Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Σε εφαρμογή ο νόμος για τα βοσκοτόπια, τι συζητά το ΥπΑΑΤ με τους δανειστές και τι διλήμματα βάζει για την ανάκτηση των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη

Σε ισχύ τέθηκε ο νόμος 4351 με τίτλο «Bοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», ο οποίος υπερψηφίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής την Τετάρτη (2 Δεκεμβρίου), καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 164/Α/4.12.2015. Μεταξύ των ρυθμίσεων έχει ενσωματωθεί και αυτή που αφορά την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων από αγρότες, που έλαβαν τα έτη 2008 και 2009 μέσω του ΕΛΓΑ, από το γνωστό ως «πακέτο Χατζηγάκη» (άρθρο 36). Σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός, Β. Αποστόλου, υποστήριξε ότι οι επιστροφές θα αφορούν όσους αγρότες έχουν πάρει ενισχύσεις πάνω από 15.000 ευρώ. Ωστόσο στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 ο Αποστόλου βάζει στο κάδρο εκτός από το πακέτο Χατζηγάκη (ύψους 421 εκατ. ευρώ) και το πακέτο Κοντού (108 εκατ. ευρώ) και το πακέτο Μωραΐτη (500 εκατ. ευρώ) που δόθηκαν προς συνεταιρισμούς.
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανάκτησης των ανωτέρω ενισχύσεων και ιδίως ο προσδιορισμός των υπόχρεων και του ύψους των προς επιστροφή ποσών. Και προσθέτει ότι με την ίδια απόφαση καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάκτηση των ποσών μέσω συμψηφισμού τους με απαιτήσεις των υπόχρεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Στο μεταξύ απολογισμό πεπραγμένων εντός ενός μηνός για τις επιστροφές των ενισχύσεων που δόθηκαν σε αγρότες μέσω του «πακέτου Χατζηγάκη» ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου την Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό. Η κυβέρνηση το 2011 έφερε νόμο που προβλέπει αναγκαστικού χαρακτήρα διαδικασίες «και από εκεί και πέρα δεν έκανε τίποτα», τόνισε ο Υπουργός. Όταν παρέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρήκε 1,3 δισ. ευρώ πρόστιμα δημοσιονομικών διορθώσεων και άλλο 1,1 δισ. ανακτήσεων. Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή του προηγούμενου νόμου που ήταν πολύ σκληρός και η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για να εξαιρεθεί, όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος των αγροτών από τη διευθέτηση. Ωστόσο πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε πως εάν σε ένα μήνα δεν προχωρήσει η Ελλάδα σε ανακτήσεις τότε θα την παραπέμψει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Προανάγγειλε ακόμη ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή και τότε θα τεθεί το δίλημμα: «Θα προχωρήσουμε σε ανακτήσεις ή θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στον Έλληνα πολίτη που θα είναι μπροστά σε ένα πρόστιμο σε ημερήσια βάση που θα πληρώνει η χώρα μας; Μόνος μου σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσω σε αυτή τη διαδικασία».
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου