Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Πίστωση χρόνου από τους δανειστές για τα φορολογικά μέτρα των αγροτών

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να μη φέρει αυτή τη στιγμή τις αλλαγές για τους αγρότες στη Βουλή.Με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και με ανοιχτό ενδεχομένως το «παράθυρο» για κάποιες βελτιώσεις που θα προκύψουν μετά από περαιτέρω επεξεργασία του ζητήματος αποφασίστηκε τελικά να καθυστερήσει η κατάθεση των μέτρων για τη φορολόγηση των αγροτών, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις στη Βουλή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
 Mιλώντας αρχικά στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών για το δεύτερο πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει η λέξη ‘αγρότες’ στα έξι προαπαιτούμενα» για το νέο δάνειο από τον ESM.

Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου υποστήριξε ότι οι θεσμοί οι ίδιοι υπέδειξαν στην κυβέρνηση να μην φέρει σε αυτό το χρονικο σημείο στη Βουλή ούτε τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών αλλά ούτε το ζήτημα των πρόωρων συντάξεων. Εμμέσως, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια αλλαγών στα τελικά μέτρα οι οποίες όμως σε κάθε περίπτωση θα προκύψουν μετά από επεξεργασία και σε συνεννόηση με τα κλιμάκια των δανειστών.
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη φιλολογία, γιατί δεν ήρθαν σε αυτό το νομοσχέδιο οι πρόωρες συντάξεις ή γιατί δεν ήρθε κάτι για τους αγρότες. Οι θεσμοί οι ίδιοι μας είπαν, για παράδειγμα, το ζήτημα των πρόωρων να το φέρουμε αργότερα, οι θεσμοί οι ίδιοι μας είπαν η διεύρυνση της φορολογικής βάσης να αφορά μόνο τον ΦΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «οι θεσμοί είπαν ότι το θέμα των πρόωρων συντάξεων θέλει λίγο περισσότερο μελέτη και θα συζητηθεί μετά τη συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «ουσιαστικά δεν έχουμε κάποιο σχέδιο να φέρουμε για τους αγρότες. Στα χαρτιά που σας δώσαμε δεν υπάρχει η λέξη αγρότης».
Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ακόμα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 η κυβέρνηση θα έχει φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σχετικά, δε, με τις απόψεις που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η διαπραγματευτική ομάδα ήταν ενιαία και οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν συλλογικά, ανεξάρτητα από το ποιος προϊστατο σ’ αυτήν, αλλά, όπως σημείωσε, είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που επέμεναν σε συγκεκριμένη οπτική.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου