Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Κώστας Λεπίδας κατά Σγουρίδη για τα λεφτά του ΕΛΓΑ

Κώστας Λεπίδας κατά Σγουρίδη για τα λεφτά του ΕΛΓΑΣοκ προκάλεσαν στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας οι πρόσφατες αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, στον εκδότη της «ΦτΝ», Τένη Καμαρίδη, κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής «Ανοιχτή Γραμμή», από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Xanthi channel», την περασμένη Παρασκευή.Όπως ο ίδιος τόνισε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση αποζημίωση μέσα στους επόμενους μήνες των πληγέντων από θεομηνίες μέχρι τις 30/6/2014. Όσοι όμως είχαν την ατυχία να πληγούν από την 1/7/2014 και μετά θα πρέπει να περιμένουν την αποζημίωσή τους μέσα στο …2016!άποιοι αγροτικοί κύκλοι συσχέτισαν την δήλωση αυτή του κ. Σγουρίδη με το αίτημα για την μεταφορά των αποθεματικών του ΕΛΓΑ, μαζί με αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» που υπάρχουν στα δημόσια ταμεία. Όμως στους αγρότες ήδη οφείλονται, όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει και οι εκπρόσωποί τους, χρήματα τόσο από την επιστροφή του ΦΠΑ, όσο και από το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειές τους, αλλά και αποζημιώσεις από παλιότερες ζημιές που έχουν υποστεί κλπ. Όπως είναι εύλογο οι οικονομικές αντοχές τους πλέον εξαντλούνται, αν και στους περισσότερους έχουν ήδη εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να αντιδρούν εύλογα αλλά και έντονα.
«Δεν άκουσα την συγκεκριμένη δήλωση του κ. Σγουρίδη, αλλά αν όντως αυτό σκέφτεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο και αδιανόητο», τονίζει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ενότητα» του δήμου Τοπείρου, κ. Κώστας Δαλάτσης, επικρίνοντας κάθε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειωτέον ότι η «ΦτΝ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, αλλά δεν κατέστη δυνατόν…
Στο ίδιο μήκος «κύματος» όμως ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού Καβάλας, κ. Κώστα Λεπίδα, ο οποίος τόνισε στην «ΦτΝ» χαρακτηριστικά ότι: «Δεν θα έπρεπε μία τέτοια σκέψη ούτε καν να περάσει από το μυαλό τους, πόσο μάλλον να την δούμε τελικά να υλοποιείται κιόλας! Αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ προέρχονται από τις δικές μας εισφορές και δεν είναι ούτε του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν το δικαίωμα να βάζουν “χέρι” σε αυτά. Είναι δικά μας αυτά τα χρήματα, είναι από ασφάλιστρα που έχουμε πληρώσει και προορίζονται μόνο για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από θεομηνίες και τίποτε άλλο»

Κ. ΔΑΛΑΤΣΗΣ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΚΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
 Αναλυτικότερα ο κ. Δαλάτσης δήλωσε ότι: «Προσωπικά δεν έτυχε να παρακολουθήσω την εκπομπή του κου Καμαρίδη, όμως αν όντως ισχύσει κάτι τέτοιο είναι επιεικώς απαράδεκτο, δεν το συζητάμε. Γιατί όχι μόνο δεν έχουν άλλες αντοχές οι αγρότες αλλά μας χρωστάνε ήδη χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ, το πετρέλαιο κλπ., ενώ υπάρχουν κι εκκρεμότητες προηγούμενων ετών από τον ΕΛΓΑ. Γνωρίζουμε ήδη δηλαδή ότι αργεί στις αποζημιώσεις του. Όμως το να ενημερωνόμαστε στις αρχές του 2015 ότι τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες μέχρι στιγμής θα τις πληρωθούν μέσα στο 2016 είναι βαρύ κι απότομο, ξαφνικό και κυρίως άδικο. Διότι και ζημιές όντως πάθανε και στην ώρα μας πληρώνουμε. Αυτό που όμως δεν θα κουραστώ στιγμή να λέω είναι πως η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν είναι κάποιου είδους ελεημοσύνη. Είναι ασφάλεια, όπως είναι η ασφάλεια ζωής ή αυτοκινήτου. Την πληρώνουμε κι θέλουμε να αποζημιωθούμε. Αν υπήρχε κάποιος άλλος φορέας να ασφαλιστούμε μπορεί και να πηγαίναμε εκεί. Όμως αυτή τη στιγμή αυτός είναι ο μόνος φορέας, σε αυτόν πληρώνουμε, από αυτόν θέλουμε να αποζημιωθούμε και μάλιστα στην ώρα μας. Δεν μπορεί λοιπόν ζημιές του 2014 να πληρώνονται το 2016, μετά δηλαδή από δύο χρόνια…! Δεν ξέρω κατά πόσο το σκέφτονται αυτό στο υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά προσωπικά θα τους συμβούλευα να μην το κάνουν».
  Κ. ΛΕΠΙΔΑΣ: «ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ – ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ»Από την πλευρά του ο κ. Λεπίδας υπογράμμισε πως: «Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, από αυτήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι και σήμερα, αυτό που λένε πως είναι ότι η κάθε ζημία που γίνεται θα πληρώνεται αμέσως μετά το τρίμηνο της συγκομιδής. Αυτό λοιπόν που ανέφερε ο κ. Σγουρίδης δεν το καταλαβαίνω για ποιο λόγο να γίνει… Οφείλουν στους αγρότες την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο από το 2013. Για την δεύτερη δόση, που ήταν να πληρωθεί τον Οκτώβριο του 2014 όπως υπολόγιζαν οι αγρότες, είδαμε να μπαίνει μόνο μέρος των χρημάτων και μάλιστα όχι σε όλους τους αγρότες. Τότε το υπουργείο των Οικονομικών μας έλεγε πως θα δοθούν και τα υπόλοιπα αλλά σιγά σιγά. Δηλαδή ο αγρότης χωρίς την συμπαράσταση του κράτους, χωρίς φθηνό πετρέλαιο, χωρίς τις αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές που έχει ήδη πάθει, έχει έναν ασφαλιστικό φορέα τον ΕΛΓΑ, τα κεφάλαια του οποίου είναι δικά μας χρήματα. Είναι ήδη απαράδεκτο το να δημιουργεί αποθεματικό με τα χρήματα αυτά για την περίπτωση που θα μείνουν οι υπάλληλοί του απλήρωτοι ή καθυστερήσουν οι πληρωμές τους. Ακόμη χειρότερο θα είναι να επιβεβαιωθούν αυτά που λέγονται, ότι έχουν ζητηθεί τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, όπως και αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ, να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διότι τελικά αυτά είναι χρήματα των αγροτών για να αποζημιώνονται κι όχι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή του υπουργείου Οικονομικών και καμιάς κυβέρνησης… Είναι αδιανόητο αυτό ακόμη και να το σκέφτονται. Δεν έπρεπε ούτε καν να περάσει από το μυαλό τους αυτό το πράγμα αφού οι αγρότες περνούν τώρα την χειρότερη περίοδό τους, ειδικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαμε τελευταία. Αλίμονο δηλαδή αν δεν μπορεί να στηριχθεί ο αγρότης σε μια τέτοια περίπτωση. Τότε γιατί τον έχουμε τον ΕΛΓΑ; Καλύτερα να τον καταργήσουμε αν είναι έτσι…!»
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου