Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Δέσμευση για λύση ως τέλος του έτους στις υπερχρεωμένες αγροτικές μονάδες

Αποτέλεσμα εικόνας για δεθ 2017Λύση για «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που έχουν μεταφερθεί στη λεγόμενη «κακή ΑΤΕ», επεξεργάζεται και θα έχει έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, όπως τονίστηκε στα εγκαίνια, από τον πρωθυπουργό, του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην 82η ΔΕΘ.
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βαγγέλης Αποστόλου του εξήγησε πως στην προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ανοίξει ομπρέλα προστασίας πάνω από τους υπερχρεωμένους υπόχρεους, «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ειδικό εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά υπουργεία, και τέλος του 2017 θα υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα».
Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις Αποστόλου, πρόθεση του υπουργείου είναι η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας να ρυθμιστεί ώστε μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί», αλλά και «να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα».
Η λογική, εξήγησε ο υπουργός, είναι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση, είτε -σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν- να περάσουν σε τρίτους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση, έναντι κάποιου μισθώματος.
«Σε αυτή τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» εξήγησε ο ίδιος διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».
Στην ολιγόλεπτη παραμονή του πρωθυπουργού στο περίπτερο του ΥπΑΑΤ, συζητήθηκαν επίσης η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως το θέμα της επικείμενης κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, στο τέλος του 2017, με τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται και στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, και να υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από το όφελος που απέδωσε.
Με συνέντευξή του, εξάλλου, στο ΑΠΕ, ο κ. Αποστόλου μίλησε για «αδικίες» που υπάρχουν στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, «σε σχέση με τους νέους αγρότες και με βάση το σημερινό καθεστώς κατανομής των επιδοτήσεων», δηλώνοντας ότι «είναι ένα πεδίο που θα πρέπει να τεθεί εκ νέου επί τάπητος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να διευκολύνει την είσοδο των νέων στον αγροτικό χώρο και ταυτόχρονα να μην ευνοεί τη γεωργία του καναπέ». Αναφέρθηκε, επίσης, στην οργανωμένη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που γίνεται την περίοδο αυτή για τη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στον αγροτικό συνδικαλισμό, στο κόστος παραγωγής, στη δυνατότητα των εγχώριων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και στις μελέτες που προβλέπουν μείωση των αποθεμάτων αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη από τα Χριστούγεννα και μετά, διαβεβαιώνοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα επάρκειας γάλακτος.

Προκλητική απουσία για τα αγροτικά στη συνέντευξη Τσίπρα
Ξαναζεσταμένες εξαγγελίες για το κρασί και τις «ελληνοποιήσεις» περιελάμβανε η χωρίς προηγούμενο, στα όρια της πλήρους απαξίωσης, απουσία του πρωτογενή τομέα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σκορπώντας απογοήτευση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την ελληνική ύπαιθρο που μοχθούν καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες κι επί ματαίω περίμεναν να ακούσουν κάποια έστω πρόταση για τα προβλήματά τους.
Αν και επρόκειτο για «μαραθώνια» διαδικασία, φτάνοντας συνολικά τις 2 ώρες, 45 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, παρά ταύτα ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τ’ άλλα έχει «αναγάγει» τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε βασικό πυλώνα για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη βρήκε μόλις 2 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα να αφιερώσει στον κλάδο. Και αυτά κυρίως με αναφορά στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού προτύπου και στο παράδειγμα των αρωματικών φυτών, την ώρα που καθοριστικές παρεμβάσεις όπως τα σχέδια βελτίωσης, που είναι καταλυτικά για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων πάνε από τη μια αναβολή στην άλλη, ενώ και το κόστος παραγωγής παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα σε μια αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το πώς η κυβέρνηση οραματίζεται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κυρίως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, όταν, συνδέοντας την απάντησή του με τις εκλογές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι εκεί θα κριθούμε το 2019, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Στα επιτεύγματα που θα έχουμε και βεβαίως στο ότι θα έχουμε σχεδιάσει και την επόμενη ημέρα, ένα άλλο παραγωγικό πρότυπο, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα ξεκινάει από τα πιο απλά και καθημερινά μέχρι και τα πιο σύνθετα. Τι θα γίνει; Δηλαδή, μπορούμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι, για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα, σε μία λογική που ήταν βασική αιτία της στρέβλωσης των προηγούμενων χρόνων, αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή; Μπορούμε να μείνουμε σε αυτό; Ή στο ότι τα προϊόντα τα αγροτικά θα είναι μόνο εκεί όπου έχουμε επιδοτήσεις; Συνάντησα προχθές παραγωγούς που δεν ήταν αγρότες κι αποφάσισαν να γίνουν στην πορεία, διότι ανακάλυψαν ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και επένδυσαν σε αυτό, στην ελληνική φύση και στα σημαντικής ποιότητας αρωματικά φυτά, που μπορεί να παράξει μοναδικά η ελληνική φύση. Και έχουν χιλιάδες στρέμματα παραγωγής αρωματικών φυτών. Και μου έλεγαν ότι η αποδοτικότητα ανά στρέμμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι η αποδοτικότητα της μέσης παραγωγής καλλιεργειών που έχουν και επιδότηση. Αν, λοιπόν, δεν μπούμε σε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας και αν η Πολιτεία δεν δώσει δυνατότητες σε αυτούς τους ανθρώπους να παράξουν στη χώρα και να δώσουν προστιθέμενη αξία, δεν θα αλλάξουμε και κατεύθυνση. Πήγαμε στη Δυτική Μακεδονία και εξαγγείλαμε, 5.000 στρέμματα που ανήκαν στη ΔΕΗ από τα λιγνιτικά πεδία, τα οποία αποκαταστάθηκαν, να τα δώσουμε σε παραγωγούς, μικρούς παραγωγούς και μεσαίους παραγωγούς, για αρωματικά φυτά» και διευκρίνισε ότι «ξεκινά η πρώτη επένδυση για 1.500 στρέμματα. Σας λέω κάποια παραδείγματα για να καταλάβετε τί είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας και πόσο αγώνα και σχέδιο χρειάζεται, όμως, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Και αυτό που ήδη αισθανόμαστε, ήδη βλέπουμε στα νούμερα, να το δούμε και στην πραγματική μας ζωή». Αυτά και ούτε λέξη παραπάνω.

Ξαναζεσταμένες εξαγγελίες για το κρασί και τις «ελληνοποιήσεις»
Και το προηγούμενο βράδυ όμως στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης και κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μια ολιγόλεπτη επιδερμική αναφορά στον πρωτογενή τομέα, επαναλαμβάνοντας τη ξαναζεσταμένη εξαγγελία για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, έως το τέλος του έτους και τη νομοθέτηση πλαισίου για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων».
«Μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσο υποτίθεται ότι θα έλυνε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα, σε σχέση με τον τουρισμό σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της χώρας είναι «το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, αξιοποιώντας και άλλες δυνατότητες και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, που πρέπει να μεταποιούνται εδώ και να παίρνουν Ονομασία Προέλευσης. Και βεβαίως οι ξενοδοχειακές μονάδες να τα αξιοποιούν, χωρίς να αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα εισαγωγής χαμηλής ποιότητας».
Αναφερόμενος στο μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο χώρο, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως στόχος της είναι να ενισχυθεί η συνεταιριστική συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια. Στο σημείο αυτό δε, θύμισε πως το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19% «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας», όπως είπε.
Ως προς το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, ύψους 6 δισ. ευρώ κοινοτικών και εθνικών πόρων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» και σημείωσε πως «σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δις δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα».
Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τόσο με την ομιλία του στα εγκαίνια, όσο και κατά τη συνέντευξη τύπου, ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και βγαίνει σιγά – σιγά από την ύφεση, ότι στόχος είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει το γρηγορότερο, με το ΔΝΤ παρόντα, αλλά και χωρίς αυτό (δεν μπορεί να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, είπε) και το καλοκαίρι του 2018 να τερματιστεί η μνημονιακή επιτροπεία, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και για αυτό τίθεται ο ίδιος επικεφαλής task force για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και το περιβάλλον, ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι δίκαιη και να διαχέεται το αποτέλεσμά της στους πολλούς, χαρακτήρισε χαίνουσα πληγή την ανεργία που πρέπει να σταματήσει να αιμορραγεί, ιδίως των νέων που φεύγουν από τον τόπο, ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή και νέου κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του 2017, εφόσον το επιτρέψει η επίτευξη των στόχων και αντιστοίχως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στους φόρους (ΕΝΦΙΑ και υποχώρηση στο 26% από το 29% των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων), παρέπεμψε στο 2019, όπως επίσης και για τη διενέργεια των εκλογών.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου