονοµικές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν πολλές κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, έχει κάνει δύσκολη τη ζωή των τσελιγκάδων και των γελαδάρηδων που προσπαθούν όπως µπορούν να διατηρήσουν σε ένα καλό επίπεδο το ζωικό τους κεφάλαιο.

Σηµειωτέον ότι εκτός από την «στάση πληρωµών» που καταγράφεται στις ενισχύσεις (ενιαία 2014, εξισωτική 1013 και 2014, στήριξη ντόπιων φυλών, βιολογική κτηνοτροφία κ.α.) καθυστερήσεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστηµα και στην εξόφληση των παραγωγών από τη βιοµηχανία. Χαρακτηριστική η περίπτωση της γαλακτοβιοµηχανίας ∆Ω∆ΩΝΗ στην Ήπειρο που έχει αφήσει «στεγνούς» χιλιάδες κτηνοτρόφους, καθώς ανακοίνωσε µεσοβδόµαδα ότι θα πληρώσει για το γάλα που παρέλαβε τον Μάιο σε δύο δόσεις.

Οι πολυδιαφηµισµένοι από τον αστικό Τύπο Ρώσοι επενδυτές που εξασφάλισαν κοψοχρονιά και µε σκοτεινές διαδικασίες τον έλεγχο της άλλοτε κραταιής γαλακτοβιοµηχανίας, τώρα επικαλούνται τους κεφαλαιακούς ελέγχους που, όπως λένε, εµποδίζουν τους πελάτες τους να πιστώσουν την εταιρεία και αναγκάζονται µε τη σειρά τους να αφήσουν τους κτηνοτρόφους απλήρωτους (ρεπορτάζ σελίδα 33).

Πολύ µεγάλες δυσκολίες µεταφοράς και προµήθειας ζωοτροφών δηµιουργούνται αυτό τον καιρό ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, όπου συχνά η κάλυψη των αναγκών είναι προβληµατική, όµως τώρα µοιάζει για τους παραγωγούς µε εφιάλτη. Τα φορτία που φθάνουν στις Κυκλάδες, τα ∆ωδεκάνησα και την Κρήτη είναι µετρηµένα, η τιµή για τους παραλήπτες φουσκωµένη και τροφοδοσία των µονάδων µε δελτίο.

Κρατάνε τιµή τα τριφύλλια
Η µεγάλη ζήτηση κρατάει ψηλά και τις τιµές στα τριφύλλια. Αρκεί να αναφερθεί ότι αυτό το διάστηµα η Κωπαϊδα φορτώνει από το χωράφι µε 18 λεπτά το κιλό και µε τα λεφτά στην πλάστιγγα (στην χειρότερη περίπτωση µισά στο χέρι µισά στο λογαριασµό), ενώ καλές προοπτικές διαγράφονται και για την τιµή παραγωγού στη σόγια, έστω κι αν οι εκτάσεις που καλλιεργεί η χώρα µας είναι ελάχιστες.

Με δελτίο η σίτιση στα νησιά του Αιγαίου
Να ταΐσουν τα ζώα τους µε το… δελτίο επέλεξαν οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου, στην ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανές τις µονάδες τους. Κι αν λίγοι τυχεροί πρόλαβαν, έχοντας την οικονοµική ευχέρεια, να αποθηκεύσουν ζωοτροφές, οι περισσότερες οργανωµένες µονάδες αντιµετώπισαν οξύ πρόβληµα. Σηµειώνεται βέβαια ότι εκτός από τα προβλήµατα ρευστότητας, υπήρξε δυσκολία στην προµήθεια κτηνοτροφικών φυτών (π.χ. τριφύλλι), λόγω των δυσχερειών στις µεταφορές.
∆ύσκολες µέρες πέρασαν και οι παραγωγοί µε µικρό αριθµό ζώων που αύξησαν τις ώρες βοσκής, στο κυκλαδίτικο περιβάλλον που ούτως ή άλλως δεν προσφέρεται.
Μικρή ανάσα πήραν µόλις στις αρχές του Αυγούστου, οπότε έφτασαν και πάλι στα νησιά τα πρώτα φορτηγά µε ζωοτροφές.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου