Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Κρίσιμες συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων σήμερα

Κρίσιμες συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων σήμερα Εν αναμονή των αποφάσεων των προγραμματισμένων συναντήσεων εκπροσώπων των αγροτών σε Θεσσαλονίκη και Νίκαια, διατελούν σήμερα τα μπλόκα των αγροτών που έχουν στηθεί σε όλη την χώρα.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μια συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου (12.00), όπου θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Μία ώρα μετά, στη Νίκαια, σε άλλη συνέλευση οι αγρότες που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ συνεδριάζουν για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι θα διατηρήσουν τη σκληρή τους στάση.
 
Οι αγρότες της Νίκαιας διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
 
Τόσο οι... μεν, όσο και οι... δε, βέβαια, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σημερινές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και σε δεύτερο πλάνο και αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Παραμένουν τα μπλόκα, κλείνουν δρόμους και τελωνεία
 
Εντωμεταξύ, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη, με κλείσιμο δρόμων και τελωνείων.

Στις 8:30 χθες το βράδυ έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας από αγρότες. Η εθνική οδός άνοιξε περίπου μία ώρα αργότερα, οι αγρότες όμως δηλώνουν ότι θα επανέλθουν την Τρίτη το μεσημέρι με νέους αποκλεισμούς.

Περίπου την ίδια ώρα αγρότες της Αιγιάλειας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Η εθνική οδός θα παρέμενε κλειστή μέχρι και τις 9:30 το βράδυ. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνονταν από την παλαιά εθνική οδό.

Αγρότες έκλεισαν επίσης προσωρινά την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου, καθώς και στην γέφυρα του Ευήνου ποταμού, κοντά στο Μεσολόγγι.

Λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι, σε επ' αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, με πάνω από 700 τρακτέρ.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Χθες το απόγευμα οι αγρότες άνοιξαν για λίγο το τελωνείο του Προμαχώνα επισημαίνοντας ότι το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου ισχύει, αλλά «όταν θα βλέπουμε ότι επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην άλλη πλευρά, θα ανοίγουμε για να μην προκαλούμε ταλαιπωρία».

«Μπλοκαρισμένος» από τις 20 Ιανουαρίου είναι και ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι, όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στο μεταξύ, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με νέο μπλόκο στη γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον Νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο Νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι.

Στον Νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών ενώ ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ κατέλαβαν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, έκλεισαν και χθες τον δρόμο. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, και σήμερα 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, ενώ δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στο νομό Πέλλας ενώθηκαν τα μπλόκα και δημιούργησαν ένα νέο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Και στους δύο Νομούς, γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης, και θα κάνουν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι, συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και «μπλόκαραν» τον δρόμο από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ το ίδιο έκαναν από τις 19:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται από την Κυριακή πάνω από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον κόμβο Νησελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ και κατά 12:00-14:00 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός, ενώ από χθες το πρωί καταφθάνουν στο σημείο και κτηνοτρόφοι του Νομού Ημαθίας. Υπό σκέψη βρίσκονται στον κόμβο της Κουλούρας για το εάν θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 650 τρακτέρ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν ακόμη πιο δυναμικά και οι αγρότες σε Καστοριά και Φλώρινα. Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων.

Κλειστά παρέμειναν χθες τα Τέμπη από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ έκλισαν και το βράδυ από τις 7 μέχρι τις 9. Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία για την πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στην Θεσσαλονίκη.

Την περαιτέρω ενίσχυση με 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα του αγροτικού μπλόκου στις Μικροθήβες, αποφάσισαν οι αγρότες του Πηλίου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αγριά του Βόλου. Οι αγρότες με περισσότερα από 650 τρακτέρ, κρατούν κλειστή την αερογέφυρα. Επιπλέον θα κλείσουν και σήμερα, Τρίτη, τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης δύο φορές μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00.

Η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στη Μαγνησία γίνεται από παρακάμψεις στις Μικροθήβες ή μέσω Βόλου για μεγάλα οχήματα. Παράκαμψη θα συναντήσουν οι οδηγοί και στο Βελεστίνο, όπου τα οχήματα οδηγούνται υποχρεωτικά στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας.
 
Τα μπλόκα σε δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησο
 
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκα στις εθνικές οδούς Αντιρρίου-Ιωαννίνων και Πατρών-Πύργου.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει σε δύο διαφορετικά σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Άλλοι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου.

Σε άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω Αχαϊας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στην Αρκαδία, οι αγρότες της ΠΑΣΥ το πρωί απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου για δύο ώρες, ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης - Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.

Από χθες το πρωί στο μπλόκο του Βλαχιώτη έχουν παραταχθεί 30 τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ίδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.

Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με δεκαπέντε τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και το πρωί στα διόδια του Ισθμού βρίσκονται περί τα 10 τρακτέρ και 20 αγροτικά αυτοκίνητα.

Στη Νάξο, σε ωριαίο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού, την ώρα του κατάπλου του Blue Star Delos, προχώρησαν το πρωί οι αγρότες του νησιού.
 
Κινητοποιήσεις σήμερα Τρίτη
 
Αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων, αναμένεται να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας.
 
Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες της Ζακύνθου, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην περιοχή της Λούμπας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί και ακολούθως τα τρακτέρ θα κατέβουν στο λιμάνι, αν και η απόφαση θα ληφθεί στη συγκέντρωση.

Σήμερα Τρίτη στις 10 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το σημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12-14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου