Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Άμεση σύνταξη προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ζητούν περιφερειάρχες και κτηνοτρόφοι


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/2/2015), μεταξύ εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και των περιφερειακών αρχών της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Αγοραστό. Το θέμα της σύσκεψης ήταν η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, σύμφωνα με το νόμο 4264/2014 και την ΚΥΑ 117394/2932 (ΦΕΚ Β 3557/ 30-12-2014). Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ζητηθεί, το συντομότερο δυνατόν, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, προκειμένου να υπάρξει κοινή απόφαση για την πραγματοποίησή τους. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος, «το ζήτημα της σύνταξης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι εξαιρετικά επείγον. Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα το έργο οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς φορείς».
Και προσθέτει: «Εάν δεν συνταχθούν άμεσα και δεν κατανεμηθούν οι βοσκότοποι στους κτηνοτρόφους, με βάση το ζωικό τους κεφάλαιο, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις για το 2015 αλλά και να μην υπάρξει διόρθωση για τα έτη 2013 και 2014. Το υπουργείο θα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά την κατάρτιση αυτών των σχεδίων. Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτούνται γρήγορα βήματα για να ολοκληρωθεί».

Σύμφωνα με το νόμο 4264, μέχρι τις 15/5/2015 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να γίνει η κατάταξη των βοσκήσιμων εκτάσεων σε ζώνες χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας και να καθοριστούν τα στρέμματα που αναλογούν ανά ζωική μονάδα ανάλογα με τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπων. Γεωπόνος και δασολόγος που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) και στην οικεία Διεύθυνση Δασών, στην οποία βρίσκεται η κάθε βοσκήσιμη έκταση, πρέπει να συντάσσουν έκθεση αυτοψίας με την οποία θα προσδιορίζουν αν η έκταση ή τμήματα αυτής κατατάσσονται σε ζώνη χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ 117394/2932, που υπογράφουν οι Αναπληρωτές Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης συντάσσονται: α) για τις Ιδιωτικές εκτάσεις με κύρια χρήση τη βοσκή, από τους ιδιοκτήτες τους και β) για τις Δημόσιες εκτάσεις (Δημοσίου και ΝΠΔΔ), από τις οικείες κτηνοτροφικές οργανώσεις και σε περίπτωση αδυναμίας τους από τις οικείες Π.Ε., οι οποίες συντάσσουν ένα προσωρινό διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ανά Δήμο.

Στην απόφαση περιγράφονται οι 4 τύποι λιβαδιών που μπορούν να χαρακτηριστούν βοσκότοποι. Αυτοί έχουν ως εξής:
- Ποολίβαδα (χορτολιβαδικές εκτάσεις στις οποίες επικρατούν τα ποώδη φυτά με ποσοστό κάλυψης του εδάφους > 85%)
- Φρυγανολίβαδα {εκτάσεις στην ξηροθερμική ζώνη της χώρας, στις οποίες κυριαρχούν τα φρύγανα, δηλ. ημίθαμνοι με ύψος < 1 μ. − Κύρια είδη φρύγανων είναι η αστοιβίδα (Sarcopoterium spinosum), η ασφάκα (Phlomis fruticosa), η γαλατοστοιβιά (Eupforbia acanthothamnos), το θυμάρι (Corydothymus capitatus) και η λαδανιά (Cistus spp.)}
- Θαμνολίβαδα (εκτάσεις όπου κυριαρχούν οι θάμνοι με ύψος < 3 μ.)
- Δασολίβαδα ή μερικώς δασοσκεπή λιβάδια {εκτάσεις που καλύπτονται από δασικά δενδρώδη είδη (ύψος > 3 μ.) στον ανώροφο με κάλυψη μέχρι 40% και από ποώδη ή ξυλώδη ή μικτό στον υπόροφο}.

Τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής σε κτηνοτρόφους, σύμφωνα με το εγκριθέν διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων, κατανέμονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες, ύστερα από εισήγηση των οικείων κτηνοτροφικών οργανώσεων.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου