Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών στο Ηράκλειο

Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Αγροτών, με επικεφαλής το Θοδωρή Παπακωνσταντίνου βλέπουν το διοικητή του ΟΓΑ.Από το Παγκρήτιο στάδιο στο κέντρο του Ηρακλείου για να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους μεταβαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής σε μια μηχανοκίνητη πορεία που διασχίζει αρκετά σημεία της πόλης. Την ίδια ώρα κι ενώ το μπλόκο της Κουλούρας ενισχύεται με νέα τρακτέρ, αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας βλέπει στην Αθήνα στις 10.30 το διοικητή του ΟΓΑ, Θανάση Μπακαλέξη και στις 2 τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σε μια μεγαλειώδη κινητοποίηση που στέλνει ξεκάθαρο και βροντερό μήνυμα απέναντι στην Κυβέρνηση και τα σκληρά μέτρα που σχεδιάζει να επιβάλει στον κλάδο, συμμετείχαν οι αγρότες από κάθε γωνιά του νησιού που πραγματοποιούν σήμερα παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.
Το ραντεβού δόθηκε έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο όπου  απο νωρίς συγκεντρώθηκαν οι αγρότες και απο τους τέσσερις νομούς του νησιού με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός αγροτών καταφθάνει από τον Άγιο Νικόλαο και το Ρέθυμνο.
Η περιοχή στο Γιόφυρο έχει "μπλοκάρει" από τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα ενώ με απόφαση του συντονιστικού οργάνου ξεκινά η μηχανοκίνητη πορεία που θα κινηθεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από την λεωφόρο 62 Μαρτύρων, την Καλοκαιρινού και τη Λεωφόρο Δικαιοσύης μέχρι την πλατεία Ελευθερίας και την Περιφέρεια Κρήτης.
Ξεσηκωμός στην Πελοπόννησο
Ειδικότερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Λακωνία και Αρκαδία έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για τις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη και από το κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
Στην ανακοίνωση-πρόσκληση για συμμετοχή στην κινητοποίηση οι αγροτικοί σύλλογοι επισημαίνουν ότι «το μήνυμά μας πρέπει να είναι ηχηρό και να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες, γιατί από τους σημερινούς διαχειριστές δεν περιμένουμε πολλά.Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι με πρόχειρα νομοσχέδια δεν λύνονται τα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου» και καλούν να συμμετάσχουν και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους κι άλλες επαγγελματικές τάξεις. Επιπλέον, καλούν τους βουλευτές «να σκεφτούν πολύ, πριν βάλουν την υπογραφή τους» στο νομοσχέδιο που αφορά τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών.
Στην Αθήνα για συνάντηση με Αλεξιάδη
Αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων από το μπλόκο της Κουλούρας θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη προκειμένου να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, πριν λίγες μέρες, ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, επισήμανε ότι το μπλόκο της Κουλούρας ενισχύεται συνεχώς: ««μέχρι και από τα Ιωάννινα έχουν έρθει συνάδελφοι με τα αγροτικά τους οχήματα» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι σε ευρεία συνάντηση που έγινε πρόσφατα στην Έδεσσα εν όψει της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, όσο και δήμαρχοι διαφόρων περιοχών της περιοχής, εξέφρασαν τη στήριξη και συμπαράστασή τους στις θέσεις που εκφράζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) περιλαμβάνει και άλλες περιφερειακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομών, που είναι οι εξής: Χαλκιδική (29/10), Κομοτηνή (3/11) και θα ακολουθήσουν -μεταξύ άλλων- η Θεσπρωτία, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία.

Στα χωριά για ενημέρωση οι Λαρισαίοι
Εν τω μεταξύ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, Γεωπονικός Σύλλογος και ΓΕΩΤΕΕ, στη συνάντηση του Πλατυκάμπου.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας από κτηνοτρόφους, αγρότες και Νέους Αγρότες, για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Στο συλλαλητήριο – διαμαρτυρία καλούνται όλοι οι φορείς του Νομού Λάρισας.
Στο πλαίσιο αυτό θα προηγηθούν επισκέψεις συσκέψεις σε χωριά με το παρακάτω πρόγραμμα: Πέμπτη 29/10/2015 και ώρα 8:00 μ.μ., Λιβάδι Ελασσόνας, Παρασκευή 30/10/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στο Νέο Περιβόλι, Δευτέρα 2/11/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στην Τερψιθέα, Τρίτη 3/11/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στη Φαλάνη, Τετάρτη 4/11/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στη Χάλκη.

Σε ετοιμότητα οι Εβρίτες


Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, ανέφερε ότι σε συνέλευση του συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε στο Σουφλί, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα αγροτών και κτηνοτρόφων να βγουν στους δρόμους και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των συνόρων ή της Εγνατίας ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, εφόσον δεν επιτευχθεί η πανελλαδική μορφή των κινητοποιήσεων και για χρόνο που θα καθοριστεί από τη λήψη απαντήσεων στα αιτήματά τους.
Ως πρώτο «βήμα» αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκεντρώσεων εντός του Νοεμβρίου, στις 10 στην Ορεστιάδα και στις 17 στο Σουφλί, για την καταγραφή του δυναμικού που θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις.
Αναφορικά με την προ ημερών συνάντηση στην Αθήνα, εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα του νομού με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, ο κ. Δουνάκης τόνισε ότι απέβη άκαρπη, καθώς «ο κ. Μπόλαρης δεν μπόρεσε να μας πει τίποτα ούτε να μας διαβεβαιώσει για κάτι».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ήταν ενημερωμένος για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, την οποία προτίθεται να επισκεφθεί προσεχώς, ενώ εξέφρασε και τη διάθεση να βοηθήσει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων.
«Για εμάς στην περιφέρεια και ειδικότερα στο νομό πάνω απ' όλα είναι η αλλαγή της ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας. Το ποσό που έχει οριστεί είναι μηδαμινό και δεν καλύπτει ούτε στο 2% την αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν. Επίσης δεν είναι δυνατό να σου καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο, να σου δίνουν χρήματα για τη ζημία που έπαθες και στη συνέχεια το ποσό αυτό να φορολογείται ως εισόδημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι εισόδημα αλλά αποζημίωση κεφαλαίου», κατέληξε ο κ. Δουνάκης.
Παρέλαση αγροτών στην Ηλεία
Τη δική τους παρέλαση έκαναν σήμερα στον Πύργο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά το τέλος της επίσημης παρέλασης.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά επίθεση και πάλη», «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τους νόμους της κυβέρνησης θα καταργήσει» και «Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που βρισκόταν στα πεζοδρόμια.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε  από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Φορολογικό, Ασφαλιστικό, νέα ΚΑΠ, 3ο μνημόνιο, το αγροτικό πετρέλαιο, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, και μια σειρά οξυμένα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, είναι στο επίκεντρο του αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 12 Νοέμβρη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας.
Δείτε το VIDEO
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου