Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Έκπτωση για το ΦΠΑ των παγίων στους συνεταιρισμούς

Δικαίωμα έκπτωσης και κατά περίπτωση επιστροφής του αναλογούντος ΦΠΑ έχουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, μετά από αιτήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
«Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καθώς και οι οργανώσεις και ομάδες παραγωγών, οι οποίοι αγοράζουν ή κατασκευάζουν πάγια (π.χ. συστήματα στάγδην άρδευσης, αγροτικά μηχανήματα αυξημένης απόδοσης και μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων, αντιχαλαζικά δίχτυα, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ), τα οποία διαθέτουν κατά χρήση στα μέλη τους με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και μεγιστοποίηση της ποσότητας της παραγωγής τους, έχουν δικαίωμα έκπτωσης και κατά περίπτωση επιστροφής του αναλογούντος ΦΠΑ.
Η ανωτέρω εγκύκλιος είναι σύμφωνη προς την αρχή της ουδετερότητας του ΦΠΑ αλλά και της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι η ίδια φορολογική μεταχείριση εφαρμόζεται και στις λοιπές εμπορικές επιχειρήσεις που παραχωρούν την χρήση παγίων τους σε τρίτους – πελάτες τους – με σκοπό την προαγωγή της εμπορικής τους δραστηριότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών».
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου