Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Διατήρηση των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης στην συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ ενέκριναν οι ευρωβουλευτές

Διατήρηση των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης στην συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ ενέκριναν οι ευρωβουλευτές Εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη σχετικά την προστασία των προστατευόμενων στην ΕΕ ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP).
Η Διατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση είναι η ονομασία μιας νέας εμπορικής συμφωνίας η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην άρση των φραγμών του εμπορίου (δασμοί, περιττές κανονιστικές ρυθμίσεις, περιορισμοί των επενδύσεων κ.λπ.) σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων.

Το τελικό κείμενο της γνωμοδότησης της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, όπως ψηφίστηκε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διατήρηση αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών προστασίας των καταναλωτών, άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απάλειψη των περιορισμών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και αυστηρά συστήματα πιστοποίησης και τυποποίησης προϊόντων.

Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον στον αγροτικό τομέα και ιδίως στους κανόνες καταγωγής προϊόντων, όπως η φέτα, οι ελιές και το ελαιόλαδο, καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται να προβάλλουν ζητήματα, τα οποία άπτονται του προστατευτικού καθεστώτος Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.

Η τροπολογία του κ. Ζαγοράκη είχε στόχο να αναδείξει την ανάγκη διατήρησης των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ (ΠΟΠ) στην νέα συμφωνία, από την πλευρά  της προστασίας των καταναλωτών, καθώς το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά στην Ευρώπη, παρέχοντας σαφείς πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων.

Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ζαγοράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η προστασία των καταναλωτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία του ευρωπαϊκού συστήματος προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων. Εάν δώσουμε τη δυνατότητα σε περιοχές και εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις κλιματολογικές συνθήκες, τις ποιοτικές ιδιαιτερότητες ενός προϊόντος, να χρησιμοποιήσουν μια προστατευόμενη ονομασία, είναι σαν να αποδεχόμαστε την παραπλάνηση των ευρωπαίων και αμερικανών καταναλωτών. Είναι θετικό που η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή για το πώς πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ".
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου