Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Στους κτηνοτρόφους ο εμβολιασμός για καταρροϊκό

katsikiaΟ καταρροϊκός πυρετός, με κύριο αντικείμενο τη δυνατότητα ή μη εμβολιασμού συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αχιλλέα Σαχπατζίδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρώην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην Αθήνα. Συμμετείχαν κτηνίατροι, επιστήμονες και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Στη Βόρεια Ελλάδα το πρόβλημα των ζωονόσων εμφανίστηκε εντονότερα, αφού ο καταρροϊκός πυρετός έπληξε τα ζώα παρουσιάζοντας σοβαρότερα συμπτώματα και υψηλότερα ποσοστά θανάτου. Το νόσημα εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες με εξαίρεση την Χίο.
Στα 15 εκ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για 12-14 εκατομμύρια εμβολιασμούς που χρειάζονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού. Δυσκολίες βρίσκουν οι κτηνοτρόφοι στην εξασφάλιση των χρημάτων και φαίνεται ότι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους όσοι επιλέξουν να προστατεύσουν τα κοπάδια τους από τον καταρροϊκό πυρετό με την χρήση εμβολίου. Απορία εξέφρασε ο προϊστάμενος καθώς υπάρχουν μόνο 45 άτομα για να αναλάβουν τον εμβολιασμό 8.000 κοπαδιών.
Ειδικοί επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας είχαν επισημάνει τη σημασία του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα, αλλά και την παύση εξάπλωσής του, ακόμα και αν οι γειτονικές χώρες δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, καθώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Αυτά είχαν ειπωθεί στα πλαίσια των εργασιών του 19ου συνεδρίου e-sove, που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οικοανάπτυξη ΑΕ, Σπύρος Μουρελάτος, επεσήμανε ότι: «Τα έντομα ulicoides imicola, δηλαδή η σκνίπα, είναι υπεύθυνο για τον καταρροϊκό πυρετό και όχι τα κουνούπια. Εάν αναλογιστούμε πως το 2007 η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού κόστισε στην Γαλλία 1 δισ. ευρώ (70% έμμεσες απώλειες και 30% άμεσες), τότε γρήγορα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει το 1/5 του πληθυσμού του ζωικού κεφαλαίου της προαναφερόμενης χώρας, οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ».
Η πρόεδρος της e-sove, Εύα Βερονέζι αναφέρει: «Αν δεν γίνουν εμβολιασμοί για τον καταρροϊκό πυρετό οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Με τη χρήση του εμβολίου μειώνεται η συγκέντρωση του ιού στο αίμα του ζώου και έτσι η σκνίπα και να τσιμπήσει δεν θα πάρει ικανή ποσότητα για να τη μεταφέρει σε άλλα. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωντανά εμβόλια, δηλαδή αυτά που φέρουν τον ιό και να προτιμώνται τα νεκρά. Ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, εάν γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, τότε η νόσος δεν θα μπορέσει να κάνει πάλι την εμφάνισή της στη χώρα, ακόμα και αν στο ένα μέτρο υπάρχει κρούσμα καταρροϊκού πυρετού».

Ο εντομολόγος, Χέρντ Βέρντερ, με δηλώσεις του τόνισε: «Ο εμβολιασμός, η διαχείριση των κοπαδιών, ο σταβλισμός τους δύο ώρες πριν την αυγή, η κτηνιατρική φροντίδα, η εντομολογική καταπολέμηση με ψεκασμούς, η απάλειψη των ζώων με τα απολυμαντικά εκείνα που σκοτώνουν την σκνίπα, αλλά και την κρατούν μακριά, είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μπει φρένο στην εξάπλωση της νόσου. Ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να προσβάλλει όλα τα ζώα, με γερό ανοσοποιητικό και μη. Ακόμα και να ξεπεραστεί η νόσος από κάποιο ζώο, ούτε η ποιότητα των προϊόντων του θα είναι καλή, αλλά ούτε και θα αναπαράγεται με τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα χρονοβόρο για τον κτηνοτρόφο να μεγαλώσει το κοπάδι του».
Ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης ανέφερε: «Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στο ότι με δεδομένη την οικονομική στενότητα που υπάρχει στην χώρα και το ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ελάχιστο και το ότι –αν προσχωρήσουμε σε μαζικό εμβολιασμό- θα χρειαστεί να γίνουν 12-14 εκατομμύρια εμβολιασμοί, για το οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή την στιγμή, με όλα αυτά ως δεδομένα αποφασίσαμε στο να υπάρχει δυνατότητα σε κάποιον κτηνοτρόφο που θέλει με δική του δαπάνη να προστατεύσει το κοπάδι του, να έχει την άδεια και την έγκριση να εμβολιάσει.
Τα λεφτά που χρειάζονται περίπου για κάθε έτος είναι γύρω στα 15 εκ. ευρώ. Ο κάθε εμβολιασμός, μαζί με την εκτέλεση, είναι γύρω στα 1,5 με 2 ευρώ. Αλλά βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχουν χρήματα. Ακόμη κι αν πούμε ότι βρήκαμε τα λεφτά για να γίνουν τα εμβόλια, ποιος θα τα κάνει; Έχουμε 45 άτομα, πως θα εμβολιάσουμε 8.000 κοπάδια;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου