Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Επιστολή Περιφερειαρχών στον Αποστόλου για τα βοσκοτόπια

Επιστολή Περιφερειαρχών στον Αποστόλου για τα βοσκοτόπιαΣτην τελευταία συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ασχολήθηκε εκτενώς με το πρόβλημα των βοσκοτόπων.
Μετά τη συζήτηση στάλθηκε προς τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και στην ΚΕΔΕ η παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ, σας ενημερώνουμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Θεσσαλίας συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων το οποίο για την περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ιδιαίτερη σημασία.
Με την υιοθέτηση του νέου ορισμού για τους βοσκοτόπους (Ε.Ε) εξαιρούνται πολλές εκτάσεις όπως δασώδεις εκτάσεις, επικλινείς περιοχές και αλπικές ζώνες (πάνω από 1. 500 μ. υψόμετρο) . Με δεδομένο αυτές τις εξαιρέσεις οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι μειώνονται δραματικά και συγκεκριμένα τα 54 εκατ. στρέμματα μειώθηκαν περίπου σε 17 εκατ.
Πέρα από όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται για την Ελληνική κτηνοτροφία , προκύπτει επίσης ως αρνητικό αποτέλεσμα και η εμπλοκή στις πληρωμές των επιδοτήσεων οι οποίες εξαρτώνται από την ύπαρξη βοσκοτόπων συγκεκριμένης έκτασης , ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο . Πρόταση της ΠΕΔ Θεσσαλίας για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα ο επαναπροσδιορισμός των βοσκοτόπων λαμβάνοντας υπ΄ όψιν α) την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής υπαίθρου , β) ότι ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κτηνοτροφίας είναι εκτατικής μορφής , γ) ότι η εκτατική αιγοτροφία είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Θεωρούμε ότι με αυτή την προσέγγιση στο πρόβλημα , θα αρθούν οι αδικίες και δεν θα κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων. Διευθετήσεις όπως αυτή της 29ης Δεκεμβρίου 2014, όπου χωρίσθηκε η Ελλάδα σε δύο ζώνες , θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσουν.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε σοβαρά υπ' όψιν τις απόψεις του Δ.Σ της ΠΕΔ Θεσσαλίας και θα ενεργήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση» καταλήγει η επιστολή της ΠΕΔ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου