Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Φ.Αραμπατζή: Στον αέρα» η έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες παραγωγούς


Φ.Αραμπατζή: Στον αέρα» η έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες παραγωγούςΤην πρωτοφανή και απαράδεκτη καθυστέρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους 700.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους, οι οποίοι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα πληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% με αποτέλεσμα να στερούνται - άδικα και παράλογα - εισοδήματα, άκρως απαραίτητα για την επιβίωση τους, στηλιτεύουν με ερώτησή τους, στις 23 Οκτωβρίου, προς τον αρμόδιο υπουργό 21 βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και Βουλευτή Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Η Σερραία Βουλευτής και οι 20 συνυπογράφοντες συνάδελφοί της ζητούν να μάθουν πότε επιτέλους σκοπεύει το Υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες παραγωγούς καθώς και το ύψος αυτών, αλλά και πότε τελικά αυτές θα εξοφληθούν, όταν παραδοσιακά και απαρέγκλιτα  εξοφλούνταν κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο αδυνατεί εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στην συνάντηση, που είχε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη Τετάρτη στις 14/10, σύμφωνα με τις οποίες τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα και ότι μέσα στον Νοέμβριο θα καταβληθούν προκαταβολές ύψους έως 70%.

Αντιθέτως, όπως επισημαίνει η κ. Αραμπατζή, ο Υπουργός εκτίθεται ανεπανόρθωτα, αφού μέχρι σήμερα τίποτα δυστυχώς δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα, αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, πολλώ δε μάλλον τα οριστικά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεσμευόταν ότι θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου, σε απάντησή του σε σχετική επίκαιρή ερώτηση της κ. Αραμπατζή στις 12 Ιουνίου 2015.

Όσον δε αφορά το ύψος της προκαταβολής στο 70%, που υποσχέθηκε ο Υπουργός, η Βουλευτής Σερρών σημειώνει ότι δεν αποτελεί επ’ ουδενί «γαλαντόμα» παροχή της Κυβέρνησης, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.
  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου