Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Διεύρυνση των βοσκοτόπων με την ξυλώδη βλάστηση

Στην παραδοχή ότι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά κι εκείνες με ξυλώδη βλάστηση βασίζεται το σχέδιο του Βαγγέλη Αποστόλου για διεύρυνση των βοσκοτόπων της χώρας, για να μη χάσουν οι κτηνοτρόφοι επιδοτήσεις, αίτημα που έθεσε και στον Φιλ Χόγκαν.

Το σχέδιο μας βασίζεται σ’ έναν κανονισμό, ο οποίος ήδη είχε μπει στη διαδικασία να αποδεχθεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά είναι κι αυτές που έχουν μια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το μεγάλο προνόμιο που έχει η χώρα μας όσον αφορά την ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκτάσεις, ανέφερε στη βουλή την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή έχουμε μπει σε μια διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, κατ’ αρχήν προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Όπως είπε εν συνεχεία: «πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαμε μια συνάντηση πρόσφατα με τον επίτροπο τον κ. Χόγκαν και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε και κάποια ανοχή, όσον αφορά το χρόνο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι από τη φετινή χρονιά δεν θα έχουμε  πρόβλημα τουλάχιστον στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων».
Από εκεί και πέρα, κατέληξε ο κ. Αποστόλου, το μεγάλο για στοίχημα  του υπουργείου είναι, εάν αυτά τα διαχειριστικά σχέδια αποκτήσουν ένα μόνιμο χαρακτήρα, για να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο χώρος, και είναι αυτό της κάλυψης των αναγκών του χώρου σε ζωοτροφές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου