Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Με ένταση ξεκίνησε η «πολιορκία των Αθηνών» από τον αγροτικό κόσμο

Με ένταση ξεκίνησε η «πολιορκία των Αθηνών» από τον αγροτικό κόσμο (Upd: 12:25)Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στον Πειραιά, επιχείρησαν να προβούν σε συμβολική κατάληψή του και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν έντονα και οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές αγροτών.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη με τους αγρότες από την Κρήτη να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, περιμένοντας περισσότερους αγρότες από άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ το απόγευμα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών, Μάρνη, Λιοσίων, πλατεία Καραϊσκάκη).

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα και στην πλατεία Καραϊσκάκη, όταν οι αγρότες επεδίωξαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες θέλησαν να φέρουν το φορτηγό με τα προϊόντα έξω από το υπουργείο και να τα μοιράσουν στους περαστικούς. Ωστόσο, ο αστυνομικός κλοιός εμπόδισε το φορτηγό να προσεγγίσει το κτίριο του υπουργείου, γεγονός που εξαγρίωσε τους αγρότες.

Οι αγρότες έφυγαν από το υπουργείο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου κυνήγησαν δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έριξαν στο δρόμο τα προϊόντα τους

Στη συνέχεια οι αγρότες από την Κρήτη επέστρεψαν στο υπουργείο για να διαδηλώσουν.
 
Καταφθάνουν στην Αθήνα αγρότες από όλη τη χώρα
 
Το ταξίδι τους για Αθήνα έχουν ξεκινήσει και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης με τρακτέρ και λεωφορεία «ντυμένα» με την ελληνική σημαία. Ακόμη, όμως, δεν έχουν προσεγγίσει τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.

Τα Τέμπη θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Στην Αττική κλειστός θα είναι ο κόμβος Μαρκόπουλου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι αγρότες βρίσκονται παραταγμένοι στο σημείο με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα.

Στα διόδια των Αφιδνών έχουν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.

Στα Μέγαρα, οι αγρότες βγήκαν από τα οχήματά τους και έσπασαν το μπλόκο της Αστυνομίας, που είχε στηθεί εκεί, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου συγκεντρώνονται ήδη στον Ισθμό της Κορίνθου, όπου βρίσκονται παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν. Οι αγρότες από τον Ισθμό τελικά αποφάσισαν να φτάσουν στην Αθήνα με λεωφορεία και αγροτικά οχήματα, ενώ άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ από τις 10:30 το πρωί άνοιξε και η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Λίγο μετά τις 10 ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Αθήνα και οι αγρότες της Θεσσαλίας.
 
Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
 
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν στηθεί οι πρώτες σκηνές από αγρότες που έχουν αποφασίσει να διανυκτερεύσουν απόψε στην πλατεία.

Από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα θα επιτραπεί η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας 17 τρακτέρ και 3-4 αγροτικών οχημάτων συνοδεία περιπολικών, μετά από διαπραγμάτευση που έγινε μεταξύ του μπλόκου της Νίκαιας και των αστυνομικών. Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα, συνδικάτα θα συγκεντρωθούν στην Κάνιγγος. Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι θα γίνει η συγκέντρωση των επιστημονικών φορέων.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
 
Η εικόνα στα μπλόκα
 
Ανοικτό 11:00-15:00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα.

Το τελωνείο της Εξοχής είναι κλειστό 10:00-15:00 και 17.00-22.00 για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα, Παρασκευή, η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-22:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 12η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για τέταρτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες και οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.

Το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ κλείνει 11:00-23:00, στα Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα, αποκλεισμός στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης δεν θα γίνει αποκλεισμός. Απο την περιοχή, αναχώρησαν για την Αθήνα, περισσότερα από έξι λεωφορεία.
 
Νωρίτερα το www.paseges.gr έγραφε:
 
Ξεκινά σήμερα η «πολιορκία των Αθηνών» από τον αγροτικό κόσμο
 
Από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η διήμερη πολιορκία των κέντρων εξουσίας που εδρεύουν στην Αθήνα, όπως έχει αποφασιστεί σε σχετικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, βάσει του προγράμματος που σχεδίασε για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.
 
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες που συμμετέχουν σε τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ υπολογίζεται ότι έως το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί και οι αγρότες από τις άλλες περιοχές.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
 
Μαζική απόβαση Κρητικών
 
Για το λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησαν το ταξίδι τους από χθες το βράδυ αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο της Αθήνας.

Οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά από τις 6 το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας, από όπου και παρέλαβαν τα εισιτήρια τους για να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.

Στο χώρο του λιμανιού ύψωσαν τρία πανό και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για το ασφαλιστικό.

Όπως δήλωσαν αγροτοσυνδικαλιστές, στην Αθήνα από τα Χανιά ταξιδεύουν περίπου 300 αγρότες. Στο πλοίο της γραμμής επιβιβάστηκε και ένα αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο μεταφέρει αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού μετά την αποβίβαση τους από το πλοίο θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με αγρότες άλλων περιοχών της χώρας και μετά θα φθάσουν στην πλατεία Συντάγματος.
 
Οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου έχουν ραντεβού με αγρότες από άλλα μπλόκα στο Σύνταγμα.
 
Αναχώρησαν χθες βράδυ με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στην Αθήνα, οι αγρότες των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Ηράκλειο, τη Μεσαρά και άλλες περιοχές του νομού, καθώς και αγρότες από την Ιεράπετρα, τη Σητεία, τη Νεάπολη και το Οροπέδιο Λασιθίου κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι αγρότες, κατά τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών τους φθάνουν περίπου τους 2000 που επιβιβάσθηκαν στα πλοία «Κύδων» της ΑΝΕΚ και «Κνωσός Παλάς» των Μινωικών Γραμμών, χωρίς τρακτέρ και αναχώρησαν στις 21:00 και 21:30 αντίστοιχα από το λιμάνι του Ηρακλείου. Μετά την άφιξή τους στον Πειραιά το πρωί της Παρασκευής, θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν και να πραγματοποιήσουν κατάληψη, όπως αναφέρουν, ενώ αργότερα θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εκφράσουν δυναμικά την διαμαρτυρία τους για το ασφαλιστικό και φορολογικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα, σημειώνοντας ακόμη πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και δεν ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Παράλληλα αφήνουν ανοιχτό το θέμα της επιστροφής τους στο Ηράκλειο.
 
Το μπλόκο της Νίκαιας
 
Μαζική αναμένεται να είναι η κάθοδος προς την Αθήνα αγροτών από την Λάρισα, οι οποίοι εντάσσονται στην δυναμική του μπλόκου της Νίκαιας.
 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία ξεκινώντας από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι από χωριά του νομού, ενώ επίσης θα μετακινηθούν προς Αθήνα και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.
 
Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια, όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο.
 
Το μπλόκο των Τεμπών
 
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.
 
Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει, πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
 
Προτάσεις από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων
 
Με τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες και θα αποστείλουν το Σάββατο στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκουν να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, η οποία συνεδρίασε χθες Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου  στην Πέλλα, για περισσότερες από πέντε ώρες και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνάντηση συμφώνησε με την κίνηση αυτή.

Ωστόσο, επειδή υπήρξαν και κάποιοι που εκδήλωσαν την επιθυμία να το συζητήσουν πρώτα με τους συμμετέχοντες στα μπλόκα που εκπροσωπούν, θα περιμένουν την οριστική τους απάντηση μέχρι το Σάββατο.

Επίσης, επιδιώκεται μέσω ευρέως καλέσματος στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα, να προστεθούν τυχόν αιτήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις αρχικές προτάσεις, ώστε να πάνε στον διάλογο από κοινού όλοι οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται στο δρόμο για περισσότερες από 20 ημέρες.
 
Τριζωνικό σύστημα ελέγχου από την Αστυνομία
 
Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε να εμποδιστεί η πρόσβαση των τρακτέρ στο Σύνταγμα.
 
Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.
 
Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου