Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή 129 εκατ. ευρώ σε Γεωργοπεριβαλλοντικά, Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία

Άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή 129 εκατ. ευρώ σε Γεωργοπεριβαλλοντικά, Βιολογική Γεωργία και ΚτηνοτροφίαΔημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β' 1929) ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ε. Αποστόλου, ο Υφυπουργός Οικονομίας, κ. Α. Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, εγκρίνεται συνολική δημόσια δαπάνη για το έτος 2016 ύψους 129.350.000 ευρώ για το 2016 και αφορά στην κάλυψη νομικών δεσμεύσεων που αναλήφθησαν σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή πληρωμών για Γεωργοπεριβαλλοντικά που εκκρεμούν από το 2014 και Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκκρεμούν επίσης από την προηγούμενη Προγραμματική περίοδο.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΓ, κ. Δημήτρη Σοφολόγη με την εν λόγω απόφαση ανοίγει ο δρόμος για να πληρωθούν οι δικαιούχοι για τα Γεωργοπεριβαλλοντικά του 2014 καθώς και όσοι είχαν υποβάλει ενστάσεις το 2013 για να ακολουθήσουν εν συνεχεία οι πληρωμές για το 2015, μόλις ολοκληρωθούν οι δηλώσεις εφαρμογής για το 2015 που ξεκινούν στις 15/7 (για νιτρικά, αμειψισπορά, βιολογική γεωργία / κτηνοτροφία).  Δείτε αναλυτικά τις Δράσεις κατά Μέτρο που χρηματοδοτούνται ως ανειλημμένες υποχρεώσεις με βάση την παρούσα απόφαση.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση: «Η συνολική δημόσια δαπάνη για το έτος 2016 ανέρχεται σε 129.350.000 Ευρώ και αφορά στην κάλυψη νομικών δεσμεύσεων που αναλήφθησαν σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΓ, κ. Δημήτρη Σοφολόγη: «Εάν όλα εξελιχθούν ιδανικά, δεν βλέπω κάποιο εμπόδιο για να εξοφληθούν οι δικαιούχοι για τα Γεωργοπεριβαλλοντικά του 2014 καθώς και να καταβληθούν οι πληρωμές που εκκρεμούν για τις ενστάσεις του 2013. Εν συνεχεία αφού ολοκληρωθούν οι δηλώσεις εφαρμογής για το 2015, θα αναμένουμε τις πληρωμές μέσα στο Φθινόπωρο. Αυτό βέβαια θα είναι το ευτυχές σενάριο. Όπως έχουμε δει ωστόσο υπήρχαν πολλά προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γι' αυτό και έχουν δοθεί άλλωστε τέσσερις διαδοχικές παρατάσεις στις δηλώσεις εφαρμογής για το 2015».
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τη Βιολογική Γεωργία εκκρεμούν πληρωμές για τα έτη 2014, 2015 και 2016 (εκκρεμούν και κάποια ποσά από 2012 και 2013) ενώ για Βιολογική Κτηνοτροφία εκκρεμούν πληρωμές από το 2012 μέχρι σήμερα. Απλήρωτοι παραμένουν επίσης οι παραγωγοί για αυτόχθονες φυλές από το 2013 (είχαν δοθεί ενισχύσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας).
Οι Δράσεις κατά Μέτρο που χρηματοδοτούνται ως ανειλημμένες υποχρεώσεις με βάση την παρούσα απόφαση είναι οι εξής:
Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τον Πίνακα με τις Δράσεις κατά Μέτρο που χρηματοδοτούνται ως ανειλημμένες υποχρεώσεις
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου