Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Εργαλειοθήκη με υπογραφή Χατζηδάκη ήταν τα μέτρα ΟΟΣΑ, καταγγέλλει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Εργαλειοθήκη με υπογραφή Χατζηδάκη ήταν τα μέτρα ΟΟΣΑ, καταγγέλλει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης ΤσίπραςΌτι χρησιμοποίησε τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για να προσδώσει κύρος σε μέτρα δικής της έμπνευσης που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβανόταν και η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το νομοσχέδιο που αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποκάλυψε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση εμπνεύστηκε την εργαλειοθήκη για να περάσει συγκεκριμένες αλλαγές».
«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη. Ήταν εφεύρημα του Χατζηδάκη, που υπέκλεψε την υπογραφή του ΟΟΣΑ, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ευθέως τον Κωστή Χατζηδάκη μπροστά στη Βουλή αλλά και στο πανελλήνιο.

Παρουσιάζοντας ο τότε υπουργός κ. Χατζηδάκης την έκθεση του ΟΟΣΑ και αναφερόμενος στις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στο γάλα είχε δηλώσει τα εξής: «Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε μια χώρα που η ανεργία είναι 27% και το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι στη χώρα μας ως φρέσκο παστεριωμένο γάλα, παρά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θεωρείται μονάχα το γάλα που έχει χρόνο ζωής έως πέντε μέρες. Αντίθετα στην Ευρώπη ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης, υπάρχει πληθώρα προϊόντων, φρέσκο γάλα ημέρας, π.χ., ή τριήμερης διάρκειας, ή εξαήμερης διάρκειας με ειδική σήμανση. Οπότε τα νοικοκυριά έχουν πληθώρα επιλογών και οι τιμές είναι χαμηλές».

Ωστόσο μετά την ψήφιση των μέτρων ο Έλληνας καταναλωτής δεν είδε στα ράφια των σούπερ μάρκετ την μείωση τιμών που του υποσχέθηκαν. Τον Φεβρουάριο και προτού ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος με τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες, είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις της τιμής έως και 5%, τιμές οι οποίες και μετά την ψήφιση του νόμου παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα. «Πράγματι το γάλα έχει ακριβύνει σε ποσοστό 5 %», είχε παραδεχτεί μετά την ψήφιση των μέτρων και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Όσον αφορά τη μέση τιμή παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, από τα 45 λεπτά το κιλό, που ήταν τον Φεβρουάριο του 2014 (πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου), έπεσε στα 42 λεπτά το κιλό τον Δεκέμβριο. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει στους αγελαδοτρόφους την χασούρα που έφερε αυτό το μέτρο;

Η ΠΑΣΕΓΕΣ με ανακοίνωσή της ζητά από την κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις του πρωθυπουργού από τη Βουλή, την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και των αδικιών που έγιναν σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είχε μετωπική σύγκρουση με τον κ. Χατζηδάκη για το γάλα και τελικά παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχώρησε σε ένα υπαινικτικό σχόλιο. «Η καταγγελία Τσίπρα για ΟΟΣΑ είναι πολύ σοβαρή για να την προσπεράσει κανείς ελαφρά τη καρδία. Αναμένουμε πειστικές απαντήσεις από όλους», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η απάντηση Χατζηδάκη
«Να συγχαρώ την κυβέρνηση για την επιλογή της να συνεχίσει τη συνεργασία της με τον ΟΟΣΑ. Την ενθαρρύνουμε να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι πέρσι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι ο ΟΟΣΑ μας δίνει το σχοινί να κρεμαστούμε. Τώρα πρέπει να δικαιολογήσει τη νέα του θέση», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εμείς επιβάλαμε στον ΟΟΣΑ την εργαλειοθήκη. Αν ισχύει αυτό σημαίνει ότι είναι περιορισμένης ευθύνης. Τότε όμως γιατί συνεργάζεστε μαζί του; Με λύπη μου άκουσα αυτά που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Δεν περίμενα από τον πρωθυπουργό, ένα νέο άνθρωπο που ενσαρκώνει την ελπίδα, να τα λέει αυτά».
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου