Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Αβέβαιη η εικόνα στο θέμα της καταβολής της εξισωτικής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με πολλούς να μην βλέπουν χρήματα στο σύστημα

Εικόνα αβέβαιη και προβληματική όσον αφορά στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015, μας μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι από το πρωί της Δευτέρας (4/1). Παρά την από 31/12 ανακοίνωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π. Ε., οι κτηνοτρόφοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας μέχρι το μεσημέρι για να δουν τι έχει συμβεί με τα χρήματα που αναμένουν να λάβουν. Άλλοι αναφέρουν ότι δεν έχουν δει καν τα χρήματα στο σύστημα, άλλοι τα έχουν δει ηλεκτρονικά αλλά δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα χρήματα είναι μειωμένα, ειδικά με όσους κτηνοτρόφους αντιμετώπισαν πρόβλημα για το ίδιο ζήτημα πέρσι και πρόπερσι.
«Οι περισσότεροι δεν έχουν δει χρήματα στο σύστημα»
Αυτό μας είπε η κ. Μυρτώ Λύκα, Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας προσθέτοντας ωστόσο πως το ζήτημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση στην πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων ίσως και να είναι διαδικαστικό και πιθανόν να λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Ίσως και λόγω εορτών που οι τράπεζες ήταν κλειστές, αναμένεται από σήμερα να αντλήσει η τράπεζα τα ποσά για να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Συνήθως (τα χρήματα) μπαίνουν Παρασκευή για να τα κρατήσει η τράπεζα, οπότε πιστεύω ότι μπορεί να ευσταθεί το ότι η καθυστέρηση ίσως να οφείλεται σε διαδικαστικό θέμα. Το μεσημέρι θα ξέρουμε, πιστεύω μέχρι τις 12 να υπάρχει σαφής εικόνα για το ζήτημα.»
«Μπάχαλο με το ηλεκτρονικό σύστημα»
Εικόνα σύγχυσης και αντιφάσεων με διαφορετικές περιπτώσεις όσον αφορά στις πληρωμές, μετέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παλάσκας.  «Ακόμα δεν έχουμε καμία πληροφορία, με την κατάσταση, μέχρι το μεσημεράκι ευελπιστούμε να πάρουμε ενημέρωση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε Θεσσαλίας και αύριο από τα κεντρικά στην Αθήνα. Η εικόνα που παίρνουμε μέχρι στιγμής είναι ότι σε πολλούς τα χρήματα είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με πέρσι, ειδικά σε όσους είχαν ανάλογα προβλήματα πέρσι και πρόπερσι. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις κτηνοτρόφων που είδαν αύξηση στα χρήματα στο σύστημα. Υπάρχουν π.χ περιτπτώσεις κτηνοτρόφων που από 5.500 που είχαν πάρει πέρσι ολοκληρωμένη φέτος πήραν 7.000, μιλώντας για περιπτώσεις ορεινών περιοχώνμ ενώ και για τις ημορεινές περιοχές ορισμένοι από 4.500 πήγαν φέτος στα 5.500. Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις έιναι ελάχιστες. Απ' όσους έχουν καταφέρει να δουν στο σύστημα για την περίπτωσή τους, άλλοι δεν είδαν καθόλου χρήματα και άλλοι πολύ μειωμένα. Πάντως χρήματα στα βιβλιάρια δεν έχουν δει οι κτηνοτρόφοι. Παρόλα αυτά υπάρχει ζήτημα με το σύστημα, οι περισσότεροι δεν είδαν χρήματα, άλλοι μπήκαν και άλλοι δε μπόρεσαν να μπουν καθώς είναι καινούρια η διαδικασία αυτή. Ακόμα αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν είναι εξοικειωμένοι, πολλοί μπαίνουν στο σύστημα για λογαριασμό άλλων συναδέλφων τους. Πέρσι για παράδειγμα μπήκαν ελάχιστοι για να δουν τι γίνεται με τα χρήματα που περίμεναν. Για μένα ακόμα και σήμερα που μιλάμε είναι λιγότεροι από τους μισούς οι κτηνοτρόφοι που είναι εξοικειωμένοι με το ηλεκτρονικό σύστημα, ίσως είναι το 30% ».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου