Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα

Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκεται το αγροτικό εισόδημαΑκόμη πιο επαχθή φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα ζήτησαν από την ελληνική πλευρά οι δανειστές, κατόπιν πρωτοβουλίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκαλώντας νέα εμπλοκή στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε νέο κείμενο που παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά απαιτούν αυξήσεις στον ΦΠΑ για την εστίαση και για όλα τα βασικά είδη διατροφής που διατίθενται επεξεργασμένα και συσκευασμένα (γάλα, λάδι, ψωμί κ.λ.π.), διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες και αύξηση της προκαταβολής στο 100%. Ακόμη θέλουν την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποίησαν.
Αναλυτικά, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:
1) Εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2015 τριών συντελεστών ΦΠΑ:
α) ενός κανονικού συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ακόμη και για βασικά είδη διατροφής που διατίθενται συσκευασμένα όπως το λάδι, το γάλα και το ψωμί,
β) ενός μειωμένου 13% μόνο για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία γ) ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τις πωλήσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.
2) Ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.

Όμως αλλαγές και στη φορολογία εισοδήματος ζητούν από την ελληνική πλευρά οι εταίροι. Συγκεκριμένα ζητείται:
- Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2015.
- Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων από το 26% στο 28% για τη χρήση του 2016. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει αύξηση του συντελεστή στο 29%.
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες (και αγρότες) και τις προσωπικές εταιρείες και από το 80% στο 100% για τις ανώνυμες εταιρείες.
- Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% για τους αγρότες.
- Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2015.
- Περικοπή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μέσω της «απλοποίησης» του τρόπου υπολογισμού της για τα εισοδήματα του 2016. Ουσιαστικά, ζητείται η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 9.545 ευρώ που προκύπτει από την έκπτωση αυτή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
- Επανασχεδιασμός και ένταξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο σύστημα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, ώστε να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προοδευτικότητα, από το 2016. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τη μονιμοποίηση της εισφοράς και τη μείωση του ορίου ετήσιου εισοδήματος πάνω από το οποίο αυτή επιβάλλεται χαμηλότερα από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.
Ακόμη ζητούν:
1) Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν και χρησιμοποίησαν για τα μηχανήματα και τα οχήματά τους προκειμένου να παράγουν τα προϊόντα τους.
2) Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου