Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και ρευστότητα στα σχέδια Αποστόλου

Όπως τόνισε ο υπουργός η νέα Κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του  βρίσκεται το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, ως βασικός μοχλός για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας.
«Η ελπίδα ήρθε και αποτυπώνεται και με την παρουσία σας. Η συνάντησή μας αποτελεί μια συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και μάλιστα μου δίνεται η ευκαιρία να καταθέσω τις προτάσεις μου από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου την Λάρισα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που εξήγγειλε είναι τα εξής:
-Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους στάβλους και στις αποθήκες, καθώς και η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
-Ο καθορισμός και για τους αγρότες αφορολόγητου καθαρού ατομικού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ , που θα μείνει και εκτός της υποχρεωτικής τρήσης των βιβλίων εσόδων-εξόδων
-Η μείωση του κόστους παραγωγής με την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, «ώστε να φτάσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στο μέσο όρο της ΕΕ και στο μέλλον ν καταλήξουμε στο αγροτικό πετρέλαιο»
-Η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ.
 Μέτρα για παροχή ρευστότητας
Επίσης θα ληφθούν και στοχευμένα μέτρα που αφορούν την παροχή ρευστότητας και είναι:
-η ρύθμιση των αγροτικών χρεών στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια
-η αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχειών των αγροτών ιδίως αυτών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία (γη. μηχανήματα, αποθήκες)
-η ίδρυση Τράπεζας ειδικού  σκοπού, ώστε να στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και η διάθεση προϊόντων
-η επαναφορά των δημοσίων υπηρεσιών στην ύπαιθρο
-η ίδρυση Τράπεζας Γενετικού Υλικού με έδρα την Θεσσαλονίκη για να διατηρηθεί και να προστατευτεί το συλλεγόμενο γενετικό υλικό
-η ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη, ροή των κοινοτικών πόρων

Ακόμα, θα ληφθούν στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν την απορρόφηση και σωστή αξιοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου. Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου  γι’ αυτό και το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμπληρωθούν κάποιες διορθώσεις.
Όπως τόνισε ο κ Αποστόλου στο σχέδιο της Κυβέρνησης για το αγροτικό χώρο βασική παράμετρο αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και αυτή θα επιτευχθεί με την επιθετική προβολή των αγροδιατροφικών και αγροτουριστικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Επίσης ανέφερε ότι θα προχωρήσει το υπουργείο και στην εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών με απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα που ευθύνονται για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και στην αναγέννηση τους με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προκύψει μέσα από έναν έντιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες παραγωγών και στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Εξάλλου στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλους τους παραγωγικούς πόρους του χώρου μέσα από την καταγραφή και αξιοποίηση της γεωργικής γης και των ανενεργών μεταποιητικών μονάδων με στόχο την ίδρυση Τράπεζας Γής και Ακινήτων, ώστε να παραχωρούνται για συγκεκριμένο χρόνο σε όποιον θέλει να ασχοληθεί  με την γεωργία στοχεύοντας ιδιαίτερα στους νέους. Ενώ στο πρόγραμμα είναι και η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, ενώ ο ΟΣΔΕ «θα επιστρέψει σπίτι του, στο Υπουργείο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει στην εξυγίανση των αγορών, στην ίδρυση αγορών αγροτών, θα πατάξει τις παράνομες ελληνοποίησεις, τις υπερτιμολογήσεις, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τα καρτέλ και θα επιδιώξει την καθιέρωση προθεσμιών πληρωμής της αγροτικής παραγωγής το πολύ μέχρι το χρόνο ανάλωσης της.
Δεσμευόμαστε για διαφανή, αξιόπιστη και αποτελεσματικής διαχείριση των κοινοτικών πόρων, δήλωσε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου