Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Συνάντηση των συντονιστικών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης για την συνέχιση του αγώνα με φόντο το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Συνάντηση διεξήχθη χθες στην Λάρισα με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις και οι μορφές κινητοποίησης που θα ακολουθήσουν οι αγρότες στην μετά των μπλόκων εποχή. Στην συνάντηση παραβρέθηκε σύσσωμη η Βόρεια Ελλάδα με την εξαίρεση του Προμαχώνα ο οποίος ωστόσο δήλωσε την στήριξή του στην εν λόγω κίνηση. Παρούσες ήταν οι Μικροθήβες, η Ομοσπονδία των Θεσσαλών Κτηνοτρόφων και πρωτοβάθμιοι φορείς, κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα. Αποφασίστηκε να γινει μια μαζικότερη συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα στην Θεσσαλονίκη και να συσταθεί μια επιτροπή που θα συντονίσει τον αγώνα με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της Αθήνας. Στον ΑγροΤύπο κατέθεσαν την άποψή τους οι κ.κ Νίκος Δημόπουλος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας και ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος Πρόεδρος Α.Σ Λάρισας, καθώς αμφότεροι παρευρέθησαν στην χθεσινή συνάντηση.
Νίκος Δημόπουλος: «Μιλήσαμε για αρκετή ώρα, υπήρξε συμμετοχή από 30 φορείς, συλλόγους, μπλόκα κ.λ.π, κυρίως από την Βόρεια αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως π.χ από Βοιωτία και την Άρτα. Ήταν εκπρόσωποι από την Χρυσούπολη, τα Κερδύλλια και υπήρχαν πολλοί σύλλογοι. Ορισμένοι οι οποίοι δεν διέθεταν συλλόγους ήρθαν στην συνάντηση ως μπλόκα. Το βασικό που όλοι πρόκριναν από την συνάντηση είναι το συλλαλητήριο της Αθήνας, τις ημέρες που θα ψηφίζεται το Ασφαλιστικό. Το ζήτημα είναι βέβαια πώς θα γίνει ο συντονισμός και ποιος θα τον κάνει γιατί πολλές φορές ο ένας πηγαίνει από εδώ και ο άλλος από εκεί. Από εκεί και πέρα αυτό που αποφασίστηκε είναι να κάνουμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο κάτι παρόμοιο αλλά πιο μαζικό και οργανωμένο, πιθανόν στην Θεσσαλονίκη, ώστε να φέρουμε και άλλο κόσμο και να βγει μια επιτροπή η οποία θα συντονίσει το συλλαλητήριο της Αθήνας».
Χρήστος Σιδερόπουλος: «Αν και υπήρχαν κάποια οργανωτικά κενά στην συνάντηση, από εκεί και πέρα αναλάβαμε ως Θεσσαλία και ως Μακεδονία να γίνουν κι άλλες συγκεντρώσεις. Είναι λογικό ότι θα γίνουν, καθώς αυτή την στιγμή το ζήτημα είναι ο τρόπος που τα συντονιστικά θα διαχειριστούν από εδώ και πέρα το πρόβλημα. Τα περισσότερα συντονιστικά δημιουργήθηκαν όταν τα τρακτέρ βρίσκονταν έξω, τώρα που τα τρακτέρ δεν είναι στον δρόμο, αλλιώς συζητάς με την κυβέρνηση και τους βουλευτές, δεν μπορείς να επικαλείσαι τα μπλόκα. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συνεταιρισμούς, υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν αγροτικούς συλλόγους, οπότε συζητήθηκε κι αυτό, ότι δηλαδή στην φαρέτρα της ενημέρωσης θα μπουν και οι επιτροπές αγώνα. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Πάντως είναι δεδομένος ο προβληματισμός καθώς σε αναμονή του νομοσχεδίου διαρρέεται και φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να περάσουν αυτά που συζητήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης - αγροτών στις δύο συναντήσεις.
Το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας, το φορολογικό πάει για καλοκαίρι. Αν πάμε στο χειρότερο φορολογικό σενάριο, το 26%, αυτό σημαίνει θα είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις με αυτό το ποσοστό. Αν και ο Πρωθυπουργός είπε ότι το εισόδημα δεν θα φορολογηθεί με συντελεστή μεγαλύτερο του 22% βλέπουμε ότι μπορεί να πάει και  στο 26%. Ακόμα και το 22 είναι πρωτοφανές για την ΕΕ, να δεις πχ πάνω από 11% που έχει στην Πολωνία. Στην πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους αγρότες είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογηθεί ο Β' Πυλώνας. Εκεί το σημείωσε ο Πρωθυπουργός και στην επόμενη συνάντηση με τον κ. Μπούρα αποδέσμευσε τις συνδεδεμένες. Ωστόσο υπήρξε μια ενημέρωση μετά από τον κ. Αποστόλου που ανέφερε ότι θα ισχύσει 9.500 ευρώ αφορολόγητο και θα υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο για τις συνδεδεμένες, έως 2.500 ευρώ για να φτάσουμε τις 12.000. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι συνδεδεμένες δεν σταματάνε στο όριο των 2.500. Το πιθανότερο είναι να γίνει μια συνάντηση στην Θεσσαλονίκη της επόμενες ημέρες».
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου