Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Αίτηµα αναγνώρισης ως Οµάδας βάζει ο Θρακών αµνός

Να αναγνωριστεί και ως Οµάδα Παραγωγών θα επιδιώξει ο αιγοπροβατοτροφικός συνεταιρισµός «Θρακών Αµνός» στον Έβρο, δροµολογώντας τις διαδικασίες που απαιτούνται στο αµέσως προσεχές διάστηµα.
Η απόφαση λήφθηκε, κατά τη γενική συνέλευση της οργάνωσης, την περασµένη Παρασκευή 23 Ιουνίου και προβλέπει σύσταση τριών διαφορετικών οµάδων, εκ των οποίων η µία θα είναι κτηνοτρόφων και οι άλλες δύο παραγωγής ζωοτροφών και δηµητριακών. «Στόχος της κίνησης αυτής είναι ο συνεταιρισµός να οργανώσει ακόµη καλύτερα τις δραστηριότητές του, εντάσσοντας και νέες, δίπλα στις ήδη υφιστάµενες, αλλά και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήµατα που προβλέπει η σχετική νοµοθεσία για τη λειτουργία των Οµάδων Παραγωγών», επεσήµανε στην εφηµερίδα Agrenda ο σύµβουλος της οργάνωσης «Θρακών Αµνός», Ντίνος Μπλιάτσιος.

Σύµφωνα µε τον πολύπειρο γεωπόνο, που έχει πρωτοστατήσει στη δηµιουργία πολλών αντίστοιχων εγχειρηµάτων, ξεκινά άµεσα η συγκρότηση φακέλου και στο επόµενο 20ήµερο ο συνεταιρισµός θα είναι έτοιµος να καταθέσει αίτηµα αναγνώρισης στις αρµόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Με τη νέα δοµή οργάνωσης θα µπορεί η διοίκηση του συνεταιρισµού να έχει µια πιο σφαιρική εικόνα και αντίστοιχα να προγραµµατίζει την παραγωγή των προϊόντων και τις πωλήσεις της στα προϊόντα που ήδη παράγει. Ακόµη και τις καλλιέργειες που απαιτούνται, για να µπορεί να καλύπτει µε ιδιο-παραγόµενα µέσα τις ανάγκες των κοπαδιών των µελών της», είπε ο επικεφαλής της εταιρείας συµβούλων Γεωργική Αναπτυξιακή.
Το σκεπτικό είναι ότι αφού και τα 170 µέλη του «Θρακών Αµνός» διαθέτουν στις εκµεταλλεύσεις τους και χωράφια, ο συνεταιρισµός µπορεί εύκολα να διευρύνει το αντικείµενό του πέρα από την παραγωγή του γάλακτος και του κρέατος και να εντάξει νέες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή ζωοτροφών και δηµητριακών.

«Ήδη υπάρχει µια µικρή παραγωγή ζωοτροφών ακόµη και σε χωράφια µη µελών της οργάνωσης, µε τη µορφή της συµβολαιακής γεωργίας. ∆ηλαδή τους δίνουµε το σπόρο του βίκου κι εκείνοι καλλιεργούν για το συνεταιρισµό», διευκρίνισε ο κ. Μπλιάτσιος, σηµειώνοντας πως «φέτος ξεπεράσαµε τα 1.000 στρέµµατα, αλλά ο στόχος µας είναι να υπερβούµε, σταδιακά, τα 10.000 στρέµµατα, προκειµένου να αντικαταστήσουµε τη σόγια µε δικές µας πρωτεΐνούχες καλλιέργειες, όπως ο βίκος και το κτηνοτροφικό κουκί και να είµαστε αυτάρκεις σε ζωοτροφές. Αν περισσεύει και κάτι, να µπορούµε να το πουλάµε για να αυξάνουν τα έσοδα του συνεταιρισµού».

Μέσα στον Ιούλιο το πρώτο ΑΤΜ µε κατσικίσιο γάλα
Ναυαρχίδα του «Θρακών Αµνός» ωστόσο, θα παραµείνει, κατά τον κ. Μπλιάτσιο, η παραγωγή κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, η οποία θα συνδυαστεί και µε άλλα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα του Έβρου. Όπως εξήγησε, µέσα στο καλοκαίρι, εκτός απροόπτου, θα είναι λειτουργική η τυροκοµική µονάδα που αναµόρφωσε ο συνεταιρισµός στην περιοχή και σε πρώτη φάση θα εστιάσει στην παστερίωση του κατσικίσιου γάλακτος που θα αρχίσει να πουλά ο «Θρακών Αµνός» µέσω αυτόµατου πωλητή αρχικά από την Αλεξανδρούπολη και αµέσως µετά από την Κοµοτηνή, µε δεύτερο σηµείο πώλησης. «Είναι ζήτηµα εβδοµάδων να λειτουργήσει το πρώτο ΑΤΜ κατσικίσιου γάλακτος», εκτίµησε ο ίδιος
και πρόσθεσε ότι στο χώρο θα υπάρχει και δεύτερο µηχάνηµα πώλησης παγωτού αλλά κι άλλων τυροκοµικών προϊόντων του Έβρου.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου