Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Aπό τις 20 Ιουλίου ισχύουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ

Στο 23% μεταφέρθηκαν τελικά όλα τα εφόδια μετά και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Αποτέλεσμα εικόνας για προβατα φοροςΣε ισχύ τίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου οι αλλαγές στο ΦΠΑ δεκάδων προϊόντων, όπως αυτές νομοθετήθηκαν την Τετάρτη από τη Βουλή.
Θύματα του «γράψε-σβήσε» που γινόταν μέχρι την τελευταία στιγμής στους συντελεστές  και οι αγρότες καθώς τα αγροτικά εφόδια, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, μεταφέρθηκαν στον υψηλότερο συντελεστή 23%. Σε τιμές λιανικής αυτό «μεταφράζεται» σε αύξηση 9% που θα πρέπει να καταβάλουν οι αγρότες για την αγορά λιπασμάτων, σπόρων και φυτοπροστατευτικών.
Μετά και τις τελευταίες αλλαγές: 1. Δεν καταργείται απλώς από 1.10.2015 η μείωση 30% στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη) ούτε μόνον από 1.6.2016 και στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά, αλλά ορίζεται και ότι «παραμένουν σε ισχύ έως την 31.12.2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον αποµακρυσµένα νησιά». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -αν δεν αλλάξει ως τότε κάτι- αυτομάτως από 1.1.2017 δεν θα ισχύει πουθενά στο Αιγαίο (ούτε στην άγονη γραμμή) ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει σήμερα.

2. Ακριβότερα κατά 8,8% θα κοστίζει το νωπό μοσχαρίσιο κρέας αφού το κρέας «από βοοειδή» εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τη λίστα των προϊόντων με ΦΠΑ 6% ή 13%.

3. ΦΠΑ 23% θα ισχύει πλέον και για όλα τα παράγωγα κρέατος γενικώς (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ)

4. Στο 23% από 13% αυξάνεται ο ΦΠΑ και στη ζάχαρη και στο ξύδι.

5. Άλλαξε η διάταξη (επί το ευνοϊκότερο όμως) για τον ΦΠΑ στο γιαούρτι. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν τελικώς στο 13% χωρίς εξαιρέσεις.

6. Αυξάνεται από 13% σε 23% ο ΦΠΑ για μια ατελείωτη σειρά ζωντανών ζώων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγροτική παραγωγή. Είτε προορίζονται για σφάγια είτε για παραγωγή ή άλλες εργασίες, επιβαρύνεται σημαντικά το τελικό κόστος τους, έστω και ο ΦΠΑ για τον καταναλωτή παραμένει στο 13%.

Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν: βοοειδή, χοιροειδή, πρόβατα, κατσίκια, πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες, κουνέλια, ορτύκια, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Επίσης στο 23% πάνε άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια, μέλισσες, έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων και πολλά άλλα.

7. Στο 23% ΦΠΑ πάνε και λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα

8. Με 23% θα βαρύνονται πλεόν και τα εισιτήρια για μεταφορά προσώπων και αποσκευών τους.

9. 23% ΦΠΑ επιβάλλεται και στα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επίσης ακριβαίνουν κατά 8,8% στην τελική τιμή (με ΦΠΑ 23% αντί 13%):

-Τα προφυλακτικά, οι σερβιέτες, τα ταμπόν, τα σπιράλ, τα καυσόξυλα, οι υπηρεσίες για την υποστήριξη της γεωργικής παραγωγής και οι υπηρεσίες κηδειών και αποτέφρωσης νεκρών.

-Η μετάταξη των προϊόντων και των υπηρεσιών αυτών από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή ΦΠΑ 23% θα γίνει άμεσα όπως και με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες που ανεβαίνουν σε υψηλότερο συντελεστή.
Πρώτη εγκύκλιος για το ΦΠΑ.pdf
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου