Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Έβρος ζητά ένταξη στο Ταμείο Αλληλεγγύης για πλημμύρες

Αποτέλεσμα εικόνας για πλημμύρες στον εβροΤον φάκελο καταγραφής και κοστολόγησης ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών, άνω του 1,5% του ΑΕΠ, στη λεκάνη απορροής του Έβρου υπέβαλε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (με αρ.πρωτ.37156/1-4-2015), με αίτημα την αποζημίωση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον φάκελο, «μετά τις βιβλικές καταστροφές που υπέστη η Περιφέρεια στην παρέβρια περιοχή, από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο του Φεβρουαρίου 2015, που αποσάθρωσε ότι είχε καταπονηθεί νωρίτερα, το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων άμεσων ζημιών ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ οι έμμεσες απώλειες εκτιμώνται άνω των 90 εκατ. ευρώ. Το ύψος αυτό θεμελιώνει, κατά τους κανονισμούς αίτημα αποζημίωσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης».
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «επειδή το φαινόμενο είναι ακόμα σε έξαρση είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 44.060.000 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν υποστεί τα αναχώματα των ποταμών, ενώ για να συνεχιστεί ομαλά η ζωή στις παραποτάμιες περιοχές και για την αποκατάσταση των άκρως αναγκαίων καταγράφονται έργα προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ».
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου