Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Μετά τη Θεσσαλονίκη στήνεται μπλόκο στα Μάλγαρα

Το δρόμο για τον κόμβο των Μαλγάρων όπου και θα στήσουν στο μπλόκο τους, πήραν πριν λίγη ώρα οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Έπειτα από περίπου 5 ώρες παραμονής στην πόλη με τα σχεδόν 500 τρακτέρ που κατέβασαν το μεσημέρι στη λεωφόρο Νίκης με την οδό Βενιζέλου, από τη Χαλάστρα, τη Σίνδο, τα Κύμινα, το Άδενδρο και άλλα χωριά της περιοχής, το κονβόι μεταβαίνει αυτή την ώρα στο χώρο των διοδίων στα Μάλγαρα για να πάρουν τα αγροτικά μηχανήματα θέση.
 Δεν πρόκειται να κλείσουμε το δρόμο απόψε. Θα πάμε απλώς να στήσουμε το μπλόκο και από αύριο, αφού προηγουμένως μετακινηθούν στο χώρο και τα υπόλοιπα τρακτέρ που παρέμειναν στις πλατείες των χωριών, θα αποφασίσουμε τί θα κάνουμε, σε συνάρτηση και με τα υπόλοιπα μπλόκα αλλά και με τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον υπουργό Εργασίας» είπε στο Agronews ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε τα εξής: 

Ουρές χιλιομέτρων από τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη Παραταγμένα σε δύο σειρές στο οδόστρωμα, σχηματίζοντας μια ουρά που έχει την κεφαλή της επί της οδού Βενιζέλου και το τέρμα της πολύ πίσω από τα Δικαστήρια, σε μια απόσταση μήκους άνω των 3 χιλιομέτρων, παραμένουν έως και αυτή την ώρα τα περίπου 500 τρακτέρ που πλημμύρισαν λίγο νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη σαν ορμητικό ποτάμι.

Οι αγρότες που προέρχονται από χωριά της δυτικής Θεσσαλονίκης αν και αρχικώς σχεδίαζαν να μείνουν για 3-4 ώρες στο χώρο μπροστά στο λιμάνι της πόλης, όπου έχουν συναντήσει αλιείς και οστρακοκαλλιεργητές, που με τα σκάφη τους έχουν αγκυροβολήσει στο Θερμαϊκό κόλπο, πλέον εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να μην κουνήσουν ρούπι έως και αύριο το πρωί.
Το τί ακριβώς θα γίνει, ωστόσο, είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε γενική τους συνέλευση εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, είτε φύγουν τελικώς σήμερα το απόγευμα, είτε το κάνουν αύριο το πρωί, ο στόχος τους είναι να κινηθούν και πάλι συντεταγμένα προς τα διόδια των Μαλγάρων προκειμένου να στήσουν το μπλόκο τους.


Σε αυτή τη φάση πάντως η εισήγηση της ηγετικής ομάδας της κινητοποίησης είναι να μην προβούν σε αποκλεισμό της διέλευσης των οχημάτων από τα διόδια των Μαλγάρων, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγή πλάνων, αν το ζητήσει η βάση των αγροτών, οι οποίοι συμμετέχουν δυναμικά και αποφασισμένα στην κινητοποίηση.
Στο Νησέλι Ημαθίας, εξάλλου, έκλεισε συμβολικά στις 2 το μεσημέρι και για μισή ώρα το ρεύμα της Εγνατίας οδού προς τη Θεσσαλονίκη, από αγρότες του Δήμου Αλεξάνδρειας, με τη συνδρομή και των συναδέλφων τους από το πρώην δήμο Μελίκης.

"Έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 500 τρακτέρ, μαζί με τα 150 που ήρθαν σήμερα να συνδράμουν στον αγώνα μας από γειτονικά χωριά" ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσσαλάς και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή των παραγωγών στο προσκλητήριο για την κάθοδο στο μπλόκο.
Στη γειτονική Κουλούρα, ωστόσο, οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στον ομώνυμο Κόμβο, δεν θυμίζουν σε τίποτε άλλες εποχές και σίγουρα δεν συντονίζονται με το κλίμα της ημέρας, αφού όπως μαθαίνουμε δεν είναι περισσότερα από 40-50 τα τρακτέρ που έχουν μαζευτεί μέχρι στιγμής εκεί.
Μεγάλο μπλόκο, αντιθέτως, βρίσκεται σε εξέλιξη και στον κόμβο των Κερδυλλίων στις Σέρρες, με τους αγρότες από τους Δήμους Παγγαίου, Ελευθερών, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και τη Μαυροθάλασσα, να έχουν  συγκεντρώσει τοπικά περίπου 400 τρακτέρ.
"Εδώ και μία ώρα έχουμε κλειστά και τα δύο ρεύματα επί της Εγνατίας Οδού και αργότερα θα έχουμε συνέλευση να δούμε τί θα κάνουμε", είπε στο Agronews ο αγρότης από την Αλιστράτη Σερρών, Γιώργος Καρτάλης, που βρίσκεται επί τόπου αυτή τη στιγμή, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο αποκλεισμός του δρόμου ίσως κρατήσει για αρκετή ώρα ακόμη.
Στον Προμαχώνα, εξάλλου, ο αριθμός των τρακτέρ συνεχίζει να αυξάνει, ενώ νωρίτερα οι εκεί αγροτες κράτησαν συμβολικά κλειστό το δρόμο για το Τελωνείο για περίπου μία ώρα. "Από αύριο τα πράγματα θα σφίξουν. Περιμένουμε να αναπτυχθούν όλα τα μπλόκα και θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε", μας είπε ο κ. Χρήστος Βαρούτης από τις Σέρρες, που βρίσκεται στο μπλόκο του μεθοριακού σταθμού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Νωρίτερα το AgroNews έγραφε: Τη Θεσσαλονίκη με τρακτέρ είναι αποφασισμένοι να πλημμυρίσουν οι αγρότες των χωριών της δυτικής πλευράς του νομού, οι οποίοι ξεκίνησαν με τουλάχιστον 250-300 αγροτικά μηχανήματα, από την έξοδο της Χαλάστρας προς την εθνική οδό, όπου και είναι συγκεντρωμένα, με προορισμό την περιοχή του Ερυθρού Σταυρού, στη δυτική είσοδο της συμπρωτεύουσας. Ήδη πάνω από 500 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομία βρίσκονται στην ουρά από τον Ερυθρό σταυρό ως τα δικαστήρια, μήκους 1,5 χλμ.
Τα αγροτικά μηχανήματα κινούνται σε διάταξη κονβόι, υπό την αυστηρή επιτήρηση δυνάμεων της τροχαίας που τους συνοδεύουν, με τα φορτηγάκια αλιέων και μελισσοκόμων να προηγούνται της πομπής και να ακολουθούν τα τρακτέρ.
"Η κινητοποίηση ξεπερνά τις προσδοκίες. Έχουμε μαζευτεί ήδη πάνω από 250-300 τρακτέρ και κινούμαστε προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις πλατείες στα χωριά παραμένουν τουλάχιστον άλλα τόσα τρακτέρ, τα οποία δεν γινόταν να ακολουθήσουν, διότι δεν υπάρχει χώρος στο σημείο στο οποίο θα μετακινηθούμε", δήλωσε στο Agronews ο γενικός γραμματέας του συλλόγου κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σχεδιασμό τους είναι "να πάμε τουλάχιστον μέχρι τον Ερυθρό Σταυρό, δίπλα στο λιμάνι της πόλης και εκεί θα δούμε τί θα κάνουμε στη συνέχεια. Ίσως μείνουμε για μια ημέρα εκεί, ίσως να επιστρέψουμε το απόγευμα στον κόμβο των Μαλγάρων και να παρατάξουμε τα μηχανήματα εκεί".

Αυτή την ώρα, επίσης, αλιείς από τη Θεσσαλονίκη, αφού έκαναν μια πρώτη προσυγκέντρωση στη Μαρίνα της Αρετσούς, στην Καλαμαριά, μεταβαίνουν με τα πλοιάριά τους στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και εκεί θα αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν τον αποκλεισμό του. Στις προθέσεις των αλιέων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου παράκτιων αλιέων Νέας Κρήνης, Μάνθος Παγώνης, είναι να αγκυροβολήσουν τα πλοιάριά τους μπροστά στην Αριστοτέλους και να μείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι τα εγκαίνια της Agrotica.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου