Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Στα τέλη του καλοκαιριού το πρόγραμμα νέων αγροτών

Στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα η νέα προκήρυξη του προγράμματος «Νέοι αγρότες», που στοχεύει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και δίνει ένα εφάπαξ πριμ στους νέους που εντάσσονται σε αυτό.
Η νέα προκήρυξη θα μοιάζει κατά πολύ στην προηγούμενη, καθώς το μάξιμουμ της εφάπαξ πριμοδότησης που θα δίνεται στους νέους αγρότες θα ανέρχεται στα 20.000 ευρώ, παρότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς μπορεί να ξεπερνάει τα 70.000 ευρώ. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός που έχει σταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Το όριο των 20.000 ευρώ είχε υιοθετηθεί για πρώτη φορά από την πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και από τότε χρησιμοποιείται από όλους τους μετέπειτα υπουργούς. Κι αυτό γιατί ο πραγματικός στόχος του προγράμματος, εδώ και μια πενταετία, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας κι όχι η δημιουργία νέων βιώσιμων αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων.
Επίσης όπως και σε προηγούμενες προκηρύξεις οι νέοι αγρότες θα προσανατολίζονται στην απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού αναγκαίου για την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής.

Στόχος οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις
Το τρίτο και καθοριστικό στοιχείο του προγράμματος θα είναι η ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων οικογενειακού μεγέθους. Δηλαδή δεν πρόκειται να δούμε μέσα από το πρόγραμμα να προωθείται η δημιουργία μικρών ομάδων νέων παραγωγών που θα αποκτούν και θα αξιοποιούν από κοινού εξοπλισμό για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας κ.λπ.
Άλλωστε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έχει επίσημα δηλώσει, έχει ως στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη των οικογενειακών αγροτικών επιχειρήσεων. Το μοντέλο των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ακολουθείται επί δεκαετίες στην Ελλάδα.
Παρότι το μοντέλο αυτό συμβάλλει στην ευρεία κατανομή του αγροτικού εισοδήματος και δίνει θέσεις εργασίας σε μεγάλο αριθμό αγροτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Διότι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο και τείνουν να προσεγγίσουν το αμερικάνικο μοντέλο των μεγάλων αγροκτημάτων που κατά μέσο όρο καλύπτουν τα 5.000 στρέμματα.
Τελική συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις, ακόμη κι αυτές που έχουν υψηλό βαθμο εκμηχάνισης της παραγωγής, να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας.
Διότι τα προϊόντα τους έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ομοειδή προϊόντα των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε επίπεδο τιμών, τα προϊόντα των χωρών της βόρειας Αφρικής, της βόρειας Ευρώπης και της Τουρκίας.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου