Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Παράταση ΟΣΔΕ και μέριμνα για τους βοσκοτόπους ζητούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις από την Commission

Παράταση ΟΣΔΕ και μέριμνα για τους βοσκοτόπους ζητούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις από την Commission Ειδική μέριμνα για τους μόνιμους βοσκοτόπους ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια απλούστευσης των κανόνων της νέας ΚΑΠ που έχει εξαγγείλει, καθώς και την παράταση των αιτήσεων για τις άμεσες ενισχύσεις πέραν της 15ης Ιουνίου, ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια συνάντησης περισσότερων από 100 εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων, από όλες της γωνιές της Ε.Ε., στην Ρίγα της Λετονίας στις 3 Ιουνίου, παράλληλα με το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε από την Λετονική Προεδρία της Ε.Ε.

Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της κεντρικής αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης Copa Albert Jan Maat, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Hogan, τόνισε πως η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2017 δεν θα πρέπει να σημάνει την εκ βάθρων αλλαγή της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη πέρυσι, καθώς οι αγρότες χρειάζονται σταθερότητα προκειμένου να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους έως το 2020.

Συγκεκριμένα, επί του θέματος δήλωσε: «Είμαστε ενάντια σε μια ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, όταν πολλοί αγρότες εξακολουθούν να αγωνίζονται για να προσαρμοστούν στο τρέχον πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε πρόσφατα. Πρέπει να καταστήσουμε την ΚΑΠ λειτουργική. Παρ 'όλα αυτά χαιρετίζουμε τα σχέδια απλούστευσης του Επίτροπου Hogan, για τα οποία η λετονική Προεδρία έκανε μεγάλη πρόοδο. Ελπίζουμε η Λουξεμβουργιανή Προεδρία να συνεχίσει τη δράση αυτή και να μειωθεί η γραφειοκρατία που στραγγαλίζει τους αγρότες».

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Ειδικότερα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φέτος οι αγρότες σε ορισμένα κράτη μέλη να κάνουν λάθη στις αιτήσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, δεδομένου ότι δεν τους δόθηκαν εγκαίρως θεμελιώδεις πληροφορίες. Γι 'αυτό κάνουμε έντονη έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο των Υπουργών να παρατείνουν την προθεσμία για τις αιτήσεις πέραν της 15ης Iουνίου στις χώρες που το χρειάζονται, όπως η Ιταλία. Οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει επίσης να δοθούν εγκαίρως, ιδίως στις περιοχές που επλήγησαν σκληρά από το ρωσικό εμπάργκο. Θέλουμε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί με το θέμα των μόνιμων βοσκοτόπων στο πλαίσιο απλούστευσης της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ».

«Για παράδειγμα, η ρωσική κρίση μάς έχει δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει περισσότερα σε περιόδους διαταραχών της αγοράς με τον ίδιο τρόπο που οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν στο πλαίσιο του γεωργικού νόμου των ΗΠΑ. Συνεπώς το άρθρο 222 θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο» ανέφερε ο πρόεδρος της Copa.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου