Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Απειλητικά κοντά στον Έβρο η ευλογιά των προβάτων

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Αν. Μακεδονίας- Θράκης μετά την εμφάνιση κρούσματος ευλογιάς των προβάτων στην Τουρκία, 14 μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η ζωονόσος που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην κτηνοτροφία και την οικονομία της περιοχής κατά την περίοδο 2013-2015, εκδηλώθηκε απειλητικά κοντά, από την άλλη πλευρά του ποταμού Έβρου, στο ύψος του Δέλτα, και προβληματίζει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, που καλούν τους κτηνοτρόφους να λάβουν μέτρα για την αποφυγή μίας νέας επιζωοτίας ευλογιάς.

Μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις, απολυμαντικές τάφροι και άμεση ενημέρωση των κτηνιάτρων σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων, είναι ορισμένα από τα προληπτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ δημιουργείται και ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, απαγορεύεται η βόσκηση κοντά στο ποτάμι και πυκνώνουν οι κλινικές εξετάσεις στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.

Σημειώνεται ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων, ενώ απολύτως ασφαλή είναι και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, εφόσον αυτά περάσουν από τη συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, ψήσιμο).

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2013-2015, εξ αιτίας της ευλογιάς, είχαν θανατωθεί 38.000 ζώα στον Έβρο και 50.000 σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Το κόστος των αποζημιώσεων που είχαν καταβληθεί έφτασε τα 6,5 εκ. ευρώ, ενώ ανυπολόγιστες ήταν και οι δευτερογενείς ζημιές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου