Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Την παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ζήτησαν κτηνοτρόφοι από το ΥπΑΑΤ, ενώ το πρόβλημα με τα δασαρχεία παραμένει

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκο Μπόλαρη είχαν την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής Άγιος Γεώργιος αναφορικά με το ζήτημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκασταστάσεων, καθώς η προθεσμία που έχει δοθεί έως τις 12/9 εκπνέει και οι κτηνοτρόφοι είναι δέσμιοι, αφενός των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την εξέταση των φακέλων τους από τα δασαρχεία, αφετέρου με το ασαφές νομικό πλαίσιο που επικρατεί. Ενδεικτικό το προβλήματος είναι ότι σύμφωνα με το Υπουργείο από τις 145.000 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν αδειοδοτηθεί μόλις οι 620 πανελλαδικά. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο η κτηνοτρόφος του Συλλόγου Άγιος Γεώργιος κ. Μάγδα Κοντογιάννη: «το υπουργείο συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί η παράταση στην προθεσμία που προβλέπεται».
«Ο νόμος εκπνέει, διευκρινιστική δεν έχει βγει για τον 4351/2015 οπότε ευελπιστούμε ότι θα δοθεί μία παράταση μετά και τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μπόλαρη», ανέφερε η κ. Κοντογιάννη. Εάν εκπνεύσει η προθεσμία θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Στην Περιφέρεια Αττικής καταθέσαμε 170 φακέλους και έχουν χορηγηθεί μόλις 28 άδειες σταβλισμού. Την παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ζήτησαν κτηνοτρόφοι από το ΥπΑΑΤ, ενώ το πρόβλημα με τα δασαρχεία παραμένειΜεγάλο πρόβλημα έχουμε με τις μονάδες εντός αστικού ιστού μονάδες που είναι τέταρτης και πέμπτης γενιάς.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ανατολική Αττική γιατί πολλές μονάδες βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές. Ο νόμος του 2015 σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που προϋπήρχαν, δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρο» δήλωσε στον ΑγροΤύπο η δικηγόρος κ. Ελένη Ρώσση.
Δυνατότητα αδειοδότητης έως τον Αύγουστο του 2018 για εγκαταστάσεις σε δασικές περιοχές
Εκτός από την Αττική το πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις απασχολεί έντονα και την Περιφέρεια. Μιλήσαμε με τον κ. Γ. Πιστόλα, στο Τμήμα Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων ο οποίος μας ανέφερε: «οι νομιμοποιήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δασικές εκτάσεις, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας τουλάχιστον είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2017 βάσει του νόμου 998/79 όπως τροποποιήθηκε με τον 4280/2014. Σε γενικές γραμμές χρειαζόμαστε 3-4 μήνες για την εξέταση των φακέλων για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων. Έχουμε ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με το θέμα και θεωρώ ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν λάβει γνώση τι θα πρέπει να κάνουν».
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Δήμας, μηχανικός από την Αττική που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα ανέφερε: «το δασαρχείο είναι μεγάλο πρόβλημα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εξετάζει τους φακέλους από 3 έως 6 μήνες. Οτιδήποτε είναι σχεδίου πόλεως θέλει έγκριση από το δασαρχείο, κατά συνέπεια η πλειοψηφία των κτηνοτροφικών μονάδων σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μονάδες εντός σχεδίου στην Αττική που βρίσκονται στο ίδιο σημείο 30 και 40 χρόνια. Βλέπουμε ότι τα δασαρχεία τηρούν πολλές φορές μια στάση στην κατεύθυνση να μην πειράξουν της κτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμα όμως και αν δεν καταλογιστούν πρόστιμα σε μια μονάδα, εάν ο κτηνοτρόφος καταθέσει φάκελο για να βγάλει άδεια, το δασαρχείο θα τον απορρίψει. Τώρα το Σεπτέμβρη θα αρχίσουν να βγαίνουν πρόστιμα μαζικά ο κόσμος θα τρέχει και δε θα φτάνει. Το κράτος θα πρέπει να υποστηρίξει την πρωτογενή παραγωγή».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου