Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενόψει της απεργίας την Πέμπτη

Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενόψει της απεργίας την Πέμπτη Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με επέκταση αποκλεισμών δρόμων και τελωνείων, εν όψει της πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετάσχουν δυναμικά.
Χαρακτηριστική είναι η στάση εκπροσώπων 12 μπλόκων της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου σε συνάντηση που είχαν με 25 δημάρχους της Περιφέρειας κατέθεσαν την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες δήλωσαν έτοιμοι να επεκτείνουν τους αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για το ασφαλιστικό και δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα συζητήσουν μαζί της μόνο από μηδενική βάση.
 
Για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται δίωροι ή και τρίωροι αποκλεισμοί, σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο το μεσημέρι και σε άλλες μεσημέρι και βράδυ.
 
Σύμφωνα με τους αγρότες, από τις 2 το μεσημέρι θα κλείσουν οι αγρότες στη Βοιωτία τον εθνικό δρόμο στο 110 χλμ στο ύψος του Κάστρου, ενώ οι συνάδελφοί τους στο 90ό χιλιόμετρο θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό για τον ίδιο χρόνο.
 
Ανάλογοι αποκλεισμοί αποφασίστηκαν και για το βράδυ, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα έναρξής τους.
 
Στα εφτά μπλόκα της Φθιώτιδας η Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας θα κλείσει σε τουλάχιστον δύο σημεία: στο 140 χλμ. στο ύψος της Αταλάντης και στο 210 χλμ, στο ύψος της Ανθήλης. Ο πρώτος αποκλεισμός έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
 
Στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, ο δρόμος θα κλείσει σε δύο σημεία: στο ύψος της Αμφίκλειας και στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Ακόμα, ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού, θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι για 2 ώρες, τόσο στην πόλη του Δομοκού όσο και στο 43ο χιλιόμετρο στην περιοχή Δρούγου.
 
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας.
 
Την ίδια ώρα, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας αποφασίζουν για μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των οδικών δικτύων, ενώ την Πέμπτη, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους.
 
Ήδη, τη Δευτέρα, τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
 
Παρόμοιο σκηνικό και στο μπλόκο των Τεμπών, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό διακόπηκε για επτά ώρες. Σε νέα γενική συνέλευση θα τεθεί προς συζήτηση η εισήγηση για 10ωρους αποκλεισμούς των δρόμων από σήμερα Τρίτη, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που ζητούν επ' αόριστον αποκλεισμό τους.
 
Δεκάδες τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας απέκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, στο ύψος του Πλατυκάμπου.
 
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Κρήτης. Το πρωί της Δευτέρας, αγρότες στα Χανιά βγήκαν στους δρόμους της πόλης με τα τρακτέρ τους και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας, απ' όπου ενώ κατέβασαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έκαψαν.
 
Κινητοποιήσεις έγιναν και στην Αθήνα. Αποκλεισμένος από δεκάδες τρακτέρ ήταν το βράδυ ο κόμβος του Μαρκόπουλου στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλους τους παράδρομους που οδηγούν στο «Ελ.Βενιζέλος».
 
Πλαίσιο διεκδικήσεων
 
«Τελεσίδικη» προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, δίνουν οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα της χώρας.
 
Ύστερα από τη συνάντηση των Τεμπών το Σάββατο, τη Δευτέρα οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες όρισαν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, το οποίο απεστάλη σε όλα τα μπλόκα της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
 
Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι αγρότες αξιώνουν ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
 
Για το φορολογικό, ζητείται να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
 
Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.
 
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με δηλώσεις του συντονιστή στο μπλόκο των Μαλγάρων, Αχιλλέα Καμπούρη, το συγκεκριμένο πλαίσιο συνυπογράφουν σίγουρα, «τα μπλόκα των Τεμπών, των Μαλγάρων, και αυτό στα "πράσινα φανάρια" της Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου