Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ

Κύριε Προεδρε
Για να σταματησουν να βλέπουν οι κτηνοτροφοι τις ασφαλιστικές εισφορες προς τον ΕΛΓΑ σαν χαρατσι και για να νιώσουν την ασφάλεια στην κάλυψη που πρέπει να προσδίδει ο ασφαλιστικός φορέας του πρωτογενούς τομέα, σας ζητάμε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω προτάσεις μας:


1.      Ο ΕΛΓΑ πρέπει να γίνει ελκυστικός για όλους τους κτηνοτρόφους και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με την οριζόντια υποχρεωτική ασφάλιση που ισχύει μέχρι σήμερα.  Με το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας του η ασφάλεια πρέπει να είναι προαιρετική.
2.      Δημιουργήστε μια πλατφόρμα με ένα βασικό πακέτο ασφάλισης και εν συνεχεία αφήστε τον ίδιο τον κτηνοτρόφο να διαλέξει από όλες τις υπόλοιπες καλύψεις που πρέπει να φτάνουν και την 100% κάλυψη κινδύνων του ζωικού κεφαλαίου αλλά και της παραγωγής. Η τιμολόγηση των καλύψεων να γίνεται αθροιστικά και ανάλογα τις επιλογές του κτηνοτρόφου.
3.      Καταργήστε το πλαφόν στο ανώτερο επίπεδο εισφορών με ταυτόχρονη απελευθέρωση και των ορίων αποζημιώσεων. Πρέπει να ισχύσει η αναλογικότητα και όχι η προστασία των κτηνοτρόφων με μεγάλο ζωικό κεφάλαιο εις βάρος των υπολοίπων. Η ασφάλιση είναι ατομική (ανά κωδικό εκμετάλλευσης) και όχι ομαδική.
4.      Αναδρομική ανάκτηση των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι, που  από το 2011 δεν κατέστη δυνατό να πληρώσουν τις εισφορές τους προς τον Οργανισμό. Το ποσό της εισφοράς βεβαιώθηκε μέσω της εφορίας, όμως οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων διαγράφηκαν. Αυτό είναι και άδικο και παράλογο, αφού θα μπορούσε να τους καταβληθεί η αποζημίωση με μια μικρή ποινή λόγω της καθυστέρησης καταβολής της εισφοράς.
5.      Θεωρούμε ότι η πληρωμή τέλους εκτίμησης ζημιάς λειτουργεί αποτρεπτικά στο να αιτηθεί αποζημίωση ο κτηνοτρόφος. Αν ο σκοπός του ΕΛΓΑ είναι η αποτροπή αυτή σίγουρα την έχει πετύχει. Σε συνδυασμό με τις πιθανότητες αποζημίωσης (ακόμη και οι επιπλοκές τοκετού στα αιγοπρόβατα έχουν καταργηθεί) αλλά και τη γραφειοκρατία, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της αποζημίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου