Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

ΝΔ:ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ


Μέτρα για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού ζητούν, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, εννέα βουλευτές του κόμματος με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή. Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές, επισημαίνουν τα εξής:
«Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου από ζωονόσους συνιστά ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τον κτηνοτροφικό κόσμο. Ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές όπου έχει χαθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο, λόγω του καταρροϊκού πυρετού, η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι έκδηλη για το τι μέλλει γενέσθαι τη φετινή χρονιά.
Οι φόβοι που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι συνίστανται στο ότι εάν φέτος εμφανιστεί ξανά η ασθένεια -πράγμα σχεδόν σίγουρο για αυτούς- δεν θα έχουν τα μέσα και τον απαραίτητο χρόνο για να την καταπολεμήσουν, χωρίς να χάσουν ζώα. Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι σύντομα ευνοϊκές για την εξάπλωση του φορέα της νόσου, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Επιπροσθέτως, η εμπειρία που αποκομίστηκε και η ενημέρωση που υπήρξε το προηγούμενο έτος, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου στις 4 Μαρτίου 2015, το ενδεχόμενο εμβολιασμού των ζώων για την καταρροϊκό πυρετό θα κριθεί από τα αποτελέσματα ορολογικής έρευνας. Μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας ζώων λόγω ενδεχομένων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν από την αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεών της σχετικά με την χρήση ή όχι εμβολίου για την εν λόγω ασθένεια. Παράλληλα ζητούν ενημέρωση για την έγκαιρη προμήθεια και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων (παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών)».
Κατόπιν τούτων οι εννέα βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: α) Πότε θα έχει στη διάθεσή του τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τη λήψη της απόφασης για τη χρήση του εμβολίου; Εάν τελικά αποφασιστεί η χρήση του, πότε υπολογίζει ότι θα είναι εφικτός ο εμβολιασμός του ζωικού κεφαλαίου; β) Το κόστος του εμβολιασμού θα βαρύνει τον κτηνοτρόφο ή θα καλυφθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους; γ) Ποια τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προμηθευτούν έγκαιρα τα κατάλληλα σκευάσματα για την προληπτική προστασία από το φορέα της νόσου; Και δ) Τι αποζημιώσεις έχουν δοθεί έως σήμερα σε κτηνοτρόφους για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και ποιες οι εκκρεμείς περιπτώσεις για το 2014.
Την ερώτηση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, υπογράφουν οι βουλευτές κκ: Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κασαπίδης, Θανάσης Δαβάκης, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Σκρέκας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Αντωνιάδης και Δημήτρης Κυριαζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου