Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ευλογιά, καταρροϊκός και καθυστερήσεις πληρωμών "έκαψαν" τους κτηνοτρόφους στον Έβρο

Σε... κωματώδη κατάσταση έχει περιέλθει η κτηνοτροφία στον ακριτικό Έβρο. Στα προβλήματα των ασθενειών που ξεκλήρισαν το ζωικό κεφάλαιο, ακόμη και σε ποσοστό 50%, ήρθαν να προστεθούν φέτος οι καθυστερήσεις των πληρωμών στους παραγωγούς και φυσικά, οι μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες και γενικότερα την κακοκαιρία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο paseges.gr υπάλληλος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού "Θρακών Αμνός", Δημήτρης Ναζίρης, τα κρούσματα ευλογιάς έχουν γονατίσει στην κυριολεξία τους παραγωγούς, που και το εισόδημα έχασαν και το ζωικό τους κεφάλαιο.

Τα προβλήματά τους είναι σε γνώση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, μέσω επιστολής που απέστειλε ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός. Μεταξύ άλλων οι ακρίτες επισημαίνουν: «τα φυσικά φαινόμενα ήρθαν να ολοκληρώσουν το "τσουνάμι" που τα τελευταία χρόνια δεχόμαστε ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Οι εξισωτικές αποζημιώσεις είναι για εμάς ένα όμορφο απατηλό όνειρο. Ελάχιστοι έχουν πληρωθεί γι' αυτές. Ενώ όλοι οι άλλοι; Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, περιμένουμε δύο - τρία χρόνια να πληρωθούμε. Γιατί άραγε τιμωρούμαστε;».

Οι παραγωγοί περιμένουν πολλά από τη νέα ηγεσία και προσθέτουν: «Η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός εξαφάνισαν περίπου το 50% του ζωικού μας κεφαλαίου και αποζημιώσεις γι' αυτά δεν φαίνονται ούτε με το τηλεσκόπιο».

Στοιχεία για το Συνεταιρισμό

«Τα μέλη μας παράγουν περίπου 2 εκατ. κιλά γάλα σε ετήσια βάση, περισσότερο πρόβειο και λιγότερο γίδινο», επισημαίνουν από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό. Το γάλα αυτό διατίθεται σε βιομηχανίες της περιοχής ή όχι, χωρίς να υπάρχει σταθερή συνεργασία, καθώς χρόνο με το χρόνο, μπορεί να αλλάξει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Προσπάθεια για συνεργασία διάθεσης του παραγόμενου κρέατος, σημειώνεται πως έχει γίνει από τον Συνεταιρισμό, ωστόσο έγινε για μια μόνο χρονιά, ενώ πλέον οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, εξαιτίας των δυσχερειών από τις ασθένειες στο ζωικό κεφάλαιο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου