Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Αποφάσεις υπογράφονται αλλά δεν βλέπουν λεφτά στις τσέπες τους οι αγρότες

Αποφάσεις υπογράφονται αλλά δεν βλέπουν λεφτά στις τσέπες τους οι αγρότεςΤην αγωνία τους εκφράζουν καθημερινά στον ΑγροΤύπο, δεκάδες αγροκτηνοτρόφοι από όλοι την χώρα σχετικά με την πορεία των πληρωμών που είναι σε εκκρεμότητα (εξισωτική, βιολογικά, συμπληρωματικές πληρωμές για τη δράση μείωσης νιτρορύπανσης κ.α.). Αν και ακόμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο, παρά μόνο εκτιμήσεις ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εντός καλοκαιριού, χθες υπεγράφη απόφαση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους κατόχους ειδικών δικαιωμάτων που δεν δηλώνουν εκτάσεις το 2015.
Σύμφωνα με αυτή η ενίσχυση θα ανέρχεται περί τα 190 ευρώ ανά ΜΜΖ για τα βοοειδή και στα 29 ευρώ ανά κεφαλή ή 190 ευρώ ανά ΜΜΖ για τα αιγοπρόβατα. Επίσης τονίζεται ότι η εν λόγω ενίσχυση είναι συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 160.000 ζωικές μονάδες, ενώ οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αιτηθούν συνδεδεμένη στήριξη τόσο για τα βοοειδή όσο και για τα αιγοπρόβατα της εκμετάλλευσής τους.
Εν τω μεταξύ με μία ακόμα πρόσφατη απόφαση εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης τα κονδύλια που θα διατεθούν για την εξισωτική αποζημίωση του 2015. Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια», τα δύο μέτρα της εξισωτικής θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% από εθνικούς και κατά 50% από κοινοτικούς πόρους. Πιο αναλυτικά:

Μέτρο Προϋπολογισμός* Π.Δ.Ε.* Ε.Γ.Τ.Α.Α.*
211 «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά μειονεκτήματα» 90 45 45
212 «Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα εκτός των ορεινών περιοχών» 30 15 15
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου