Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Οι Γερμανοί αγρότες διαλέγουν πώς θα φορολογηθούν

Αποτέλεσμα εικόνας για φπα αγροτεςΤο δικαίωμα να επιλέξουν αν θα φορολογηθούν μέσω συστήματος εσόδων-εξόδων ή μέσω συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος διατηρούν στη Γερμανία οι αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις έως 200 στρέμματα.
Πρόκειται για μια μόνο από τις ιδιαιτερότητες –ή προνόμια, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει- του γερμανικού «μοντέλου» φορολόγησης των αγροτών το οποίο παρουσιάζει σε άρθρο-ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Γερμανία και είχε επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας.
Πέρα από αυτό, στη Γερμανία υπάρχει γενικό αφορολόγητο (επιδοτήσεις και εισόδημα) για τους αγρότες στα 8.000 ευρώ ενώ η φορολόγηση είναι κλιμακωτή, ξεκινώντας από 14% και φτάνει μέχρι το 45%.
Κλιμακωτά, σε συνάρτηση με το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, διαμορφώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει διαφορετικό καθεστώς για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις περιοχές της τέως Ανατολικής Γερμανίας από εκείνες της τέως Δυτικής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το «γερμανικό μοντέλο» θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδηγός για να διεκδικήσει ή να προτείνει η ελληνική πλευρά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.
Αναλυτικά, o κ. Αραχωβίτης γράφει ότι «οι Γερμανοί αγρότες έχουν γενικό (από εισόδημα και επιδοτήσεις) αφορολόγητο 8.000 ευρώ, όταν στη χώρα μας, μέχρι τώρα, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο από το πρώτο ευρώ ! Σημειωτέον ότι οι επιδοτήσεις, εδώ, είναι αφορολόγητες ως τα 12.000 ευρώ, μετά από σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2015.
Στη Γερμανία, οι συντελεστές φορολόγησης ξεκινούν από το 14% και φθάνουν ως το 45%, είναι δηλαδή κλιμακωτό το σύστημα. Στην Ελλάδα, η φορολόγηση είναι ενιαία, πράγμα που αδικεί τους μικρο-καλλιεργητές, με συντελεστή που σήμερα είναι στο 13%, θα γίνει 20% για τα εισοδήματα του 2016 και 26% για αυτά του 2017.
Οι μικροί αγρότες στη Γερμανία (ως 200 στρέμματα, σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας) μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο φορολόγησής τους είτε μέσω συστήματος εσόδων –εξόδων, είτε μέσω συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος.
Αλλά και στο ασφαλιστικό, οι Γερμανοί είναι πολύ πιο ευνοημένοι από τους Έλληνες αγρότες. Στη Γερμανία, ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει για τον κλάδο συνταξιοδότησης, διαφορετικά στην τέως Δυτική Γερμανία και διαφορετικά στην τέως Ανατολική Γερμανία, ενώ για τον κλάδο υγείας πληρώνει ανάλογα με το μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Τούτων δοθέντων και με βάση τη φορολόγηση των Γερμανών αγροτών, δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να διεκδικήσουμε:

  • Αφορολόγητο στο εισόδημα.
  • Προοδευτική φορολογική κλίμακα (για παράδειγμα, εισοδήματα ως 15.000 ευρώ θα μπορούσαν να είναι στη χαμηλότερη κλίμακα (13% ως 14%).
  • Θα μπορούσαν και οι δικοί μας μικροί αγρότες να φορολογηθούν με τεκμαρτό, γιατί κάτι τέτοιο, αφενός, θα απλοποιούσε τη φορολογική διοίκηση, αφετέρου, θα απάλλασσε τους ίδιους από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων –εξόδων, λογιστικών εξόδων κλπ.
  • Στο ασφαλιστικό, είναι εξαιρετική ιδέα να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα και τον τόπο της αγροτικής δραστηριότητας (ορεινές μειονεκτικές περιοχές, μικρά νησιά).
Συμπέρασμα: Οι Γερμανοί έχουν ένα σπουδαίο φορολογικό σύστημα, με μέριμνες για τους μικρούς αγρότες. Αντί να πιέζουν την κυβέρνησή μας στην κατεύθυνση λήψης σκληρών μέτρων, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοσθεί, με παραλλαγές, το δικό τους σύστημα!».
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου