Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Τάκης Πεβερέτος: Απαραίτητη η διαρκής σύνδεση της έρευνας με τα πραγματικά προβλήματα γεωργο-κτηνοτροφίας

Η πρόοδος και η ανάπτυξη σε κάθε τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα στον αγροτικό είναι άμεσα συνδεδεμένες με την έρευνα και τη γνώση που παράγεται μέσω αυτής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επένδυση στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης της κρίσης που διέρχεται η κτηνοτροφία μας αλλά και η χώρα μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος σε «Εναρκτήρια Ημερίδα "ΑγροΕΤΑΚ", Εκπόνηση Σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Βασικές ωστόσο, -είπε-, προϋποθέσεις για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων αποτελούν:
·                     Η διαρκής σύνδεση  της έρευνας με τα πραγματικά  προβλήματα και τις  σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας  προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν  έγκαιρα και αποτελεσματικά οι  αλλαγές που επιτελούνται στην αγορά και στις ανάγκες των καταναλωτών, να περιοριστεί το υψηλό σήμερα κόστος παραγωγής, να ενισχυθεί  η εξωστρέφεια και η επιχειρηματική διαφοροποίηση  και πολλά άλλα.

·                     Η συμμετοχή  των φορέων που  εκπροσωπούν τους  αγρότες  - κτηνοτρόφους  στη χάραξη πολιτικής στους τομείς της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, ως  συνδετικός κρίκος μεταξύ έρευνας και παραγωγών, για την ανάδειξη και προώθηση των πραγματικών αναγκών και  προτεραιοτήτων τους.
Ως παράδειγμα, θα αναφέρω ότι το 33% των αρνιών  και κατσικιών πεθαίνουν με κύρια αιτία τον κολιβάκιλλο, ενώ θα  μπορούσε να υπάρξει πρόληψη του νοσήματος με την παραγωγή του κατάλληλου εμβολίου, το οποίο ήδη από το ΕΘΙΑΓΕ μπορεί να παραχθεί, εάν δοθούν τα κατάλληλα μέσα.

·                     Η  διάδοση της παραγόμενης  έρευνας και τεχνογνωσίας, ώστε να μην  παραμένει αναξιοποίητη στα συρτάρια, όπως πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει,  αλλά να διαχέεται αποτελεσματικά στις αγροτικές περιοχές και να εφαρμόζεται προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων.


"Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στην καινοτομία  έναν όρο σύνθετο που  αφορά προϊόντα, διαδικασίες, υπηρεσίες καθώς και  ζητήματα διαχείρισης και οργάνωσης και να τονίσω ότι σήμερα, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα επιτυχούς απορρόφησης, και διάχυσης της καινοτομίας στον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Ειδικότερα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, δια μέσου των μελών του έχει  αποδείξει ότι ο κλάδος είναι   ανοικτός  να αφομοιώνει, και να δημιουργεί καινοτομία σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας. Ωστόσο αυτές οι καλές πρακτικές θα πρέπει να  αξιοποιηθούν και να εφαρμοστούν μαζικότερα και εντατικότερα", πρόσθεσε ο κ. Πεβερέτος.
Πηγή
Oλόκληρη η εισήγηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου