Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Παράθυρο Αποστόλου για ειδική φορολογία αγροτών

Αποτέλεσμα εικόνας για αποστολου βαγγελησΤην ερχόμενη εβδομάδα και, πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη δέσμη των μέτρων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουλίου θα συμπεριληφθούν τελικά οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, όπως έγινε γνωστό στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου.
Στη δική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου -ο οποίος, σημειωτέον, υπερψήφισε το νομοσχέδιο- άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία με τους εταίρους αφήνει περιθώριο για τη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος φορολογικής μεταχείρισης των κατ' επάγγελμα αγροτών, έστω κι αν το γενικότερο πλαίσιο θα είναι, όπως παραδέχθηκε, προσαρμοσμένο σε εκείνο «αντίστοιχων άλλων επαγγελματικών ομάδων και τάξεων».
«Επειδή στις επόμενες ρυθμίσεις, διότι προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, αναφέρθηκε το ζήτημα της υποχρέωσής μας να προσαρμόσουμε τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με τις αντίστοιχες άλλες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις, αν προσέξατε, υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά που μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέσα από ένα ειδικό καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης», ανέφερε ο υπουργός.
Απέφυγε πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμποντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου: «Δεν είναι της ώρας, όμως, αυτό. Όταν θα έρθει η σχετική συζήτηση, βεβαίως, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες», σημείωσε.
Σχετικά με την «ιδιαίτερη αναφορά» που επικαλέστηκε, εικάζεται ότι ο κ. Αποστόλου αναφερόταν στην «αυστηροποίηση του ορισμού του επαγγελματία αγρότη», δέσμευση η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη διατήρηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, ενώ έκανε λόγο και για σχέδια συνολικού εξορθολογισμού του ΦΠΑ εισροών-εκροών του αγροτικού χώρου από το οποίο όπως είπε, μπορεί να προκύψει όφελος για τους παραγωγούς καθώς δε θα δίνεται η δυνατότητα σε μεσάζοντες «να λυμαίνονται και τον ΦΠΑ του χώρου».
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τους κοινοτικούς πόρους «ο αγροτικός χώρος, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο χώρος που δεν επλήγη, τόσο όσο άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιος και θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία αποδοτικότερη αξιοποίηση όλων των πόρων».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου στη Βουλή έχει ως εξής:
«...Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι η ώρα για αναδρομικές συζητήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα. Όλοι μας, ο καθένας μας έχει την πορεία του, τις ιδεολογικές του αναφορές, που τον εμποδίζουν πράγματι να αποδεχθεί μια συμφωνία, η οποία όντως είναι προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού.
...Πλήττεται η ελληνική κοινωνία, αλλά πλέον, εκ των πραγμάτων, αποτελεί μονόδρομο. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά και να υπήρχε εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει ο χρόνος να εφαρμοστεί. Άρα, πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
...Από εκεί και πέρα, επειδή θέλω για λίγο να ασχοληθώ με τον αγροτικό χώρο, έναν χώρο που πραγματικά όλοι μας θεωρούμε ότι πρέπει να τον στηρίξουμε, διότι όχι μόνο συμβάλλει στην κάλυψη της διατροφικής επάρκειας, αλλά κυρίως στην συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, πολλά μπορούμε να πούμε, είναι ένας χώρος τον οποίο πονάμε.
...Όμως, αυτό απέχει πολύ από την παραπληροφόρηση που επιχειρείται και δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτά που έγιναν παραμονές του δημοψηφίσματος, όπου, όπως όλοι ξέρετε,η παραπληροφόρηση έφτασε μέχρι του σημείου να λένε ότι, όταν ο αγρότης ψηφίσει όχι, αυτό σημαίνει ότι χάνει τις κοινοτικές ενισχύσεις και τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είδατε ότι το αποτέλεσμα δεν έφερε τέτοιες επιπτώσεις.
...Θα ήθελα να σταθώ και σε αυτά που η συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία συζητάμε, και η συμφωνία γενικότερα αναφέρονται στον αγροτικό χώρο. Στο παράρτημα 3 του άρθρου 2 υπάρχει σαφής αναφορά στον εξορθολογισμό του Φ.Π.Α των αγροτικών εφοδίων και της αγροτικής παραγωγής των προϊόντων των τροφίμων. ...Το 13% υπήρχε και εξακολουθεί να ισχύει για όλο το φάσμα που είπα προηγουμένως. Πιστεύουμε ότι αν εφαρμοστούν τα σχέδια που έχουμε για τον εξορθολογισμό του Φ.Π.Α εισροών-εκροών του αγροτικού χώρου, τότε θα προκύψει και ένα όφελος και κυρίως δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μεσάζοντες που λυμαίνονται και τον Φ.Π.Α του χώρου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ενδέχεται να προκύψει και ένα τέτοιο όφελος για τους αγρότες.
...Επειδή στις επόμενες ρυθμίσεις, διότι προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, αναφέρθηκε το ζήτημα της υποχρέωσής μας να προσαρμόσουμε την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με τις αντίστοιχες άλλες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις, αν προσέξατε, υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά που μας δίνει την δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέσα από ένα ειδικό καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης.
...Δεν είναι της ώρας, όμως, αυτό. Όταν θα έρθει η σχετική συζήτηση, βεβαίως, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.
...Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι, ότι έχοντας μπροστά μας ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που στοχεύουμε να το αξιοποιήσουμε όσο γίνεται πιο αποδοτικά, έχοντας σχεδιάσει την ορθολογικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τότε πιστεύουμε ότι ο αγροτικός χώρος, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο χώρος που δεν επλήγη, τόσο όσο άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιος και θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία αποδοτικότερη αξιοποίηση όλων των πόρων.
...Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοθούν πάρα πολλές δυνατότητες στον αγροτικό χώρο. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς τη συμφωνία, που, όντως, έχει δυσκολίες, θα την κάνουμε βιώσιμη και, κυρίως, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχει η ύπαιθρος χώρα...".
Διαβάστε εδώ την Ομιλία του Αποστόλου κατά την ψήφιση για τα προαπαιτούμενα.doc

Δεν αντέχουν τους φόρους οι αγρότες, λέει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις αιτιάσεις ορισμένων βουλευτών κατά τη συζήτηση των μέτρων στη βουλή, ότι οι αγρότες έχουν ακόμη φοροδοτική ικανότητα, απαντά η ΠΑΣΕΓΕΣ, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, με βάση τα οποία το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 27,3% από το 2006-2013 στη χώρα μας.
Για την ΠΑΣΕΓΕΣ, «όσοι διακινούν και υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις απλά προετοιμάζουν τη φοροεπιδρομή σε βάρος των αγροτών, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής:
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής που συζητήθηκε η πρώτη δέσμη μέτρων στα πλαίσια τη δανειακής σύμβασης, ακούσθηκαν ανυπόστατα πράγματα σχετικά με τη φοροδοτική ικανότητα των αγροτών και το κατά πόσο οι Έλληνες αγρότες έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από τα διάφορα μέτρα στην περίοδο της κρίσης.
Προφανώς, όσοι διακινούν και υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις απλά προετοιμάζουν τη φοροεπιδρομή σε βάρος των αγροτών, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε στοιχεία για την εξέλιξη του αγροτικού εισοδήματος των τελευταίων ετών, τα οποία αποδεικνύουν ότι στο διάστημα 2006-2013 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα σύμφωνα με την EUROSTAT μειώθηκε κατά 27,3%, την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση αγροτικού εισοδήματος κατά 6% και στην ΕΕ-28 καταγράφεται αύξηση γεωργικού εισοδήματος κατά 17,7%.
Η τάση μείωσης αγροτικού εισοδήματος συνεχίστηκε και το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (18.09.2014), όπου ο γενικός δείκτης εκροών στη γεωργία μειώθηκε τον Ιούλιο του 2014 κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013 και δυστυχώς η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο με τη φορολογική επιδρομή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, που εκτός των άλλων για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις των αγροτών, όταν είναι ήδη γνωστό ότι το 87% εισπράττει επιδοτήσεις μικρότερες των 10.000 ευρώ.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες αγρότες και τον Ελληνικό λαό δεν αρνήθηκε ποτέ και δεν αρνείται και τώρα να συμβάλλουν και οι αγρότες στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, στα πλαίσια της λογικής και του εφικτού, ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός, αλλά τέτοια φορολογική καταιγίδα που θα τους πλήξει απλά και μόνο δεν μπορούν να την αντέξουν.
Βάρος 2 δις ευρώ από τα μέτρα υπολογίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Eτήσια επιβάρυνση του αγροτικού τομέα που υπερβαίνει τα 2 δις. ευρώ προκύπτει από την εφαρμογή του νομοσχεδίου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ESM», σύμφωνα με μια πρώτη ποσοτική εκτίμηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Πιο αναλυτικά, με αξιοποίηση στοιχείων της Ε.Ε., της EUROSTAT και της ΠΑΣΕΓΕΣ, με συνυπολογισμό των μέτρων, που αφορούν άμεσα τον αγροτικό τομέα και περιλαμβάνονται στο παραπάνω ν/σ, καθώς και με την επιφύλαξη τυχόν παρανοήσεων αλλά και τελικών τροποποιήσεων στο κείμενο του ν/σ, προκύπτουν καταρχήν οι παρακάτω επιβαρύνσεις σε ετήσια βάση ( πλήρης κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων από το 2017) για τους αγρότες της χώρας μας:
Φορολόγηση των αγροτικών άμεσων ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ). 
Σύνολο άμεσων ενισχύσεων κατά το 2013 2.282 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό των ενισχύσεων μέχρι 10.000 ευρώ είναι ίσο με 87%, που αντιστοιχεί σε ποσό 1.415.εκατ.  ευρώ. 
Το ποσό αυτό φορολογείται πλέον με 26% που αντιστοιχεί σε 0,26 * 1.415.000.000 =367.εκατ. ευρώ φόρο.
Το ποσοστό των ενισχύσεων μεταξύ 10.000 και 20. 000 ευρώ είναι ίσο με 5% και αντιστοιχεί σε 475 εκατ. ευρώ. 
Με πολύ καλή προσέγγιση το ποσό των ενισχύσεων μεταξύ 10.000 και 12000 ευρώ εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ από τα οποία προκύπτει φόρος 0,26*200 = 52 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 12.000 ευρώ εκτιμώνται σε 667 εκατ. ευρώ και τα οποία με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα φορολογούνταν με συντελεστή 13% θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. άρα προκύπτει για τα ποσά αυτά φορολογική επιβάρυνση  0,13*667= 87 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση η ετήσια συνολική φορολογική επιβάρυνση των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών ανέρχεται στο ποσό των 367+52+87 = 506 εκατ. ευρώ.
Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που σταδιακά θα αυξηθεί από το 13% στο 26%. 
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης των κ. κ. Γιαννίτση- Ζωγραφάκη του ΕΚΠΑ (2015) το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα μαζί με τις επιδοτήσεις ανήλθε σε 3838 εκατ. ευρώ κατά το 2012 δηλαδή σε περίπου 1,6 δις. Ευρώ χωρίς τις άμεσες ενισχύσεις. Με την παραδοχή της φορολόγησης του παραπάνω ποσού με συντελεστή 26% αντί 13% προκύπτει επιβάρυνση ίση με 200 εκατ. ευρώ.  
Κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες.
Σημειώνεται ότι κατά το 2013 επιστράφηκε στους αγρότες (3 δόσεις ) συνολικό ποσό ύψους 184,3 εκατ. ευρώ . 
Αύξηση προκαταβολής φόρου από το 2017 στο 100%.
Πρόκειται για γεγονός που δυσχεραίνει υπερβολικά την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας και επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων . 
Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών λόγω εναρμόνισης του καθεστώτος του ΟΓΑ με εκείνο του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ το σύνολο των καταβληθεισών εισφορών στον ΟΓΑ ανήλθαν σε 585 εκατ. ευρώ από τις οποίες  ποσό 431 εκατ. ευρώ αφορούσε την 1η κατηγορία . 
Βάσιμα λοιπόν εκτιμάται ότι η συνολική επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 1 δις. Ευρώ.
Επιβάρυνση των αγροτικών εφοδίων με συντελεστή ΦΠΑ 23% αντί του 13% , που ισχύει σήμερα. 
Η συνολική αξία των εισροών (πλην ενέργειας) κατά το έτος 2014 ανήλθε σε 3.835 εκατ. ευρώ , σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT και της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Κατά συνέπεια προκύπτει επιβάρυνση ίση με 3835*(0,23-0,13)= 383, 5 εκατ. ευρώ. 
Βέβαια προκύπτει, λόγω εγγραφής των παραπάνω δαπανών στα έξοδα μια ελάφρυνση φόρου ίση με 383,5 *0,26 = 100 εκατ. ευρώ.
Άρα η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε 283,5 εκατ. ευρώ. 
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει καταρχήν ετήσια επιβάρυνση του αγροτικού τομέα που υπερβαίνει τα 2 δις. Ευρώ.
Τέλος προκύπτουν έμμεσες επιβαρύνσεις , οι οποίες δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν, όπως π.χ. η μείωση της κατανάλωσης των μη νωπών τροφίμων λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε αυτά από 13% σε 23%, όπως και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης διότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός αγροτών, που θα υποχρεωθούν να την καταβάλλουν.
Κατηγορηματικά αντίθετη η ΠΕΚ στα νέα μέτρα
Την κατηγορηματική της αντίθεση και διαμαρτυρία για τη νέα συμφωνία και τα μέτρα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα καταθέτει, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «θα οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης από αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν την κρίση από το 2006. Επιβιώνουν χάρη στους αγώνες και τις αντοχές τους. Η νέα συμφωνία, σε συνάρτηση με τη ΝΕΑ ΚΑΠ, την έλλειψη βοσκοτόπων και την κακή κυβερνητική διαχείριση μέχρι τώρα, θα τους οδηγήσει στον αφανισμό ή στην πλήρη εξαθλίωση. Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο ο δρόμος του αγώνα και των κινητοποιήσεων.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί τη νέα συμφωνία και τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη μνημονιακή καταδίκη του πρωτογενούς τομέα.
Καλούμε επίσης τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Νέες συνθήκες, νέες καταστάσεις, νέοι αγώνες. Οι κτηνοτρόφοι, από το 2006, έδειξαν ότι ξέρουν να αγωνίζονται. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα που κινδυνεύουν όχι μόνον οι ίδιοι αλλά και το μέλλον της χώρας».
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου