Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Χιλιάδες γαλακτοπαραγωγοί στους δρόμους της Ισπανίας

Χιλιάδες αγρότες έκλεισαν την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου με τα τρακτέρ τους τους δρόμους του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη βόρεια Ισπανία, καθώς διαμαρτύρονται για την πτώση των τιμών στην αγορά του γάλακτος, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα τρακτέρ συνέχιζαν να συρρέουν προς την πόλη νωρίς το βράδυ, όπου η κυκλοφορία είχε πλήρως διακοπεί.

«Απαιτούμε έκτακτα μέτρα για έναν κλάδο όπου οι τιμές (πώλησης) είναι κατώτερες του κόστους παραγωγής εδώ και μήνες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιζαμπέλ Βιγιάλμπα, γενική γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης των αγροτών της Γαλικίας.

«Το 30% και πλέον των αγροκτημάτων της Γαλικίας (βόρεια) πωλούν το γάλα λιγότερο από 26 λεπτά το λίτρο από τον Απρίλιο την ώρα που ακόμα και το υπουργείο, που είναι πολύ προσεκτικό στο θέμα αυτό, υπολογίζει τον κόστος στα 34 λεπτά το λίτρο» προσέθεσε η ίδια.

Η διαδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε παράλληλα με μια άλλη, ανάλογη κινητοποίηση στις Βρυξέλλες και ενώ οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν μέτρα έκτακτης βοήθειας προς τον κλάδο, που έχει πληγεί από την υπερπαραγωγή λόγω της κατάργησης των ποσοστώσεων γάλακτος και τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.

«Είναι αβάστακτο» σημείωσε η Βιγιάλμπα. «Οι αγρότες δε μπορούν να πληρώσουν πλέον τις πανεπιστημιακές σπουδές των παιδιών τους ή ακόμα και τα βασικότερα έξοδά τους».
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου