Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Αναστάτωση στους αγρότες λόγω των αυτόματων κατασχέσεων επιδοτήσεων για οφειλές προς το δημόσιο

Αναστάτωση στους αγρότες λόγω των αυτόματων κατασχέσεων επιδοτήσεων για οφειλές προς το δημόσιοΑναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών μετά τα φαινόμενα κατασχέσεων επιδοτήσεων που έχουν παρατηρηθεί και για τα οποία οι αναγνώστες του ΑγροΤύπου μας ενημερώνουν μέσω τηλεφωνημάτων. Όπως μας αναφέρουν, παρακρατήσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονται παρά το γεγονός ότι σε πολλές των περιπτώσεων οι οφειλές των αγροτών είναι διακανονισμένες και εξοφλούνται κανονικά. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό περιστατικό με αγρότη από την Κρήτη που είδε να του παρακρατείται επιδότηση ύψους 20.000 ευρώ και τα έκανε «γυαλιά - καρφιά» στην εφορία του Ηρακλείου. Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Ν.Δ με ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου. Σε ερώτηση που συνυπογράφουν ο κ. Χαρακόπουλος μαζί με 33 βουλευτές της αντιπολίτευσης και απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, οι πολιτευτές ζητούν από τους Υπουργούς την άμεση ανάκληση της διαδικασίας του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που πλήττει ανεπανόρθωτα τους οικονομικά ασθενείς αγρότες, όπως αναφέρουν.
Η αναλυτική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου και ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
                                ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σταματήστε τις αυτόματες κατασχέσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις!

                                ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνεχίζουν τον οικονομικό στραγγαλισμό των αγροτών
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, απέναντι στον αγροτικό κόσμο, συνεχίζει να κρατά την πλέον ανάλγητη στάση, προωθώντας κάθε μέτρο που στραγγαλίζει οικονομικά τους αγρότες και συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κατάσχεση των επιδοτήσεων αυτόματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, τακτική που είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει». Στη παραπάνω δήλωση προέβη ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή ερώτηση για την κατάσχεση αγροτικών επιδοτήσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών. Την ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Τρικάλων κ. Κώστα Σκρέκα, συνυπογράφουν 33 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο έτερος βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας.
Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου αναφέρει ότι από το τέλος Νοέμβρη εξελίσσεται ένα δράμα που πλήττει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλά εισοδήματα.
Ειδικότερα, «με τη συρρίκνωση του ακατάσχετου από τα 1.500 ευρώ στα 1.250 ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, χιλιάδες αγρότες είδαν τις τελευταίες ημέρες να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους  λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ε.Ε. μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι σαφές πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί ένα ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα για μια κατηγορία πολιτών των οποίων το ετήσιο εισόδημα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πολυαναμενόμενα γι’ αυτούς χρήματα των επιδοτήσεων θα κάλυπταν βασικές ανάγκες, όπως έξοδα διατροφής, θέρμανσης ή ακόμη και εξόφληση φαρμακείων από οφειλές σε παλαιά φάρμακα».
Και οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν πως δεδομένου «ότι βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το συγκεκριμένο μέτρο του αυτόματου συμψηφισμού/κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων αποκτά χαρακτήρα μάστιγας απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που τον τελευταίο χρόνο με τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται από την Κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο του κυκλώνα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους και Τραπεζικού Συστήματος, ιδιαίτερα απέναντι σε ανθρώπους του μόχθου και χαμηλών εισοδημάτων, που παλεύουν για να διασφαλίσουν βασικές ανάγκες επιβίωσης, αλλά και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της αγροτικής τους δραστηριότητας την επόμενη χρονιά, με όρους βιωσιμότητας».
Και καταλήγουν ερωτώντες τους αρμόδιους υπουργούς αν «θα σταματήσει ο αυτόματος συμψηφισμός/κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού πριν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο μερών και αν θα οριστεί ελάχιστο ασυμψήφιστο/ακατάσχετο όριο κατ’ ελάχιστον 1.500 ευρώ όπως ίσχυε για μισθούς και συντάξεις αναφορικά με οφειλές προς το δημόσιο». Τέλος, οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση ζητούν να μάθουν αν «θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου