Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα: Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε... προθέσεις

Οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα: Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε... προθέσειςΤις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (Αχαρνών 2) επιχειρεί να καταγράψει ο ΑγροΤύπος. Για το λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με εκπροσώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου (συνεταιριστές και εκπροσώπους οραγνώσεων) ζητώντας τους ένα πρώτο σχόλιο. Στο σημείο που φαίνεται να συγκλίνουν όλες οι απόψεις - ανεξάρτητα αν τάσονται υπέρ ή κατά των όσων ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις 5/8 - είναι ότι ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά εξήγγειλε... προθέσεις, παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς και όχι μέτρα που έχουν αποφασισατεί να ισχύσουν. Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι κρατούν στάση αναμονής. Προειδοποιούν όμως ότι το καλοκαίρι αναμένεται «θερμό». Ήδη αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Βόρεια Ελλάδα έχουν αποφασίσει κάποιες πρώτες κινητοποιήσεις.
Επίσης στις 11 Αυγούστου σε σύσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα (στο ξενοδοχείο Κάραβελ) εκπρόσωποι αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων θα συζητήσουν τ α φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η χάραξη κοινής και συντονισμένης δράσης όλων των αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας ενόψει των επικείμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που θα πλήξουν τους αγρότες, τη χάραξη κοινού συνδικαλιστικού – διεκδικητικού πλαισίου και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συνδικαλιστικού Αγώνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα προβλήματα που θα βρει μπροστά του ο αγροτικός τομέας.

Επιστολή Πρίντζου σε συνεταιριστές:

Σχετικά με την επικείμενη (για τις 11/7) συνάντηση των συνεταιριστών στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Ν. Πρίντζος έστειλε στις συνεταιριστικές οργανώσεις την παρακάτω επιστολή:
Την 4η Αυγούστου 2015 στο Βόλο, 70 Συνεταιριστές από 30 Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Βόρειας, της Κεντρικής Ελλάδας καθώς και της Ηπείρου με την συμμετοχή και της ΠΑΣΕΓΕΣ πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος καθώς και για τα επικείμενα εξοντωτικά μέτρα τα οποία πρόκειται να ψηφιστούν σύντομα στη Βουλή.
Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αθήνα την Τρίτη 11 Αυγούστου και ώρα 10:30 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel όλων των αγροτικών φορέων που εκπροσωπούν Αγροτικές-Κτηνοτροφικές Συνεταιριστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις αλλά και μεμονωμένων αγροτών προκειμένου μετά από συζήτηση να χαραχθεί το σχέδιο δράσης.
Επίσης απεφασίσθη ομόφωνα να σχηματισθεί ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αγώνα των Αγροτών προκειμένου να συντονίσει και να εκπροσωπήσει τον αγροτικό κόσμο.
Θα πρέπει να κληθεί όλος ο πολιτικός κόσμος, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αναμετρήσουν και να αναδεχθούν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή. Με:
  • τον τριπλασιασμό των Ασφαλιστικών εισφορών.
  • τη κατάργηση επιδότησης του πετρελαίου.
  • τις οδυνηρές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. - την φορολόγηση των επιδοτήσεων.
  • την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
  • την προκαταβολή του φόρου.
  • την παντελή έλλειψη ρευστότητας και με
τον καταστροφικό διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26% οδηγούν στην αδρανοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και στον μηδενισμό της πρωτογενούς παραγωγής.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την συνάντηση.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσαν στον ΑγροΤύπο, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου σχετικά με την ομιλία Τσίπρα στο ΥΠΑΠΕΝ:

  • Τζανέτος Καραμίχας, Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ: «Οι αναφορές που έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ γενικές και είχαν ένα άρωμα προεκλογικής περιόδου. Θεωρώ ότι αυτό που πραγματικά είχε στόχο να κάνει ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο ΥΠΑΠΕΝ ήταν να “αγοράσει” χρόνο ενόψει των συζητήσεων που γίνονται για πρόωρες εκλογές. Όσον αφορά το διαχωρισμό που επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμένων αγροτών ανήκουν στην κατηγορία αυτή οπότε δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε. Από την άλλη πλευρά όμως σε αυτή τη βαθιά κρίση δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω ότι οι περισσότεροι ετεροεπαγγελματίες δεν είναι τίποτα άλλο από χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και βιοπαλαιστές και δεν μπορώ να καταλάβω ποια θα είναι τα οφέλη από αυτόν το διαχωρισμό».
  • Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ): «Οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη, 5 Αυγούστου, είναι θετικές αρκεί να πραγματοποιηθούν διότι από ότι είπε όλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Ειδικά ο διαχωρισμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ήταν και δικό μας αίτημα και μάλιστα του το είχαμε θέσει σε επιστολή μας. Επιπλέον, συμφωνούμε και στο θέμα της μείωσης της φορολογίας των Νέων Αγροτών. Επιμένουμε όμως ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση στο ζήτημα του ΦΠΑ. Για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι το ΦΠΑ στις χοντροειδής ζωοτροφές στο 23%».
  • Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ): «οι προχθεσινές δηλώσεις είναι παραμύθια της Χαλιμάς, υποσχέσεις επί υποσχέσεων και επικοινωνιακά παιχνίδια κατευνασμού της δυσαρέσκειας, η οποία πλέον είναι γενικευμένη σε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα όμως στους κτηνοτρόφους που βιώνουν την κρίση από το 2006. Έρχονται να βάλουν την ταφόπλακα σε ένα κλάδο που έχει συσσωρευμένα προβλήματα και βιώνει μια παρατεταμένη κρίση. Με αυτήν τη φοροκαταιγίδα θα εξαθλιώσουν επιπλέον τον κλάδο μας. Για τους λόγους αυτούς στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε απευθύνει παναγροτικό κάλεσμα ώστε να στείλουμε το μήνυμά μας, ενώ από εβδομάδα, 11/8, θα είμαστε και στη Δράμα όπου εκεί οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας ετοιμάζουν τοπική κινητοποίηση».
  • Ανδρέας Στρατάκης, Πρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου: «από λόγια έχουμε χορτάσει. Όταν ακούμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα διεκδικήσουμε, μας δημιουργείται η απορία από πού θα διεκδικήσει; Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταλάβει το ρόλο του και να πει “αποφασίζουμε ή δεν αποφασίζουμε κάτι”. Η προχθεσινή ήταν μια προεκλογική φιέστα στο ΥΠΑΠΕΝ. Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει επιμελώς να έρθει σε σύγκρουση με τον αγροτικό κόσμο, διότι όντως θα έρθουμε σε σύγκρουση ενώ παράλληλα μεταθέτει τα προβλήματα για μετά τις εκλογές. Λέμε “ναι” στη φορολόγηση αλλά η “ατμομηχανή” – όπως αποκαλούσαν οι προηγούμενοι τον αγροτικό κλάδο – ή ο “κινητήρας” όπως μας αποκάλεσε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με φοροεισπρακτικά μέτρα. Πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός, η χώρα χρειάζεται να επιστρέψει στην παραγωγή και για όλα αυτά χρειάζεται χρόνος (τουλάχιστον μια 5ετία)».
  • Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος ΕΑΣ Θεσσαλονίκης: «αυτό που αντιληφθήκαμε εμείς είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερη φορολογία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δεν είναι όμως μόνο η φορολογία. Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που περνάει στα… ψιλά γράμματα αλλά θα πρέπει να τονιστεί, είναι το ασφαλιστικό. Αν ισχύσουν αυτά που ακούγονται θα αυξηθούν κατά πολύ οι ασφαλιστικές μας εισφορές σε σημείο που για μια αγροτική οικογένεια θα είναι δυσβάσταχτο και θα αποτελεί ένα ακόμα… χαράτσι για τον αγροικό κόσμο. Έτσι θα οδηγηθούν στο κλείσιμο πολλές αγροτικές εκμεταλέυσεις. Επίσης πολλοί αγρότες θα μείνουν ανασφάλιστοι».
  • Χρήστος Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος Νέας Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών: «Ο Αλ. Τσίπρας υπό τον απειλή των αγροτικών κινητοποιήσεων έκανε ένα βήμα πίσω. Φαίνεται τελικά ότι ο “καπνός από τις αναμμένες μηχανές των τρακτέρ” έφθασε στην Αθήνα. Αλλά δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές. Το θετικό που βγήκε είναι ότι αντιλήφθηκαν πλέον οι κυβερνώντες ότι πρέπει να αναγνωριστούν πλέον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για μας αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς. Όμως υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά όπως η επιστροφή πετρελαίου, το ασφαλιστικό κλπ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι εξαγγελίες που έκανε είναι σε διαπραγμάτευση. Αυτό δείχνει μια καλή διάθεση αλλά δεν μας εξασφαλίζει κανείς τίποτα. Είμαστε εν αναμονή και αναλόγως θα πράξουμε».
  • Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας: «αν μας πάνε στο 26% (φορολόγηση αγροτικής παραγωγής) έχουμε σβήσει. Ας ελπίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα παραμείνουμε στο 13%. Περιμένουμε να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του και ανάλογα θα κινηθούμε».
  • Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αγροτών»: «καταρχήν το ζήτημα του διαχωρισμού σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους και το ζητάμε χρόνια. Αν γίνει αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος κλήρος και θα λειτουργήσει σαν κίνητρο για εμάς. Θετικά είδαμε και την διαφοροποίηση της φορολογίας εφόσον ισχύσει. Κάποια στιγμή στο ΥΠΑΠΕΝ, ο Πρωθυπουργός με ρώτησε πως πάνε τα ροδάκινα και αυτό που του απάντησα ήταν ότι ο αγροτικός κλάδος δεν αντέχει επιπλέον βάρη. Σε αυτό ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «γι’ αυτό παλεύει». Εμείς παρόλα αυτά καλούμε σε συσκέψεις ανά περιφέρεια τους Συλλόγους της “Πρωτοβουλίας”, προκειμένου να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες και ποια ζητήματα θα πρέπει να θέσουμε, ποια θα διαπραγματευτούμε. Έχουμε αγώνα μπροστά μας».
  • Νίκος Σάκουλας, Διευθυντής στον Α.Σ. Βελβεντού «Η Δήμητρα»: «Δεν περιμένουμε τίποτα. Τα πάντα είναι προαποφασισμένα και αυτό πιστεύω ότι θα ισχύσει τελικά και στην πράξη».
  • Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Αμυνταίου: «οι εξαγγελίες Τσίπρα κατά την γνώμη μου ήταν αυτό που λέει απλά ο λαός “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μιλάμε για αγροτική πολιτική όταν έχουν ανεβάσει το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 23%. Το 85% των εκμεταλλεύσεων της χώρας έχουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό η ζυγαριά “μηδενίζει” από πολλές πλευρές. Ένα μικρό παρελκόμενο να χρειαστεί ένας αγρότης δεν θα μπορεί να το αποσβέσει σε λιγότερο από 10 χρόνια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και με αυτές τις εξαγγελίες δεν λύνεται τίποτα. Αντιθέτως τα πράγματα δυσκολεύουν πάλι. Όσον αφορά τον διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ετεροεπαγγελματίες αυτό που έχω να σχολιάσω είναι ότι αυτό που φορολογείται είναι η αγροτική παραγωγή. Δεν θεωρώ έξυπνο το διαχωρισμό αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί (ετεροεπαγγελματίες) παράγουν και πρόκειται για συνταξιούχους και ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα».
  • Πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου