Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ενίσχυση συνεταιριστικών σχημάτων και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την αναδιοργάνωση του αγροτικού τομέα

Ενίσχυση συνεταιριστικών σχημάτων και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την αναδιοργάνωση του αγροτικού τομέαΣτην ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, με την δημιουργία συμπράξεων, φορολογικών κινήτρων για την στήριξη των υγιών συνεταιριστικών σχημάτων αλλά και την ίδρυση ενός Ελληνικού Διεπαγγελματικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων (ΕΔΕΣΓΤ), στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Διεπαγγελματικές, οι συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, φορείς από την έρευνα και εκπαίδευση και σχετικοί οργανισμοί (καταναλωτών κ.α.), που θα δίνει τις κατευθύνσεις και θα αποφασίζει πρώτα τι θα πρέπει να πουλήσουμε και μετά τι θα πρέπει να παράγουμε. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Δευτέρα (22/2/2016). Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο ΑγροΤύπος, ήταν ομιλητές οι κ.κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Καθηγητής Γενετικής Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Βακάλης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, Νίκος Κουτλιάµπας, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και ο Κωνσταντίνος Καραντινινής, Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλα.

Στην ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Από την οικονομική κρίση δεν πρόκειται να μας βγάλει μια μεγάλη επένδυση. Το μέλλον στον αγροτικό τομέα απαιτεί συμπράξεις, όπου ο μικρός θα γίνει μεγάλος χωρίς να γιγαντωθεί ο ίδιος. Από την εφαρμοσμένη έρευνα μπορούν να βρεθούν καινοτομίες. Ο καταναλωτής καθορίζει όλη την αλυσίδα παραγωγής, αυτός αποφασίζει τι θέλει να αγοράσει.
«Πρέπει να στραφούμε στην ποιότητα για την παραγωγή και μεταποίηση με στόχο να κερδίσουν όλοι από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου.

Στην ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Βακάλης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Ο τομέας νοσεί βαριά εδώ και πολλά χρόνια και οι «ενέσεις» των κοινοτικών ενισχύσεων δεν έφεραν αποτελέσματα. Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011 από 100 αγελαδοτρόφους και καθιέρωσε τα συμβόλαια γάλακτος. Σήμερα έχει ετήσιο τζίρο 25 εκατ. ευρώ και παράγει το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Με τη συμβολαιακή γεωργία καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Τα ΑΤΜ ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας. Εκτός από γάλα πωλούνται σοκολατούχο γάλα και μαλακά τυριά. Τα μέλη του συνεταιρισμού απολαμβάνουν καλύτερες τιμές από αυτές που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.
Η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας (είχαμε μεγάλο πρόβλημα επειδή δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για την πώληση γάλακτος από τα ΑΤΜ). Επίσης να σταματήσει άμεσα η εσωτερική στάση πληρωμών. Είναι αναγκαίος ο κρατικός έλεγχος και η τήρηση ισοζυγίου όλων των αγροτικών προϊόντων. Επίσης θα πρέπει να στραφούν οι υπάρχοντες συνεταιρισμοί προς την αγορά. Ο νόμος περί συνεταιρισμών δεν έχει καμιά ουσία αφού στην ΕΕ οι συνεταιρισμοί λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την στήριξη των υγιών συνεταιριστικών σχημάτων. Οι ήδη υπάρχοντες όμως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργηθούν κέντρα εκπαίδευσης των μελών τους. Η επέκταση του συνεταιριστικού θεσμού θα συμβάλει στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Η νέα γενιά αγροτών θα δώσει ώθηση στην παραγωγή και θα μειώσει την ανεργία.
«Σε λίγες ημέρες εγκαινιάζεται το δικό μας εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος. Σε λίγους μήνες έρχονται και τα πρώτα ΑΤΜ γάλακτος του συνεταιρισμού στην Αθήνα», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου.

Στην ομιλία του ο κ. Νίκος Κουτλιάµπας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ιδρύθηκε το 1917 και είναι από το 1982 αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) από την ΕΕ. Συνεργάζεται με παραγωγούς από άλλες περιοχές της χώρας. Δυστυχώς στην χώρα μας μόλις το 12% των οπωροκηπευτικών διακινείται μέσα από τις ΟΠ. Αναφερόμενος στην καλλιέργεια ροδάκινων τόνισε ότι έχει πολύ υψηλό κόστος. Για αυτό ο συνεταιρισμός προσφέρει όλα τα εφόδια στα μέλη του και αυτά με την εκκαθάριση τα πληρώνουν. Με τα νέα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν επειδή δεν θα έχουν τα αναγκαία κεφάλαια. Υπάρχει έλλειψη στρατηγικής στην χώρα για το τι θα παράγουμε που θα το παράγουμε και ποιοι θα τα διαχειριστούν (εμπορία). Τα μεγαλύτερα εμπόδια στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων οφείλονται στο κράτος. Έκανε ένα νόμο για τους συνεταιρισμούς (4015) που ποτέ δεν εφαρμόστηκε από όλους. Αυτό έχει δημιουργήσει χιλιάδες «μεμονωμένους» παραγωγούς, οι οποίοι από το καλοκαίρι έχουν πουλήσει στη «μαύρη αγορά» χωρίς τιμολόγια για να γλιτώσουν την αυξημένη φορολογία, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τα χρήματά τους. Στο 60% ανήλθαν φέτος οι πωλήσεις φρουτολαχανικών χωρίς τιμολόγια και χιλιάδες παραγωγοί δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν. Επίσης ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην χώρα μας ο Κανονισμός της ΕΕ για την πληρωμή των παραγωγών από την εφοδιαστική αλυσίδα (μάξιμουμ 45 ημέρες). Είναι πολύ εύκολο να γίνει ένα απλό φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τους συνεταιρισμούς και δεν συνομιλεί μαζί μας αλλά προτιμά να συνομιλεί με τα μπλόκα», τόνισε.

Στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Καραντινινής παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «Στήριξη Νέων Ευκαιριών για τη Γεωργία στην Ελλάδα», που εκπονήθηκε από το Οικονομικό Τμήμα του Swedish Universtity of Agricultural Sciences για λογαριασμό της Task Force. Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Δημιουργία Μόνιμου Γραμματέα Γεωργίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Τρόφιμα, τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη.
- Μεταφορά κονδυλίων της ΚΑΠ από τις άμεσες ενισχύσεις στον δεύτερο πυλώνα.
- Θεσμικό πλαίσιο και η ολοκληρωμένη οργάνωση σε όλες τις βαθμίδες της αγροδιατροφικής αλυσίδας για τον υγιή ανταγωνισμό και ίσες ευκαιρίες αγοράς.
- Εστίαση και επένδυση στην καινοτομία και την έρευνα.
Όπως τόνισε ο κ. Καραντινινής «η ελληνική γεωργία επέδειξε καλή συμπεριφορά μέσα στην οικονομική κρίση σε σχέση με τους άλλους τομείς. Ωστόσο υπάρχει άνιση κατανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων (μεγάλο ποσοστό πάει σε μικρό αριθμό παραγωγών), πρόβλημα στη διαχείριση τους (μεγάλα πρόστιμα) και ανεπαρκής άντληση πόρων από το δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ. Ένα ακόμη πρόβλημα που δεν βοηθά στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής είναι ότι ο μέσος όρος θητείας ενός υπουργού στο ΥπΑΑΤ είναι 14-16 μήνες. Η διοίκηση της αγροτικής πολιτικής είναι κατακερματισμένη και ταυτόχρονα συγκεντρωτική. Υπάρχει αναποτελεσματικότητα στην καινοτομία και δεν έχουμε σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Στην χώρα μας έχουμε υψηλό δανειακό κόστος (υψηλά τραπεζικά επιτόκια) και ακριβή αγροτική γη (παραμένουν σε υψηλά επίπεδα να ενοίκια). Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργήσει ένα αγρότης της Μακεδονίας σε κάποια γειτονική χώρα. Επίσης αυξάνει η ψαλίδα μεταξύ τιμών εισροών και εκροών. Υπάρχει ολιγοπώλιο εισροών. Περίπου 1 δις ευρώ ετησίως είναι το κόστος όλων των εισροών (50% των ετήσιων ενισχύσεων) που διανέμεται σε ένα μικρό αριθμό πολυεθνικών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες για αυτό έχουμε αύξηση του λαθρεμπορίου. Υπάρχει όμως και ολιγοπώλιο στις εκροές. Οι αλυσίδες λιανικής πώλησης επιβάλλουν πιστωτικά τιμολόγια και χρεώνουν τιμές μάρκετινγκ. Τέλος πρότεινε την ίδρυση ενός Ελληνικού Διεπαγγελματικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων (ΕΔΕΣΓΤ), στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Διεπαγγελματικές, οι συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, φορείς από την έρευνα και εκπαίδευση και σχετικοί οργανισμοί (καταναλωτών κ.α.), που θα δίνει τις κατευθύνσεις και θα αποφασίζει πρώτα τι θα πρέπει να πουλήσουμε και μετά τι θα πρέπει να παράγουμε».
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου