Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ποιοτικό πριμ ως το Πάσχα υποσχέθηκε ο Αποστόλου

Διαβεβαιώσεις ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα προγραμματίζεται να καταβληθεί το ποιοτικό παρακράτημα (Άρθρο 68) για το γάλα και μέχρι το τέλος του Μαΐου να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενιαίας ενίσχυσης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου στους επικεφαλής των επτά κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης που τον επισκέφθηκαν την Πέμπτη 18 Μαρτίου.
 Πιο πίσω φαίνεται ότι πηγαίνουν οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2013 οι οποίες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, θα  πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός, μετά το τέλος της τοποθέτησης του κτηνοτροφικού κλιμακίου, επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει φορολόγηση σε αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις ενώ δήλωσε με σαφήνεια πως οι πληρωμές που αφορούν ενιαίες ενισχύσεις, επιστροφές φόρων και εξισωτικές αποζημιώσεις που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, θα καταβληθούν μέχρι και τον Μάη του 2015, με πιο άμεση πληρωμή προς τον κλάδο αυτή που σχετίζεται με το Άρθρο 68.

Προσθετικά στα παραπάνω ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως θα ρυθμιστεί ο νόμος που αφορά τη φορολόγηση σταβλικών εγκαταστάσεων και αγροτεμαχίων προς όφελος των αγροκτηνοτρόφων ενώ επανέλαβε κάποιες μειώσεις που δρομολογούνται στο ΦΠΑ

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός φαίνεται να δήλωσε πως η φορολόγηση σε ποσοστό 13% από το πρώτο ευρώ δεν προβλέπεται να αποσυρθεί άμεσα από την κυβερνητική ατζέντα προκαλώντας τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.
Σχέδιο με Περιφέρειες για τις επιλέξιμες εκτάσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τις επιλέξιμες εκτάσεις. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τις περιφέρειες για τη διαμόρφωση διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες, επιλέξιμες εκτάσεις. Οι υπηρεσίες δουλεύουν εντατικά, κατά τον κ. Αποστόλου, ώστε τα περιφερειακά, διαχειριστικά σχέδια να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατόν και να γίνει χωρίς προβλήματα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας Κ.Α.Π.

ΦΠΑ και κόστος μεταφοράς
Ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε αιτήματα κτηνοτρόφων είπε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ με στόχο την πτώση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Επίσης, ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των Κρητικών κτηνοτρόφων για επιδότηση του κόστους μεταφοράς των κτηνοτροφικών εφοδίων και των ζωοτροφών, πράγμα που ισχύει στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.
Επανέλαβε ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος Σκανδαλίδη για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των μελών και του όγκου παραγωγής για τη σύσταση ομάδων παραγωγών σε περιοχές με ιδιαιτερότητες όπως είναι η Κρήτη.
Ακόμα ο κ. Αποστόλου απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Τέλος, δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα για περιφερειοποίηση των εισφορών – αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δηλαδή να επιστρέφονται με τη μορφή αποζημιώσεων σε περιπτώσεις θεομηνιών οι εισφορές που δίνουν οι ασφαλισμένοι κάθε περιφέρειας.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου