Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συμφωνία για ενιαίο ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με την υγεία των ζώων

Συμφωνία για ενιαίο ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με την υγεία των ζώωνΠρόταση για τη δημιουργία ενιαίου κανονισμού για την υγεία των ζώων, συμφώνησαν ανεπίσημα το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, την Τρίτη 1 Ιουνίου.
Η πρόταση αποσκοπεί στον εξορθολογισμό και την απλούστευση των πολύπλοκων κανόνων υγειονομικού ελέγχου στα ζώα, που ισχύουν σήμερα. Μετά από τέσσερις δεκαετίες πιέσεων για τα θέματα προστασίας των ζώων, η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου Marit Paulsen, περιγράφει τη συμφωνία "φανταστική".

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα, από τους διαμεσολαβητές του ΕΚ και του Συμβουλίου, συνδέουν τις ασθένειες αφορούν ασθένειες που μεταδίδονται στα ζώα και ενδεχομένως και στους ανθρώπους. Με 13.7 εκατομμύρια κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην ΕΕ, η αξία της κτηνοτροφίας φτάνει τα 156 δισεκατομμύρια ετησίως.

Σε συνέντευξή της μετά την άτυπη συμφωνία η εισηγήτρια του ΕΚ Marit Paulsen (Σουηδία, Φιλελεύθεροι), δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συμφωνίας είναι η πρόληψη των ασθενειών, "η συμφωνία συμπεριλαμβάνει ζητήματα όπως βιοποικιλότητα, η κτηνοτροφία, τα τρόφιμα, η τεχνολογία και η χρήση φαρμάκων", ενώ σημείωσε ότι το 70% του συνόλου των μολυσματικών ασθενειών είναι κοινές σε ανθρώπους και ζώα.

Με αυτή την πρόταση, ένας μεγάλος αριθμός νομικών πράξεων, μερικές εκ των οποίων χρονολογούνται ήδη από το 1964, μπαίνουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο. "Αυτό είναι ένα πολύ καλό νομοθετικό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολίτες που εργάζονται με ζώα, είτε πρόκειται για αγρότες, είτε για κτηνιάτρους είτε για εκείνους που εργάζονται στα σφαγεία, μπορεί να διαβάσουν αυτό το δίκαιο, διότι είναι σαφές και κατανοητό", δήλωσε η κ. Paulsen και σημείωσε ότι οι κανόνες θα αφορούν και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. "Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν αν έχει κανείς σκύλο, γάτα ή 3.000 χοίρους".

Η Marit Paulsen, έχει δικό της αγρόκτημα. Οι αναμνήσεις από την έλλειψη τροφίμων στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της δημιούργησαν το πάθος που έχει σήμερα για την καλή διαβίωση των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων. "'Ήμουν πολύ πεινασμένο παιδί για κάποια χρόνια και το όνειρό μου, που εν μέρη πραγματοποιήθηκε, ήταν να βάλω κιλά", μας είπε.

Το συμφωνηθέν κείμενο, πρέπει τώρα να εγκριθεί από την επιτροπή Γεωργίας ενώ η έκθεση πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου