Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας – ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Αποτέλεσμα εικόνας για μπλοκα αγροτωνΑμετακίνητοι στα αγροτικά τους μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και με ομόφωνη απόφασή τους προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από τις 30/1 και σκληραίνουν τη στάση τους.
Την ίδια στιγμή, στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται το ραντεβού της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συναρμόδιους από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Πάντως, αίτημα των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας και όσων συντάσσονται με αυτούς, παραμένει να οριστεί ακριβής ημερομηνία συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό -είτε με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης- και τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικές συνελεύσεις που θα κάνουν νωρίς το μεσημέρι, θα αποφασιστεί ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, τόσο για σήμερα, όσο και για τις επόμενες ημέρες.

Το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι ορισμένα από τα σχέδια των αγροτών και κτηνοτρόφων στο μπλόκο των Ευζώνων, που, από τις 30/1, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. «Το συγκεκριμένο μπλόκο ενισχύεται διαρκώς» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Παιονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Κινητοποίηση, που πιθανότερα θα αφορά σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, ετοιμάζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, που από τις 25/1 βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια. Έως σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, λόγω της παρουσίας αστυνομικής δύναμης.
Φεύγουν από το αεροδρόμιο και πάνε πίσω στα.. πράσινα φανάρια

Στον 24ωρο αποκλεισμό του κεντρικού οδικού κόμβου προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία", και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν χθες στη 13:30 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα θα επιστρέψουν στο μπλόκο τους στα πράσινα φανάρια, επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), συνεχίζοντας τον επ' αόριστο αποκλεισμό στο σημείο. Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το απόγευμα, με την ενίσχυση του μπλόκου τους στο αεροδρόμιο, πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία τους στη μοναδική παρακαμπτήριο οδό προς και από το αεροδρόμιο, μπλοκάροντας ουσιαστικά για μισή ώρα, από τις 18:50, την όποια διέλευση.

Πριν αποχωρήσουν πάντως σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν τη μετάβασή τους στο σταθμό αναχωρήσεων, προκειμένου να κάνουν συμβολική διαμαρτυρία. Το τι μέλλει γενέσθαι, θα αποφασιστεί τις επόμενες ώρες.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, 'Αγιο Μάμα ήτοι στον δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους. Οπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφής ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και σήμερα βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Αθήνας. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι και όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου "δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας όπου μας χρειάζονται".

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών. Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23/1.

Σε στάση αναμονής η Δυτική Μακεδονία

Σε στάση αναμονής, λόγω της συνάντησης στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας ωστόσο στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας έχουν συνταχθεί πλέον και επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα σε γενική τους συνέλευση θα σχεδιάσουν τη μετάβασή τους με τρακτέρ στην Έδεσσα, εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλιος Δεμερτζίδης.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ ακόμη βρίσκεται στην... τελική ευθεία η προσπάθεια που γίνεται για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου