Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Με γοργό ρυθμό οι πληρωμές εκκρεμοτήτων σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Με γοργό ρυθμό οι πληρωμές εκκρεμοτήτων σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕΜε γοργό ρυθμό επιχειρεί να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά και να ανταποκριθεί με συνέπεια στις "υποχρεώσεις του” ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων των Κοινοτικών Ενισχύσεων και όπως γνωστοποίησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Άννα- Μαρία Γιάντση, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν γίνει πολλά.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε, στο διάστημα 7 με 11 Σεπτεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες σε πληρωμές του 2011 της βασικής ενίσχυσης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές του 2012 θα ξεκινήσουν από τις 18 Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς θα γίνει περί τις 23-24 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα των ομάδων παραγωγών, η κ. Γιάντση ανέφερε ότι οι πληρωμές γίνονται κανονικά και θα ολοκληρωθούν περίπου στις 15 Οκτωβρίου 2015. Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του 2014, τόνισε ότι θα ολοκληρωθούν ως τις 15 Οκτωβρίου και αφορούν την ενιαία ενίσχυση και το άρθρο 68.

Για τη νέα ΚΑΠ επισήμανε ότι "όλοι θα πάρουν πρασίνισμα ως ποσοστό επί της αξίας των δικαιωμάτων τους που θα υπερβαίνει το 30%, ποσοστό που θα κολλάει πάνω στη βασική ενίσχυση. Είκοσι πέντε χιλιάδες παραγωγοί θα πρέπει να τηρήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και είναι αυτοί που έχουν πάνω από 10 εκτάρια ορόσημες εκτάσεις δηλώνοντας είτε διαφοροποίηση καλλιεργειών, είτε περιοχές οικολογικές εστίασης”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησαν οι πληρωμές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των τεύτλων, με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, (ΔΑΟΚ) να στέλνουν στους δικαιούχους για το 2012.

Για την βιολογική γεωργία, επισήμανε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή δικαιούχων από τις ΔΑΟΚ "και ακολουθεί και η βιολογική κτηνοτροφία 2012 βάσει του προγραμματισμού. Θέλουμε μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν προχωρήσει και τα έτη 2013 και 2014”, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων η κ. Γιάντση υπενθύμισε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ πέτυχε για τη χώρα μας, στη σύσκεψη των οργανισμών πληρωμών που έγινε στη Λετονία το Μάιο του 2015, παράταση των ημερομηνιών της ολοκλήρωσης των ελέγχων που απαιτούνται για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης και για την προκαταβολή και την εκκαθάριση. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "η χώρα μας το πέτυχε και πλέον μπορούμε να δώσουμε μέχρι και 75% προκαταβολή από 50% που ήταν τα προηγούμενα έτη”.

Επισήμανε δε ότι αναμένονται οι πληρωμές στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

Η δημοσιονομική πειθαρχία

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δημοσιονομική πειθαρχία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για το οικονομικό έτος 2014, δηλαδή για πληρωμές που αφορούν ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης του 2013.

"Για το οικονομικό έτος του 2015, δηλαδή για αιτήσεις του 2014 η κοινότητα αποφάσισε τη μεταφορά και χορήγηση επιστροφής δημοσιονομικής πειθαρχίας στους παραγωγούς της χώρας μας ύψους 35 εκατ. ευρώ, όταν τα ποσά που παρακρατήθηκαν για το οικονομικό έτος 2015 λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τις άμεσες ενισχύσεις ήταν 16,6 εκατ. ευρώ”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ποσό αυτό αφορά αδιάθετα υπόλοιπα της ΕΕ που κατανεμήθηκαν στα κράτη μέλη που εφάρμοσαν δημοσιονομική πειθαρχία. Δικαιούχοι της επιστροφής αυτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις, είναι οι παραγωγοί που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις άνω των 2000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2015, δηλαδή για αιτήσεις του 2014. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ποσό που υπόκειται στη δημοσιονομική πειθαρχία άνω των 2000 ευρώ επί το συντελεστή που υπάρχει, τον 0,0272.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου